Jucatori online coautori la un studiu despre HIV

foldit

Jucind Foldit dai o mina de ajutor stiintei

Pentru a sarbatori aceasta reusita, editorii revistei stiintifice Nature Structural & Molecular Biology, in care a aparut acest studiu, au decis sa publice in mod exceptional numele internautilor pasionati de jocul video online “Foldit” la rubrica “coautori ai studiului”.

“Foldit” (Pliaza-l, in traducere libera) este un joc video experimental, conceput in 2008, in colaborare, de departamentul de informatica si cel de biochimie de la Universitatea Washington din Statele Unite, disponibil pe internet pentru toti utilizatorii.

Scopul acestui joc este de a-i face pe utilizatorii de internet sa rezolve o problema cu care se confrunta inca PC-urile actuale: sa descopere felul in care o molecula se “pliaza” pentru a forma o structura in trei dimensiuni si a da astfel nastere unei proteine.

“Oamenii au capacitati de rationare in spatiu mult superioare celor detinute de computerele actuale”, a declarat Seth Cooper, unul dintre creatorii jocului “Foldit”.

“Rezultatele publicate in aceasta saptamâna ne arata ca prin combinarea jocurilor cu stiinta si informatica ajungem la niste descoperiri care erau de neconceput pâna acum”, a adaugat Seth Cooper.

Gasirea configuratiei exacte a unei proteine este adeseori vitala pentru a intelege cum se dezvolta o boala (infectie, cancer, etc) in organism si, mai ales, cum se poate produce un medicament capabil sa o stopeze.

Din pacate pentru biologi, microscopul ofera doar o imagine “aplatizata” a proteinei.

Una dintre cele mai dificile sarcini pentru oamenii de stiinta este aceea de a “descurca acest ghem”, pentru a reconstrui molecula in 3D si pentru a identifica zonele acesteia in care medicamentele ar putea sa actioneze de o maniera eficienta.

Timp de peste un deceniu, cercetatorii au cercetat fara succes o enzima folosita de un retrovirus, o familie virala din care face parte si virusul HIV, care declanseaza maladia SIDA.

Acest tip de enzime, denumite proteaze retrovirale, joaca un rol fundamental in procesul prin care virusul HIV se inmulteste in organism.

Medicii sunt convinsi ca prin inhibarea acestor enzime ar putea sa lupte eficient contra maladiei SIDA, dar, din cauza faptului ca nu cunosteau structura exacta a enzimei, le era extrem de dificil sa gaseasca acele substante capabile sa o blocheze.

In cele din urma, ei au apelat la ingeniozitatea internautilor pasionati de jocul “Foldit”.

Repartizati in câteva echipe concurente, câteva mii de jucatori din lumea intreaga, din care faceau parte atât studenti, cât si pensionari, au manipulat in cyber spatiu lanturile de aminoacizi – “caramizile” elementare care compun proteinele -, pliindu-le si repliindu-le in toate combinatiile imaginabile, pentru a incerca sa obtina o structura viabila.

Pentru a-i ajuta in sarcina lor, savantii le-au pus la dispozitie un program informatic denumit “Rosetta”, dupa numele celebrei pietre gratie careia Champollion a reusit sa descifreze hieroglifele egiptene.

Modelele de proteine transmise de internauti, cu ajutorul internetului, erau atât de apropiate de realitate, incât cercetatorii americani au avut nevoie de doar câteva zile pentru a le perfectiona si pentru a descoperi structura exacta a enzimei.

«Foldit» reprezinta dovada faptului ca un joc poate sa transforme un novice intr-un expert capabil sa faca descoperiri de prima importanta. Suntem pe cale sa adoptam aceeasi abordare in sistemul de predare a matematicii si a stiintelor in scoli”, a declarat Zoran Popovic, profesor de informatica la Universitatea din Washington.

Sursa: Mediafax

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie: , , ,

Scrie un comentariu: