Joan Elizabeth Osbourne

Joan Elizabeth Osbourne este aniversata de astazi de la Power Play. Ea s-a nascut pe 8 iulie 1962 in Anchorage, Kentucky, si a fost inca de mica pasionata de muzica, insa nu si-a descoperit talentul de cantareata decat dupa ce s-a mutat la New York pentru a urma cursurile facultatii de actorie.


Intr-una din seri, incurajata de un grup de prieteni, Joan s-a urcat pe scena unui club de karaoke si a interpretat clasica “God Bless The Child” a celebrei Billie Holliday. Influentata de muzica acesteia dar si de Ray Charles sau Etta James, Joan a vrut mai intai sa cante jazz sau blues, insa filonul rock era la moda in acei ani, asa ca stilul ei a fost o mixtura a genurilor enumerate mai inainte. Pentru ca detesta ideea de a fi controlata de vreun boss de la o casa mare de discuri, Joan si-a format cu bani imprumutati propria sa companie de discuri, Womanly Hips, la care a scos un prim album live in 1992.

Contactata de mai marii de la Mercury Records, ea a acceptat totusi sa treaca sub tutela acestora, impunand insa conditii stricte, pentru a fi sigura ca nimeni nu va interfera in procesul creatiei. In 1995 a aparut albumul “Relish” care a fost un succes imens de top, mai ales datorita single-ului “One Of Us”, care a stat timp de doua saptamani pe cea mai inalta pozitie a topului american. Piesa a starnit insa si o controversa puternica din cauza versurilor, Biserica acuzand-o pe Joan de erezie, tot scandalul potolindu-se in 1996 dupa ce cantareata a explicat ca intentia ei nu era nicidecum sa minimalizeze rolul Divinitatii in societatea umana, ci era doar o figura de stil. Anii 1996 si 1997 au venit cu o multime de nominalizari la American Awards si la premiile Grammy, plus o participare la celebrul turneu initiat de Sarah McLachan – Lilith Fair Tour. Deoarece nu a avut timp sa compuna piese noi, Joan a scos in aceasta perioada un album intitulat “Early Recordings”, cu piese rare si cateva cover-uri. Noile compozitii au aparut abia in 2000, pe albumul “Righteous Love”, care nu a mai avut insa succesul discului din ’95.

O alta incercare de intoarcere in topuri a fost facuta in 2002, insa LP-ul “How Sweet It Is”, desi recenzat cu note mari, a dezamagit in ceea ce priveste vanzarile, multi dintre vechii fani acuzand-o pe Joan ca cel mai bine stie sa interpreteze cover-uri si ca nu face niciun efort pentru a compune ceva nou si cu adevarat valoros. Parca pentru a le da apa la moara, urmatorul produs al artistei din 2005 a fost nu un album cu piese noi, ci un Best Of. Dezamagitoare au fost si albumele Breakfast in Bed din 2007, Little Wild One din 2008 si Bring it On Home, cel mai nou disc lansat pe 26 martie 2012.

Pentru multi ramane doar un artist “one-hit-wonder” pentru hit-ul “One Of Us”, piesa pe care o vom asculta astazi la Power Play. Joan Osbourne !

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: