Jenny Berggren

Jenny Berggren este cea care primeste astazi toate felicitarile din partea echipei Power Play. Ea este una din vocile feminine ale trupei suedeze Ace Of Base. Jenny s-a nascut pe 19 mai 1972 in Gothenburg, Suedia, si a inceput sa cante alaturi de sora sa in corul bisericii catolice din cartier.

Ace of Base

Jenny Berggren, ”vocea bruneta” a trupei suedeze Ace Of Base

Fratele lor, Jonas a terminat o scoala de muzica la sectia pian, si s-a apucat de compus diverse piese dance pe clapa. A format un grup techno cu un prieten, Ulf Ekberg, insa dupa cateva incercari de a se face cunoscuti pe scena suedeza, si-au dat seama ca trebuiau sa schimbe ceva. Asa ca surorile lui Jonas au intrat in grup, iar stilul a fost modificat spre pop-dance. Cu caseta demo au mers pe la toate casele de discuri din Suedia, insa niciuna nu a vrut sa le ofere un contract, asa ca au trimis piesele peste tot, iar raspunsul favorabil a venit din Danemarca de la modestul label Mega Records.

Ajutati de producatorul John Ballard, Ace Of Base au lansat piesa “Wheel Of Fortune” in doua variante diferite ca single, fara succes insa. De-abia dupa ce al doilea single de pe albumul de debut, “All That She Wants”, a ajuns number one in topuri si le-a adus popularitatea pe continentul european, “Wheel Of Fortune” a fost rearanjata si relansata pentru a treia oara. Discul de debut, “Happy Nation”, s-a bucurat de succes mai intai in Germania, pentru ca in scurt timp sa devina si preferatul suedezilor, a danezilor si a olandezilor. In toamna lui 1993, “All That She Wants”, a fost lansata si in SUA, devenind “de platina” in doar doua luni. Albumul “The Sign”, care continea piesele de pe “Happy Nation”, dar si 4 piese noi, a fost lansat special pentru piata americana. Cel mai bun barometru al succesului a fost difuzarea pieselor lor pe toate radiourile, indiferent de formatul acestora. 8 milioane de discuri vandute pana la sfarsitul lui 1994 si trei nominalizari la Grammy – au fost realizarile grupului suedez in 1994.

Albumul din 1995, “The Bridge”, a insemnat si o schimbare din punct de vedere stilistic, insa piata era suprasaturata de produse dance, iar Ace Of Base nu au reusit sa rediteze performantele din 1993 si 1994. Totusi, cele 6 milioane de copii vandute le-au dat sperante, si dupa un turneu mondial in care s-a incercat in principal cucerirea pietei japoneze, au revenit in studiouri pentru albumul “Flowers” din 1998. Acest disc a fost promovat in State sub numele de “Cruel Summer”, deoarece piesa era deja in topuri. Insa albumul a fost si cel care a pecetluit caderea Ace Of Base din varful ierarhiei pop-dance. Desi s-au mai facut incercari de revenire la stilul vechi, au fost lansate piese remixate si s-a colaborat cu cativa dintre cei mai renumiti producatori, nimic nu a mai adus cvartetului suedez gloria de altadata. Desi albumul “Da capo”, lansat in 2002, continea piese bune ca “Unspeakable” sau “Beautiful Morning”, el a fost primit cu retinere in Europa, iar in Statele Unite nici macar nu a intrat in top 100.

Jenny a incercat sa urmeze si o cariera solo, inceputa oficial in 2010, an in care si-a lansat albumul de debut, unul modest avand in vedere faptul ca nu a reusit sa-i impresioneze nici macar pe suedezii care au situat-o doar pe locul 48 in topuri. In 2011, Jenny a esuat si in incercarea de a reprezenta Danemarca la Eurovision, iar cariera ei pare sa fi luat o turnura nefavorabila. Aceeasi Jenny anunta in noiembrie 2012 ca restul colegilor din trupa au ocupatii complet diferite, asa ca “nu facem decat sa ne uram multa bafta. Visez la clipa cand ne vom reuni cu totii, insa pentru ca un nou album Ace of Base sa devina o certitudine, nu vreau sa bat pe nimeni la cap”.

Daca Ace of Base isi vor continua sau nu activitatea in viitorul apropiat, nu stim. Avem insa certitudinea ca de ziua lui Jenny Berggren vom asculta Ace of Base la Power Play cu “The Sign”!

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: