Jello Biafra

Unul dintre cele mai interesante personaje din lumea muzicii punk e sarbatoritul nostru azi la Power Play. Vorbim despre Jello Biafra de la Dead Kennedys.

Pe numele sau adevarat Eric Reed Boucher, el a vazut lumina zilei in Boulder, Colorado, intr-o familie in care atat mama cat si tata erau asistenti sociali. Invatat de mic cu lipsurile si cu discursurile despre dreptate, Eric a dezvoltat rapid propriul sau stil de a vorbi si de a se impune rapid in fata celorlalti. Primul discurs l-a tinut in liceu, iar dupa ce a observat ca era in stare sa atraga atentia unei multimi, s-a gandit sa incerce si o abordare muzicala. La discursul sau politic, singura muzica potrivita era punk-ul asa ca a format trupa Dead Kennedys in 1978. Dupa ce carase un an de zile sculele celor de la “The Ravers” pentru a se obisnui cu atmosfera dintr-o trupa de punk-rock, Jello Biafra a decis ca era momentul sa se impuna si pe plan muzical. De altfel debutul Dead Kennedys s-a facut la propria casa de discuri “Alternative Tentacles” pe care a fondat-o cu bani imprumutati. Inainte de a se apuca de cantat, Jello a candidat la primaria orasului San Francisco, insa proiectele sale nu au reusit sa se impuna in ochii alegatorilor. Printre ideile pe care le vedea puse in practica, Jello enumera intr-un interviu: o lege care sa oblige politicienii sa poarte haine de clown la discursurile publice si interzicerea circulatiei masinilor prin centrul orasului.

Dupa esecul din politica, Jello si-a canalizat toate energiile creative spre muzica. Discul “Fresh Fruit for Rotting Vegetables”, aparut in 1980, a surprins pe toata lumea atat prin compozitiile directe si energice, cat si prin textele politico-sociale extrem de acide. Deveniti peste noapte vedete, Dead Kennedys nu au apucat-o pe panta comercialului continuand sa exprime furia adolescentilor americani impotriva sistemului. Urmatorul EP, “In God We Trust Inc.”, a consolidat reputatia lor de trupa nonconformista, iar piese ca “Nazi Punks Fuck Off!” au starnit mania extremistilor de dreapta. Un fervent sustinator al legalizarii drogurilor usoare ca marijuana, Jello Biafra nu a ezitat sa organizeze si un mars in sprijinul ideii sale in 1982, inainte de lansarea albumului Plastic Surgery Disasters. Tot atunci, cei de la BBC au organizat o dezbatere publica pe tema faptului ca piesa celor de le Dead Kennedys, “Too Drunk To Fuck”, statea sa intre in top 30 si asa cum era regula, trupa trebuia sa apara la celebra emisiune “Top Of The Pops”. Spre linistirea conservatorilor britanici, piesa s-a oprit din ascensiune pe pozitia 31.

Invitati la mai toate festivalurile de punk, insa evitati cu grija de organizatorii de spectacole mainstream, Dead Kennedys au continuat sa editeze albume. Desi scurte, materialele sunt acum declarate “albume-cult” de intreaga presa muzicala. Frankenchrist din 1985 si Bedtime for Democracy au continuat satira la adresa politicienilor, cel mai vizat fiind Ronald Reagan. Membru activ al Partidului Ecologist, Jello Biafra nu s-a dat in laturi de a ataca toate institutiile conservatoare ale Statului American de la RIAA pana la Asociatia pentru protectia copiilor in toate emisiunile televizate la care a fost invitat. In 1987, dupa ce grupul Dead Kennedys s-a desfiintat, Jello a continuat sa editeze materiale discografice sub forma unor discursuri inregistrate in care a luat atitudine impotriva tuturor nedreptatilor.

Plecand de la descinderea politie in apartamentul sau pentru a confisca toate copertile necenzurate ale grupului Dead Kennedys si pana la razboiul din Vietnam, nicio tema de actualitate nu a scapat limbii ascutite a lui Jello. A editat nu mai putin de 6 astfel de discuri “spoken-word”, dar a continuat sa aiba si o puternica implicare in viata muzicala colaborand cu grupuri ca Ministry, DOA sau Tumor Circus. In paralel, casa sa de discuri a editat zeci de discuri ale unor artisti “mai putin cunoscuti, dar cu o coloana vertebrala dreapta” dupa cum spunea chiar el. Astazi la Power Play il ascultam pe Jello Biafra cu Dead Kennedys: “Police Truck” !

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: