Jean-Michel Jarre

Jean-Michel Jarre, geniul muzicii electronice este pe lista nostra de sarbatoriti astazi in capul listei. Jean-Michel s-a nascut pe 24 august 1948 in Lyon, Franta, si a inceput sa cante la pian la 5 ani devoltandu-si repede abilitatea de a interpreta partituri grele, nu doar cu notele in fata ci si din memorie.

Abandonand insa ideea de muzica clasica in liceu, Jean-Michel a inceput sa cante jazz sub atenta supraveghere a profesorului Pierre Schaeffer, care l-a introdus in proiectul sau, Groupe de Recherches Musicales. Experimentele acustico-electronice amestecate cu folk si jazz au fost concretizate mai intai intr-un single, “The Cage”, aparut in 1971, apoi intr-un album intreg intitulat Deserted Palace.

Casa de discuri Dreyfus Records i-a acordat in continuare sprijin, astfel ca tanarul muzician s-a putut exprima in voie si pentru coloana sonora a filmului “Les Granges Brulées” aparuta in 1973. In buna traditie a tatalui sau Maurice Jarre, vestit compozitor de muzica de film, Jean-Michel a amestecat imaginea cu sunetul, concertele sale ajungand la limitele tehnologiei. Albumul care l-a lansat definitiv pe Jean-Michel a fost “Oxygene” din 1976, care a fost declarat album de platina in doar cateva luni, ciudat pentru un album de muzica electronica, un gen despre care se spunea la acea data ca era ascultat doar de drogati si de yoghini. In comparatie cu break beat-ul celor de la Kraftwerk sau cu sound-ul ce aducea a muzica de meditatie a trupei Tangerine Dream, Jean-Michel Jarre si-a facut o marca din amestecul de techno-elctronic si pop-rock, multe din compozitiile sale fiind difuzate pe radiourile mainstream.

Dupa lansarea celui de-al doilea album, Equinoxe, in 1978, Jean-Michel a sustinut un mega-concert in Place de la Concorde in Paris in 1979 si a intrat in Cartea Recordurilor pentru cel mai numeros public: 1 milion de spectatori. Luminile sale futuriste, jocul cu clapele pe spoturile luminoase create pe scena, colajele de imagini de pe ecranele gigantice din spate, duceau cu gandul la un concert din 2079. In anii 80, Jean-Michel Jarre a devenit unul dintre cei mai bine vanduti artisti francezi, el permitandu-si adesea sa-i critice pe managerii caselor de discuri si pe impresari ca-i incatuseaza pe artisti. De altfel, un astfel de protest a aparut si pe disc in 1983, discul Musique pour Supermarchés fiind produs intr-un singur exemplar care a fost difuzat integral pe un post de radio. Discul a fost vandut apoi cu 20.000 de dolari, iar banii au fost donati catorva tineri artisti francezi.

Jean-Michel Jarre in concert

Jean-Michel Jarre poate fi asociat cu grandoarea, in afara vanzarilor masive ale albumelor sale Magnetic Fields (1981), Zoolook (1984), Rendez-Vous (1986), Waiting for Cousteau (1990) sau Chronologie (1993), el fiind singurul artist care a cantat in China, Rusia si in locuri neobisnuite de pe planeta cum ar fi statia de lansare NASA sau in desertul egiptean, in concerte care au strans sute de mii de oameni. Pentru a mentine tonele de aparatura in stare de functionare, zeci de generatoare insoteau coloana de tiruri, iar personalul auxiliar se ridica la peste 50 de oameni.

In 1997 si-a depasit propriul record, atunci cand a reusit sa stranga in Moscova 3 milioane si jumatate de oameni pentru concertul organizat cu ocazia zilelor orasului. Dupa anul 2000, albumele sale nu s-au mai vandut asa de bine, dar Jean-Michel Jarre a ramas pana astazi un artist de geniu, recunoscut de multi altii care s-au inspirat din munca sa de 3 decenii. De mentionat ar fi, totusi, materialul “Teo & Tea” lansat in 2007 si primit foarte bine in Franta. Astazi il ascultam la Power Play pe Jean-Michel Jarre cu “Oxygene (Part IV)” !

http://www.youtube.com/watch?v=HfRNnZuxTJI

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: