Jazz românesc în festivalul internațional Brussels Jazz Weekend

ICR Bruxelles susține participarea formației de jazz Bega Blues Band la Festivalul Brussels Jazz Weekend (26-28 mai). Bega Blues Band, condusă de Johnny Bota, va prezenta albumul Brassica Soup într-un concert, susținut în aer liber, în Place du Grand Sablon, la 27 mai.

Albumul Brassica Soup, lansat în 2015, a fost foarte bine primit de critica de specialitate și de public.

„Admirabil scăldat în rădăcinile genului“, „o fuziune generoasă de ethos popular românesc și de jazz transatlantic, într-un amestec cu cantitatea potrivită de funk, condimentat în mod unic prin vocea Mariei Chioran în exprimarea artistică a patrimoniului muzical românesc.“ descrie  Central and Eastern European London Review la lansarea CD-ului pe scena londoneza.

Bega Blues Band, cu Johnny Bota (bas), Mircea Bunea (chitară), Toni Kühn (clape), Maria Chioran (voce), Lucian Nagy (instrumente de suflat) şi Vasile Dolga (baterie), este cea mai longevivă trupă de jazz blues din România. Activitatea trupei a început în 1983, atunci când Bela Kamocsa și Johnny Bota au decis să evolueze împreună la festivalul de jazz Brașov.

„Muzica adevărată este o sintagmă preţioasă şi oarecum exclusivistă. Nu suntem, nicicare dintre noi, în posesia monopolului asupra gustului estetic absolut. Curentele variază, stilurile se schimbă rapid, „puriştii” riscă să devină prea rigizi şi desueţi. Ceea ce putem face este să menţinem pretenţiile noastre ridicate faţă de exprimarea artistică autentică » declară Johnny Bota într-un interviu acordat publicației Arta Sunetelor, în 2010.

Prezent în  numeroase festivaluri naționale și internaționale de gen, trupa Bega Blues Band a susținut turnee în Transilvania, în cluburi de jazz din București, din Germania – München, Augsburg sau Schwäbisch Hall.

Brussels Jazz Weekend, recunoscut ca Brussels Jazz Marathon (până în 2016), rămâne unul dintre cele mai mari festivaluri de gen din Belgia. Ediția de anul acesta va găzdui 700 de artişti care vor susține 250 de concerte live desfășurate în 50 locaţii diferite din Bruxelles, spații convenționale sau în principalele pieţe centrale ale oraşului. Bruxelles-ul devine capitala europeană a jazz-ului şi va fi conectat pentru trei zile consecutive la ritmurile particulare ale jazz-ului, blues-ului și funk-ului.

Proiectul se înscrie în strategia Institutului Cultural Român de promovare a artiștilor români consacrați și a jazz-ului, ca expresie a creativității și a diversității.

Intrarea liberă. Dată: sâmbătă, 27 mai, de la ora 19:45 la ora 21:00. Loc: Place du Grand Sablon, 1000 Bruxelles;

INFO

ICR Bruxelles

www.icr.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: