Janet Jackson

Astazi la Power Play sarbatorim unul dintre membrii familiei Jackson care au reusit sa isi faca un nume in muzica. Pe 16 mai 1966 se nastea in Gary, Indiana, Janet Damita Jo Jackson. Cand era mica, a vrut sa devina jocheu profesionist, insa tatal sau a orientat-o spre muzica.

La 9 ani, a compus prima ei piesa, si dupa ce succesul fratilor mai mari, reuniti sub numele de Jackson 5, s-a diminuat, Joseph Jackson a decis sa ii scoata si pe ceilalti membri ai familiei din anonimat. Pe 9 aprilie 1974, Janet are prima aparitie in public la MGM Grand, in Las Vegas, urmata de o participare la unul dintre primele reality-show-uri din State: The Jacksons, difuzat de canalul CBS. In 1982, dupa ce incercase fara succes sa se afirme alaturi de surorile sale, Janet scoate primul album solo: “Janet Jackson”. Albumul ajunge in top 10 in Statele Unite, iar cea mai cunoscuta piesa “Young Love” intra in playlisturile posturilor de radio pop.

In 1984, Janet recidiveaza cu un alt material, scris insa mult mai bine decat precedentul. Totusi, “Dream Street” trece neobservat, iar turneul din acelasi an nu se bucura nici el de prea mult succes. De-abia in 1986, Janet Jackson reuseste sa se impuna cu adevarat, albumul “Control” si single-urile “What Have You Done For Me Lately” sau “Nasty”, plus super-hit-ul “When I Think Of You”, ramanand in topuri multa vreme. A fost si perioada in care Janet a schimbat producatorul, casa de discuri, stilul de dans, coregrafia (ajutata de Paula Abdul) si costumele. Rezultatul a fost uimitor: 5 milioane de copii vandute in 3 luni si nu mai putin de 17 premii, din care premiul Grammy pentru cel mai bun album al anului. In 1989, dupa un turneu mondial, Janet incepe sa inregistreze noul album, “Rhythm Nation 1814”, cu care bate iarasi recorduri de incasari si ia o multime de premii. Versurile sale cu tenta sociala, productia mult mai clara si linia mai dinamica a albumului i-au adus noi fani, iar piesa “Black Cat” a intrat atat in topul Billboard Hot 100, cat si in Mainstream Rock Chart pe prima pozitie.

Incurajata de mega-succesul obtinut si de criticii muzicali care o comparau des cu fratele sau, Janet renunta la A & M Records pentru a semna un contract fabulos de 40 milioane de dolari cu Virgin. Albumul aparut in 1993, intitulat simplu “Janet”, aduce o alta schimbare stilistica, influentele R&B simtindu-se pe aporape toate piesele. Discul a intrat pe prima pozitie in 22 de tari si s-a vandut in peste 17 milioane de copii, o parte din succes fiind atribuita copertii controversate cu o Janet goala, acoperita doar de mainele unui barbat misterios din spatele ei. In 1995, scoate pe piata un “Best Of” pe care introduce insa si doua piese noi, care ajung la foc automat in topuri: “Runaway” si “Twenty Foreplay”. Pregatit cu multa atentie, in 1997, apare discul “The Velvet Rope”, odata cu dezvaluirile presei in legatura cu noul contract cu Virgin, de 80 milioane de dolari. Temele sociale nu lipsesc nici de aici, insa discul este mult mai divers si poate din aceasta cauza, single-urile nu au mai avut succesul celor de pe “Janet”.

Daca in ceea ce priveste banii, Janet nu s-a plans niciodata, cu dragostea a avut mari probleme, dupa mariajul din 1985 cu James DeBarge ea incercand sa-si refaca viata alaturi de Rene Elizondo, in 1991. Insa nici aceasta relatie nu a durat decat pana in 1999, divortul de Rene aruncand-o pe Janet intr-o depresie puternica la inceputul anilor 2000. Totusi, cu ajutorul prietenilor si al unui psiholog bun, reuseste sa treaca peste momentul dificil si scoate pe piata, in 2001, discul “All For You”. Intens difuzat de MTV, single-ul omonim ajunge number one in State, iar piesa “Someone To Call My Lover” ii aduce cantaretei cel de-al cincilea Grammy din cariera. Dupa un proces rasunator cu Rene Elizondo care s-a soldat cu o pierdere financiara, Janet incepe sa fie vazuta in public alaturi de star-ul hip-hop, Jermaine Dupri. Acesta ii si produce materialul pentru albumul care va vedea lumina zilei in 2004: “Damita Jo”. Inainte insa de lansarea albumului, la gala Super-Bowl, in timpul unei scene de dans intre Janet si partenerul ei de scena, Justin Timberlake, materialul costumului lui Janet se rupe lasand sa se vada un san, iar publicitatea negativa din jurul acestui eveniment parea ca va afecta si vanzarile albumului. Dimpotriva insa, albumul s-a vandut foarte bine, single-urile de pe el au ajuns din nou in top, iar la aceasta ora, lumea pare sa fi uitat de acest incident. In plus, discul din 2006, “20 Y.O.”, i-a reconsolidat pozitia in fruntea topurilor R & B. “Discipline” e cel mai nou album lansat in 2008, an in care Billboard a desemnat-o ca fiind cea de-a 7-a cea mai de succes artista in clasamentul Hot 100 All-Time Top Artist, iar doi ani mai tarziu, aceeasi publicatie a situat-o pe locul 5 in Top 50 R&B.

La sfarsitul lunii februarie din 2011, Janet si-a lansat si autobiografia, intitulata “True You: A Journey to Finding and Loving Yourself”, care s-a vandut foarte bine in Statele Unite ale Americii. Astazi la Power Play o vom asculta pe Janet Jackson cu o piesa mai veche: Escapade !

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: