James Morrison

Un nume mare avem de sarbatorit astazi la Power Play: James Morrison Catchpole, mai cunoscut ca simplu: James Morrison. James s-a nascut pe 13 august 1984 in Rugby, Anglia, fiind puternic influentat in copilarie de colectia de inregistrari a parintilor sai: mama sa era adepta muzicii soul, in vreme ce tatal sau asculta folk si country.

James Morrison

Foto: tastemakersmag.com

James a avut parte de o copilarie dificila afectata de tot felul de boli. La doar cateva saptamani de la nastere a contactat o bacterie, iar medicii i-au acordat doar 30% sanse sa supravietuiasca spunand ca daca acest lucru va fi posibil, creierul sau va fi sever afectat. A vazut moartea cu ochii, insa multumita doctorilor care au reusit sa-l resusciteze James Morrison a scapat teafar. Dupa aceasta experienta parintii sai au divortat cand James avea doar patru ani. A crescut mereu preocupat de viata surorii sale Hayley si a fratelui sau mai mic Laurie. Mama, preocupata mai ales de problemele financiare ale familiei pe care trebuia sa o întretina a lasat restul grijilor în mâinile celor trei copii, astfel ca, la 7 ani, James deja îsi calca singur hainele cât timp sora sa gatea si facea curatenie. James a inceput sa cante la chitara indrumat de unchiul sau Joe, iar in adolescenta sustinea recitaluri intr-un pub din Cornwall.

Si-a facut studiile la Treviglas Community College, iar dupa o perioada in care a preferat sa cante coveruri dupa artistii cu greutate, s-a decis sa-si compuna singur piesele. Puternic influentat de Otis Redding, Van Morrison sau Al Green, James Morrison a recunoscut ca a plans prima data cand l-a ascultat pe Stevie Wonder. In scoala a fost persecutat pentru ca acorda o atentie mai mare muzicii in detrimentul sportului, insa lucrurile aveau sa se schimbe cand s-a mutat in Cornwall la varsta adolescentei. Pasionat de muzica si dorindu-si sa le impartaseasca si celor din jur cate putin din inclinatiile sale artistice, James isi deschide propriul bar in oraselul Derby. Acolo il intalneste pe Kev Andrews, persoana care il ajuta sa-si produca prima caseta demo. Singlelul de debut, “You give me something” a reprezentat un succes international ajungand pe 2 in Olanda si pe 5 in MB. Albumul “Undiscovered” a obtinut critici favorabile, publicatia The Sun notand sugestiv ca materialul n-are nicio piesa nereusita. Undiscovered a ajuns de altfel no.1 in MB si s-a vandut in peste 1 milion de copii pana la sfarsitul lui 2006, facand din sarbatoritul nostru de astazi unul dintre cei mai bine vanduti artisti in acel an.

In 2007 a primit 3 nominalizari la premiile BRIT, castigand cea mai importanta categorie – cel mai bun artist. Un an mai tarziu avea sa apara cel de-al doilea sau album, “Songs for You, Truths for Me” scris de Ryan Tedder de la One Republic, si care continea duetul cu Nelly Furtado la piesa “Broken Strings”. Albumul debuta pe 3 in Marea Britanie si reusea sa se mentina timp de 5 saptamani pe primele 10 pozitii.

In 2009 a plecat in turneu cu baietii de la Take That, iar in 2010 a interpretat magistral un cover dupa “Man in the Mirror”, piesa lui Michael Jackson. Tot in 2010 a anuntat ca lucreaza la un nou album care va fi un pic altfel intrucat James se saturase de balade si-si dorea sa promoveze piese pline de substanta. Pe 23 septembrie 2011 avea sa apara “Awakening”, cel de-al 3-lea material discografic al artistului care promova un featuring cu senzatia feminina din muzica britanica, Jessie J, dar si alte piese excelent primite de public: “I Won’t Let You Go” sau “One Life”.

Astazi ii spunem “La Multi Ani” si-l ascultam la Power Play pe artistul cel mai tacut si discret, caracterizat de un bun simt dus pana la extrem: “You Give Me Something”. James Morrison!

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: