James Brown, “The Godfather of Soul”

I s-a spus “The Godfather of Soul” sau “The Hardest Working Man in Show Business”. A facut toata viata lui acelasi lucru: a cantat soul. Doamnelor si domnilor, astazi la Power Play vorbim despre James Brown.

james brown

James Joseph Brown s-a nascut pe 3 mai 1933 in Barnwell, South Carolina. Parintii sai au muncit din greu in timpul Marii Recesiuni Economice pentru a-l putea intretine la scoala, insa dupa ce parintii sai s-au despartit, James a plecat cu tatal sau in Augusta, Georgia, unde pentru a trai, a fost nevoit sa munceasca de la 13 ani, trebuind sa abandoneze scoala. A crescut intr-o casa de toleranta unde matroana era chiar matusa sa, si inca de mic a experimentat gustul amar al umblatului pe strazi fara niciun ban in buzunar. A invatat sa cante la acordeon si chitara, iar la 15 ani sustinea mici spectacole impreuna cu alti adolescenti pentru trupele care se intorceau acasa din al doilea razboi mondial. La 16 ani este prins furand si este condamnat la 8 ani de detentie intr-o scoala de corectie, unde sub indrumarea unui profesor de muzica isi gaseste adevarata vocatie. A cantat mult gospel pana a fost remarcat de un muzician cu experienta, Bobby Byrd, care i-a oferit un loc unde sa stea (cu familia lui), o slujba (la atelierul tatalui sau) si posibilitatea de a inregistra impreuna intr-un studio cateva compozitii.

Discul de debut a aparut in 1956 sub denumirea de “The Gospel Starlighters”. Trupa, formata din James Brown si sora lui Bobby Byrd, a avut succes pe plan local o perioada, pana cand grupurile s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie, iar scena a devenit extra aglomerata. In 1958, dupa succesul piesei “Try Me”, numele a fost schimbat in “James Brown and The Famous Flames”. Scena americana parea sa fie prea mica pentru explozivul cantaret, iar genul gospel prea sarac pentru a satisface dorinta de afirmare a lui James, asa ca noul star si-a cautat un stil care sa-l reprezinte. Gasind in Little Richard un mentor, a imprumutat de la acesta explozia rock, iar de la Ray Charles linia clasica de jazz si blues. In 1962, in urma succesului cu “Night Train”, James Brown castiga destui bani incat sa-si poata finanta singur un mini turneu. In anii 60, a dominat scena soul americana, deseori numele sau fiind pus inaintea unor cantareti mai cunoscuti ca Stevie Wonder sau Marvin Gaye. Albume remarcabile ca “Out of Sight” (1964) sau “Cold Sweat” (1967) l-au ridicat rapid pe James Brown in topul popularitatii in randul americanilor si chiar daca multi i-au reprosat ca mai toate compozitiile seamana intre ele si ca scoate albume in fiecare an doar pentru a profita de pe urma fanilor, James Brown si-a vazut netulburat de muzica sa, incercand sa se tina departe de scandaluri.

Intre 1968 si 1978 a compus aproape 200 de piese noi si a invadat piata atat cu albume live cat si cu discuri de studio sau compilatii. A cantat de toate, de la gospel la soul si R&B, de la funk la rock n’roll fara ca vreunul din ascultatorii sai sa se plictiseasca. In paralel, a dus o viata tumultoasa plina de droguri si alcool. In 1970 s-a casatorit a doua oara cu Deidre “Deedee” Jenkins, insa dupa 10 ani mariajul lor s-a sfarsit printr-un divort care l-a costat pe Brown peste 1 milion de dolari. A surprins intotdeauna prin aparitiile sale in public alaturi de femei cu mult mai tinere decat el, chiar daca a sustinut intotdeauna ca sunt doar prietene bune si nimic mai mult. In 1985 si respectiv 1988, a avut doua single-uri de top cu “Living in America” si piesa de pe coloana sonora la Miami Vice, “Missing Hours”. In 1989 a fost din nou inchis pentru cateva luni in urma acuzatiei de posesie de marijuana. A iesit din inchisoare si si-a continuat netulburat turneul de parca nimic nu s-ar fi intamplat. A participat la toate concertele de caritate, iar performanta sa din 2006 de la Edinburgh “50.000 – The Final Push”, a ramas inregistrata pe DVD-ul “Live Eight”.

James Brown, 16 noiembrie 2005

James Brown in concert la ”House of Blues”, Hollywood – 16 noiembrie, 2005

Pe 23 decembrie 2006, James Brown s-a dus la dentistul sau pentru a verifica daca implanturile dentare pe care le facuse de curand erau in stare buna. Implanturile n-aveau nici o problema, James Brown insa avea una grava cu inima. Internat de urgenta in spital, James Brown nu a mai putut fi salvat, desi medicii s-au chinuit timp de doua zile sa-i amelioreze starea sanatatii.

A murit in noaptea de 25 decembrie, luand cu el secretul unei vieti petrecute permanent in priza. Scena ii va duce dorul, noi la fel, insa astazi ne amintim de cel care a fost James Brown ascultand “I Feel Good” !

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: