Istoria, intre poveste si adevar. Dubla lansare la Iasi, cu Liviu Bratescu si Adrian Cioroianu

Editura Universitătii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi vă invită la o dublă lansare de carte vineri, 31 ianuarie, la ora 16:00, la librăria Orest Tafrali (Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, corp A). Este vorba despre volumele ”I.C. Brătianu si politica externă a României (1866-1888)”, de Liviu Brătescu, publicat la Editura Universitătii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, si ”Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor”, de Adrian Cioroianu, publicat la Curtea Veche Publishing.

Cărtile vor fi prezentate de prof.univ.dr. Adrian Cioroianu, prof.univ.dr. Daniel Barbu, prof.univ.dr. Gheorghe Cliveti, cercet.st. Liviu Brătescu si cercet.st. Andi Mihalache. Eveniment organizat de Editura Universitătii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Curtea Veche Publishing si Sedcomlibris Iasi

În cartea sa, “I.C. Brătianu si politica externă a României (1866-1888)”, Liviu Brătescu îsi propune realizarea unei riguroase analize asupra evolutiei pe care statul român o înregistrează în planul relatiilor internationale în intervalul de timp precizat, precum si clarificarea contributiei reale a lui I.C. Brătianu la modificarea statutului juridic international al României. Datorită rolului determinant avut de I.C. Brătianu în actiunile de politică externă ale României în intervalul 1866-1888, autorul a fost interesat să identifice dacă se poate vorbi în cazul său de o viziune asupra evolutiei României pe scena internatională încă de la primele sale manifestări ca om politic, sau a existat o anumită maleabilitate în reasezarea prioritătilor si tacticilor pe măsură ce se schimba si raportul de forte dintre puterile care formau celebrul „concert european”.

Cum anume a ajuns Gheorghe Gheorghiu-Dej în fruntea comunistilor români? Cât de playboy a fost Regele Carol al II-lea? Cum a fost posibil ca o tânără pe nume Cătălina Toderiu să intre în galeria eroilor nationali sub numele de Ecaterina Teodoroiu? De ce au venit în România presedintii Charles de Gaulle sau Richard Nixon? De ce Regina Angliei l-a plimbat în caleasca regală pe Nicolae Ceausescu? Sau de ce s-a dus acesta din urmă într-o vizită în Iran, în chiar ultimele sale zile de viată? Acestea si alte întrebări îsi regăsesc un răspuns în cartea lui Adrian Cioroianu, “Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor”. Singura concluzie a acestor pagini este si cea mai simplă: Istoria este, mai presus de toate, o poveste apropiată de adevăr despre ceea ce a fost altădată.

Liviu Brătescu este cercetător stiintific în cadrul Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” Iasi, doctor în Istorie al Universitătii „Alexandru Ioan Cuza”, cu teza „I.C. Brătianu si politica externă a României. 1866-1888”. În anul 2011 a fost bursier post-doctoral în cadrul proiectului stiintele socio-umaniste în contextul evolutiei globalizate – dezvoltarea si implementarea programului de studii si cercetare postdoctorală cu tema „Liberali versus conservatori: monumente publice si memorii concurente în Romania modernă (1866-1914)”.

Adrian Cioroianu este Decan al Facultătii de Istorie a Universitătii din Bucuresti, institutie în care lucrează de două decenii. A publicat consistent în multe ziare si reviste din tară si adesea poate fi văzut — în calitate de colaborator sau realizator — în programe ale televiziunilor din România. Autor al mai multor volume de istorie, culegeri de eseuri pe teme istorice sau politice, scenarii pentru documentare istorice de televiziune si, mai recent, al unui roman; în prezent, lucrează la scenariul unui documentar istoric în serial pentru Televiziunea Română.

INFO

www.editura.uaic.ro/

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: