Istoria ascunsa a hackerilor

In 1998, Chris Wysopal si prietenii sai au descoperit o modalitate de a inchide internetul.  Au realizat ca pot face daune suficient de mari pentru a bloca reteaua mondiala timp de cateva zile, cu doar 30 de minute de munca.  Au anuntat public descoperirea lor, nu pe un canal de chat sau pe un forum de discutii. Au facut-o intr-un loc mult mai public: in Senatul SUA, mai exact in fata Comitetului pentru Afaceri Guvernamentale.

Access-Granted

La momentul respectiv,  Wysopal si prietenii sai faceau parte dintr-o grupare de hackeri din Boston denumita LOpht Heavy Industries. Au facut anuntul folosindu-se de numele de hackeri. Alaturi de Mr Wysopal (Weld Pond) se mai aflau Mudge, Space Rogue, Brian Oblivion, Kingpin, Tan si Stefan Von Neumann.

A fost un moment de rascruce, ireal. De rascruce deoarece grupul de hackeri, pe care presedintele comisiei  i-a descris ca fiind “staruri rock ale lumii computerelor” a oferit avertizari si consiliere in loc sa produca pagube.  “Lopht a fost creat cu scopul de a ajuta la schimbarea perceptiei publice“, a spus Mr. Wysopal.

Faptul ca cei ca noi sunt descoperiti si arestati este real Si noi nu am vrut sa mergem pe aceasta cale“, a spus el reporterilor de la BBC. Marturia LOpht in fata Senatului a generat titluri de prima pagina in toata lumea. Din acel moment, hackerii au inceput sa nu mai fie considerati doar niste copii indisciplinati. Erau pe cale sa devina specialistii in  probleme de securitate, ”gardienii” recunoscuti astazi de catre opinia publica. A fost nevoie de 15 ani pentru aceasta schimbare de perspectiva si pentru estomparea imaginii de adolescenti care creeaza probleme.

Mark Abene a fost unul dintre acei hackeri adolescenti. Si-a inceput activitatea in prima parte a anilor ’80, inainte ca internetul sa devina raspandit, inainte de momentul a care a fost fondat Google si inainte ca Mark Zuckenberg sa se fi nascut. Soft-ul de conectare pe care il folosea pe computerul sau pe 8 biti TRS 80 era pe o caseta si trebuia sa formeze un  numar de telefon de fiecare data cand dorea sa se conecteze. Cand se conecta, frecventa locuri precum Bulletin Board Systems (BBS), care la acea vreme erau exclusiv text.

Initial cautam persoane care aveau acelasi tip de computer, pentru a face schimb de software”, spune al. ”Apoi am aflat despre mini-computere si sisteme mari, folosite de guvern si companiile importante si am devenit interesat sa ma conectez la ele‘”

Le-a descoperit deoarece multe dintre BBS-urile pe care le frecventa ofereau informatii  despre ce trebuie sa faci ca sa te conectezi, cum sa interactionezi cu aceste sisteme si cum sa le programezi. Fisierele erau postate de alti utilizatori interesati, bucurosi sa impartaseasca si altora descoperirile lor. Interesul sau pentru domeniul securitatii informatice a fost o consecinta neintentionata a timpului petrecut in explorarea retelei de telefonie din Statele Unite.

Acest tip de explorare era un fel de joc, era o adevarata aventura“, precizeaza el. “Nu aveam nicio idee despre ce ma astepta la celalalt capat al retelei, iar asta facea lucrurile cu atat mai interesante. Interesul pentru securitate era tangential atunci“, precizeaza el.  “Doream doar sa-mi mentin accesul sau sa-l imbunatatesc, iar pentru asta trebuia sa inteleg felul cum functiona sistemul si cum era protejat“, spune  domnul Abene. “Nu pentru ca ma gandeam ca pot fi prins si arestat, ci pentru ca doream sa trec neobservat. Detectarea ar fi insemnat schimbarea parolei si pierderea accesului, ar fi disparut toata distractia.

Primii hackeri erau nevoiti sa invete cum sa obtina apeluri gratuite altfel se confruntau cu facturi imense la telefon.

Primii hackeri erau nevoiti sa invete cum sa obtina apeluri gratuite altfel se confruntau cu facturi imense la telefon.

Domnul Abene si prietenii sai nu erau singurii exploratori. Subcultura hackerilor s-a dezvoltat cu ajutorul publicatiei ”2600” care oferea informatii utile si, lucrul cel mai important, organiza intalniri ale pasionatilor de asemenea explorari de pe tot cuprinsul SUA.  “Era vorba despre comunicare“, spune Eric Corlei, editor fondator al publicatiei, “despre a gasi oameni care impartaseau aceeasi pasiune. Sa cunosti oameni care iti impartasesc opiniile si le inteleg si sa realizezi ca nu esti singur este un lucru minunat“.

Etica a ceea ce inseamna sa fii hacker s-a format in acele zile de exploarare inocenta. Inocenta nu doar fiindca la acea vreme nu existau legi care sa condamne accesul neautorizat la reteaua de telefonie sau de computere.  “Nici nu era nevoie de ele“, spune domnul Abene, “majoritatea hackerilor erau mai mult curiosi decat distructivi. Niciodata nu s-a pus problema atacuriolor sau a castigului financiar”, spune el. “Important era sa intelegi sistemul, logica din spatele aparentului haos.

Inocenta a inceput sa dispara la mijlocul anilor ’80, cand au aparut primele legi care condamnau accesarea neautorizata a retelelor de telefonie si calculatoare. Au urmat arestarile,  si multi dintre acei pionieri ai hacking-ului au facut fata acuzatiilor de accesare a retelelor  pe care anterior navigau liber. “Puteam face orice si puteam ajunge oriunde“, declara el. “Nu va mai exista un moment ca acela vreodata“.

Etica acelor timpuri s-a pastrat, spune domnul Corley si a condus la momentul actual in care acei adolescenti sunt pilonii sistemului. Ei ajuta la mentinerea in siguranta a  informatiilor care altadata le-ar fi starnit curiozitatea si dorinta de explorare. Abilitatile pe care le-au perfectionat in acele zile sunt la mare cerere astazi.

Au devenit mai maturi si mai responsabili deoarece erau nevoiti sa-si intretina familiile, insa si-au pastrat valorile initiale si asta este un lucru admirabil” a spus el. “Ei scot bani din lucrurile pe care le-au invatat  atunci dar nu asta a fost scopul lor, cunostintele au venit din pasiune.

Sursa: bbc.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: