Irina-Margareta Nistor, ambasadorul cultural al Festivalului „Serile Filmului Românesc”

Irina_Margareta_nistor_SFR

Echipa festivalului „Serile Filmului Românesc” (SFR) anunță ambsadorul evenimentului: criticul de film Irina –Margareta Nistor, care a fost, pe rând, invitată, apoi consultant cinematografic, a acceptat rolul de ambasador cultural.

În acest sens, dincolo de consultanța cinematografică, ambasadorul SFR va intra în dialog cu partenerii și publicul cinefil, în ideea promovării evenimentului din luna mai de la Iași. Prin ambasadorul cultural, festivalul se va bucura de reprezentativitatea și expertiza de care dispune criticul de film Irina –Margareta Nistor.

Irina-Margareta Nistor, în rolul perfect de ambasador cultural al SFR:

Într-un adevărat moment de sincronicitate al anunțurilor de ambasadori, mi se pare extrem de onorant să fiu numită unul, cel al unui Festival de film, cel din IAȘUL cinefil,  care-mi este atât de drag. Eu trăiesc în Țara celei de-a 7-a arte, cu capitala: Marele ecran.   De-abia aștept să îmi reprezint patria, inclusiv cu istoria sa pre-revoluționară și o incursiune în pelicule vizionate în ilegalitate pe video, în speranța de a uita, pe atunci, de o viață fără de speranță, și cu efect de pețitoare, pentru că multe cupluri s-au cunoscut la o noapte cu vedete de celuloid. Aveți ocazia unei călătorii în timp, în singura nostalgie îngăduită! Ne vedem în mai! Mai veniți și la proiecții! N-o să vă pară rău! Promit!

Născută la 26 martie 1957, în Bucureşti, Irina –Margareta Nistor termină în 1980, ca absolvent de franceză – engleză, Universitatea din Capitală, având ca subiect, la lucrarea de diplomă, Cocteau şi Poezia cinematografică. Din acelaşi an, începe să traducă la Cinemateca Română și să lucreze la Televiziune, unde subtitrează peste 500 de pelicule, este redactor şi apoi realizator al emisiunilor: Video-Ghid, Serialul Serialelor şi Ecranul, Perpetuum Mobile (pentru RomSat unde este director de programe la o firmă americană), Film Puzzle (pentru TVR2) sau Lexicon cinematografic, Universul desenului animat ori De la benzi desenate la fotograme animate, la TVR.

Dublează, pe video, peste 5000 de filme din engleză, franceză și italiană, între 1985-1996, despre care s-a făcut un documentar de către o echipă de la Londra, cu co-producător român Chuck Norris versus Comunism; filmul a fost regizat de către Ilinca Călugăreanu și lansat în ianuarie 2015 la Sundance Film Festival. În 2006, publică o carte despre mentorul ei, ilustrul critic român de cinema, sub titlul Magistrul — Povestea bis a maestrului D.I. Suchianu.

Ține de mai mulți ani un master-class despre istoria filmul românesc, în engleză, pentru cursurile de vară pentru ex-pați, viitori diplomați și traducători, organizate de ICR, la Brașov.

De zece ani, concepe și moderează emisiunea Vocea filmelor, inițial pe Radio Total, apoi pe Radio Guerrilla și în prezent la Gold FM. Din ianuarie 2013, are rubrică de cinema, de două ori pe săptămână, marțea și joia, la Neața cu Răzvan și Dani, pe Antena1. Irina –Margareta Nistor a făcut parte din Comitetul Director al Fundației SOROS, din România și este Președinte onorific al Fundației Vodafone.

„Serile Filmului Românesc” este un proiect care înscrie în obiectivele principale promovarea, susținerea și facilitarea accesului publicului în ceea ce privește cinematografia românească contemporană și nu numai. Prin continuarea proiectului, considerăm că punem umărul la consolidarea patrimoniului național, prin sprijinirea celor implicați direct în continuarea istoriei cinematografiei autohtone. Valorile cinematografiei românești au nevoie de o promovare în mediile care fac accesibilă cultura în ansamblu, dar și în mediile academice, de elită și profesioniste.

Din 2010 și până în 2015, festivalul a avut parte de mai multe viziuni: de promovare a unei anumite perioade a cinematografiei românești, de promovare a unui anumit gen sau de promovare a unei tematici. Începând cu ediția a V-a, viziunea organizatorică s-a îndreptat spre suprapunerea dintre promovarea unei tematici cu cea a promovării unui actor/regizor.

Ediția a V-a i-a avut ca invitați pe Mircea Daneliuc, Stere Gulea, Draga Olteanu-Matei, Olimpia Melinte, Ștefan Bănică Jr., Oana Sîrbu, Valentin Popescu, Cecilia Bârbora, Mihai Constantin, Dionisie Vitcu. După patru ediții de succes, cu actori și regizori ce au adus culoare cinematografiei românești, cea de-a cincea ediție a festivalului Serile Filmului Românesc Timpul a fost una a noutăților, în care imaginea și conținutul au fost reîmprospătate.

Din dragoste pentru filmele românești și din nevoia de a readuce în atenția publicului filmele și actorii care au marcat prin interpretare și dăruire cinematografia românească, ediția de anul trecut a festivalului Serile Filmului Românesc Timpul a fost un amalgam de nostalgii și amintiri.

Organizator: Asociația Studenților Jurnaliști Iași. Partener academic oficial: Universitatea „Petre Andrei” Iași. Perioada desfășurării evenimentului: 4-8 mai 2016. Locul desfășurării evenimentului: Iași

INFO

www.festivalsfr.ro

www.facebook.com/serilefilmuluiromanesc

www.youtube.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: