Ion Creanga, intr-o fotografie inedita descoperita la Muzeul Literaturii Romane Iasi

Specialistii Muzeului Literaturii Române Iasi au descoperit recent că în patrimoniul institutiei se regăseste o fotografie care îl surprinde pe scriitorul Ion Creangă, alături de A.C. Cuza (stânga) si N.A. Bogdan (dreapta). Este vorba de o copie după o ferotipie realizată la Slănic Moldova în anul 1885, când Ion Creangă se afla acolo pentru tratament, si reprezintă una dintre putinele fotografii ce îl înfătisează pe marele povestitor.

Ferotipia, de care pomeneste N.A. Bogdan în „Povesti si bazaconii din Moldova” (Bucuresti, 1923), rămâne în istoria ilustrată a personalitătilor literaturii române drept una ce nu dezminte deloc jovialitatea specifică lui Creangă: „Într-una din zile, venind un fotograf care poza pe tinichea – fotografie asa-zisă americană – invitai de mai multe ori pe Creangă să-si scoată poza. Dar mai tot deauna îmi răspundea: Decât să dau un frăncusor ca să mă vad lat pe tinichea, mai bine cumpăr cu el un cosulet de brânză sau de păstrăvi si mi-a prii mai bine decât tinicheaua… Într-o zi însă, aflându-se si cu dl. A.C. Cuza, îl hotărâi să ne pozăm tustrei în grupă; ne asezarăm într-un tufis de lângă sala de cură, Creangă stând în picioare, îndărăt si noi pe o bancă, eu la stânga, Cuza la dreapta lui”.

Ferotipia secolului al XIX-lea era una dintre cele mai ieftine si accesibile forme de a detine o fotografie. Realizată la târguri, bâlciuri sau pe stradă, aceasta nu necesita cunostinte temeinice de optică, chimie, oricine putând să o facă.
Atelierele importante ale vremii erau detinute în special de artisti pictori-fotografi care nu făceau compromisuri în practicarea artei lor.

Faptul că Siegmund Packer vede o oportunitate în multiplicarea în atelierul său a celebrei ferotipii descrise de N.A. Bogdan ne demonstrează perspectiva genială pe care a avut-o acesta în istoria fotografiei, lăsându-ne astăzi mostenire una dintre putinele reproduceri ale unei imagini memorabile. Fotografia are si o altă latură memorială prin dedicatia si însemnările de pe verso: „Lui V.A. Gheorghită// 15/28 Februarie 1914// Iasi// Radu Manoliu; Copie după originalul din 1885 la// Slănicul din Moldova// A.C. Cuza, I. Creangă, P(?)Bogdan (sic)”.

INFO

Muzeul Literaturii Romane Iasi

Str. V. Pogor 4

www.muzeulliteraturiiiasi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: