Invitație la sărbătorirea a 550 de ani de la sfințirea Mănăstirii Putna

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, duminică, 1 septembrie a.c., se va sărbători împlinirea a 550 de ani de la sfințirea Mănăstirii Putna.

Construcția Mănăstirii Putna a început în 10 iulie 1466, iar sfințirea ei a avut loc în 3 septembrie 1469. A fost primul locaș sfânt ctitorit de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și de la început a fost prevăzută camera mormintelor, urmând să fie necropola familiei Voievodului.

Pentru data sfințirii, Sfântul Ștefan a ales o zi care arăta respectul și prețuirea sa pentru Mitropolitul de atunci al Moldovei: în 3 septembrie este cinstit Sfântul Teoctist al Palestinei, al cărui nume îl purta Mitropolitul Teoctist.

În Letopisețul de la Putna 2, sfințirea mănăstirii este redată astfel: „În anul 6798 august 20 au venit tătarii, mare mulțime și s-a bătut cu ei Ștefan voievod la dumbrava de la Lipniți, lângă Nistru. Și a gonit urma lor și a luat toată prada lor. Și apoi s-a întors cu izbândă și a venit să sfințească hramul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu mâna preasfinţitului mitropolit, chir Teoctist, şi a episcopului Tarasie şi cu egumenii tuturor mănăstirilor. Și la liturghie au fost la jertvelnic, de toți în număr de 64 de arhierei și preoți și diaconi, septembrie 3, sub arhimandritul Ioasaf.

PROGRAM

Sâmbătă, 31 august

  • Ora 9.00 – Din Muzeul mănăstirii se aduc și se depun pe mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare: fragmentul de lemn păstrat până azi din copacul aflat pe locul unde s-a construit altarul mănăstirii, candela de ceramică ce s-a aflat sub Sfânta Masă și Coroana reconstituită a Voievodului.
  • Ora 19.00 – Slujba Privegherii (se va transmite video pe paginile de Facebook și YouTube ale mănăstirii).

Duminică, 1 septembrie

  • Ora 7.00 – Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos.
  • Ora 9.00 – Sfânta Liturghie arhierească (se va transmite video).
    Va sluji Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord. Alături de părinții clerici ai mănăstirii, vor sluji și părinții care, în ultimele decenii, au fost trimiși cu ascultarea în alte mănăstiri sau centre eparhiale.
  • Ora 12:00 – Recital de muzică și poezie „La 550 de ani de la sfințirea Maicii îndurătoare – Putna” susținut de Grupul vocal tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor”, Vicovu de Sus
  • Ora 12:30 – Lansarea filmului documentar „Mănăstirea Putna. Epoca ștefaniană”, prima parte din cele două filme pe care Trinitas TV le realizează în acest an despre Mănăstirea Putna, și a volumului „De veghe în casa Măriei Sale. File de Pateric de la Mănăstirea Putna”, ediția a doua, care înmănunchează portretele viețuitorilor aleși ai mănăstirii de peste veacuri, tipărit cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte.
  • Ora 20:00 Fragmentul de lemn păstrat până azi din copacul aflat pe locul unde s-a construit altarul mănăstirii, candela de ceramică ce s-a aflat sub Sfânta Masă și Coroana reconstituită a Voievodului vor fi duse în Muzeul mănăstirii.

INFO

www.putna.ro

www.facebook.com/SfantaManastirePutna

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: