Invazie de filme romanesti la Festivalul de la film de la Goteborg

Beyond the Hills_Dagens Nyheter 25 ian

Nu mai putin de patru lungmetraje romanesti au fost selectate in programul Festivalului International de Film de la Göteborg din acest an, care se desfasoara in perioada 25 ianuarie – 4 februarie.

Dupa dealuri de Cristian Mungiu este prezentat in sectiunea Mästare (Maestri), Toata lumea din familia noastra de Radu Jude si Rocker de Marian Crisan sunt proiectate in cadrul sectiunii Fem kontinenter (Cinci continente), iar Despre oameni si melci de Tudor Giurgiu figureaza in programul sectiunii Lokala komedier (Comedii locale). Fiecare film beneficiaza de doua pana la patru proiectii in cadrul festivalului. Cotidianul national Dagens Nyheter din data de 25 ianuarie a selectat lungmetrajul Dupa dealuri ca fiind unul dintre cele 10 filme de neratat la aceasta editie, a 36-a la numar.

Totodata, scurtmetrajul Sase pesti mari realizat de regizorul si artistul romano-suedez stefan Constantinescu concureaza alaturi de alte sapte productii suedeze pentru premiul pentru scurtmetraj Startsladden. Filmul a fost produs de compania Atmo, una dintre cele mai importante case suedeze de productie de film independent, si a fost filmat in Romania.

Festivalul International de Film de la Göteborg este cel mai mare eveniment de acest gen din Scandinavia, cu o cifra anuala de 130 000 de spectatori. in ultimii anii, filmul romanesc s-a aflat in atentia festivalului, iar prin colaborarea cu ICR Stockholm, intre anii 2006 si 2012, regizori precum Marian Crisan, Anca Damian, Cristi Puiu sau Alexandru Solomon au putut fi prezenti la festival. In 2011 Romania a beneficiat chiar de o sectiune speciala, iar ICR Stockholm a conceput si organizat, in parteneriat cu festivalul, un amplu program ce s-a desfasurat sub titulatura „Noul val al filmului romanesc”.

Prezenta bogata a varfurilor cinematografiei romanesti la Göteborg deschide un an important pentru cultura romana in acest oras, al doilea ca marime din Suedia. In luna septembrie a acestui an, Romania va fi tara-invitata la Targul de Carte Bok&Bibliotek, eveniment ce incununeaza peste sase ani de eforturi depuse de ICR Stockholm in promovarea literaturii romane in Scandinavia si a relatiilor culturale bilaterale romano-suedeze.

INFO

www.giff.se

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: