Intilnire cu Emil Brumaru si Ada Milea la Teatru’ Fix din Iasi, 11 octombrie

Afis-Brumaru-Opere-III-Iasi

Joi, 11 octombrie, la ora 19.00, la Teatru’ Fix (str. Cuza Voda nr. 10, subsol) din Iasi, va avea loc lansarea volumului Opere III. Cersetorul de cafea de Emil Brumaru, aparut recent in colectia „Opere” (coordonator Daniel Cristea-Enache) a Editurii Polirom.

Volumul va fi prezentat de criticii literari Marius Chivu si Bogdan Cretu. Lansarea va fi urmata de un microrecital Ada Milea, iar actorul Catalin Mandru va citi citeva fragmente din volum. Cu prilejul acestui eveniment, Fundatia EuroEd va proiecta un scurt fragment dintr-un film cu Emil Brumaru, realizat in cadrul proiectului „MyStory”. Mai multe detalii, aici. Moderator: Andrei Giurgia

Opere III. Cersetorul de cafea

Opere III. Cersetorul de cafea, cu o prefata semnata de Livius Ciocarlie si aparuta si in editie digitala, este cel de-al treilea volum din operele lui Emil Brumaru si contine corespondenta autorului cu citiva dintre cei mai cunoscuti autori din literatura si critica romaneasca. Scrisorile sale catre Lucian Raicu, Alex. Stefanescu, Leonid Dimov, Serban Foarta, Radu Petrescu, Florin Mugur sau Ilie Constantin – unele aparute in periodice, altele inedite – deschid o usa spre o lume privita (si redata) uneori ironic, alteori grav, dar intotdeauna cu acea sinceritate ce pare a fi una dintre coordonatele esentiale ale autorului.

Daca ar exista un Premiu Nobel pentru scrisori, el ar trebui acordat lui Emil Brumaru.” (Alex Stefanescu)

Eu cred ca Emil Brumaru este un poet mare cu univers restrins. Restrins e un fel de a spune, cita vreme include mai tot ce ne inconjoara, in deplina fuziune cu cuvintele care numesc. Restrins, totusi, acest univers, pentru ca nu cuprinde mult din ce e omenesc. Mare poet, pe de alta parte, pentru ca are ce este necesar: un impuls puternic, venit din zonele adinci, si un alambic in care, vegheat cu luciditate, produsul acelui impuls se transforma in altceva si chiar in contrarul sau. Impulsul e sexualitatea, adica senzorialitatea facind corp comun cu senzualitatea, iar produsul final e candoarea, gratia si chiar ceva mai inalt, de ordin spiritual. Intr-un rind, Emil Brumaru se intreaba daca avem corespondente memorabile in literatura romana. Avem citeva. Si sigur este ca la sirul lor se adauga acum, incintator, tulburator, acest volum.” (Livius Ciocarlie)

EMIL BRUMARU

Emil Brumaru (n. 1939) este unul dintre cei mai importanti poeti romani contemporani. A debutat in 1970, cu Versuri, volum premiat de Uniunea Scriitorilor din Romania. Alte volume publicate: Detectivul Arthur (1970), Julien Ospitalierul (1974), Cintece naive (1976), Adio, Robinson Crusoe (1978), Dulapul indragostit (1980), Ruina unui samovar (1983), Dintr-o scorbura de morcov (1998), Poeme alese. 1959-1998 (2003), Fluturii din pandispan (2003), Poezii (carte la borcan, 2003), Opera poetica (3 vol., 2005), Submarinul erotic (2005), Infernala comedie (2005), Cintece de adolescent (2007), Povesti erotice romanesti (volum colectiv, 2007), Ne logodim cu un inel de iarba (2008), Versuri (2010), Povestea boiernasului de tara si a fecioarei… (editia a II-a adaugita, 2012), Intelectuali la cratita (volum colectiv, 2012).

La Editura Polirom a mai publicat volumele Cersetorul de cafea. Scrisori catre Lucian Raicu (2004), Dumnezeu se uita la noi cu binoclul (2006), Opere I. Julien Ospitalierul (2009), Opere II. Submarinul erotic (2009), Basmul Printesei Repede-Repede (in colaborare cu Veronica D. Niculescu, 2009). Este laureat al Premiului National de Poezie „Mihai Eminescu” (2001) pentru Opera Omnia, iar in 2011 a primit premiul revistei Observator Cultural, de asemenea pentru Opera Omnia. Poemele sale au fost incluse in antologii din Romania, Germania, Franta si Anglia.

INFO

Teatru’ Fix

Str. Cuza Voda nr. 10, subsol

www.polirom.ro

www.cartearomaneasca.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: