Intilnire cu Aurora Liiceanu, cel mai cunoscut psiholog din Romania, la libraria Avant-Garde

Libraria Avant-Garde (Str. Lapusneanu, nr. 16) si Editura Polirom va invita vineri, 2 decembrie, de la ora 17.00, la o intilnire cu scriitoarea Aurora Liiceanu, in cadrul careia va fi lansata seria de autor consacrata celui mai cunoscut psiholog al momentului din Romania. Seria de autor “Aurora Liiceanu” a debutat cu doua volume Viata nu-i croita dupa calapod si Patru femei, patru povesti.

Invitati:
Prof. Univ. Dr. Adrian Neculau
Adrian Serban, director editorial Polirom

Aurora Liiceanu este doctor in Psihologie si expert in Antropologie si Psihologie Sociala. Primul volum din seria dedicata autoarei, Patru femei, patru povesti (2011), reuneste biografiile unor femei exemplare, a caror existenta a fost legata de arta si care si-au uimit contemporanii prin originalitate: Coco Chanel (1883-1971), cunoscuta creatoare care a revolutionat lumea modei, Elisaveta Bagreana (1893-1991), poeta laureata a Premiului Nobel, Cecilia Cutescu-Storck (1879-1969), pictorita, prima femeie profesor intr-o academie nationala de arte din Europa, si Lee Miller (1907-1977), celebrul fotomodel devenit fotograf de razboi. O frantuzoaica, o bulgaroaica, o romanca si o americana ale caror povesti de viata fascineaza si astazi.

Tot in 2011, a aparut si cel de-al doilea volum al seriei de autor, Viata nu-i croita pe calapod. Aurora Liiceanu ne ofera o analiza subtila a mecanismelor psihicului uman, dar si a unor fenomene si comportamente tipice societatii romanesti actuale. Textele sale, adesea pline de umor, intotdeauna incitante, au subiecte dintre cele mai diverse, de la modernizarea satelor traditionale, dramele psihologice ale dezradacinatilor si degradarea societatii, pana la educatia copiilor, superstitiile moderne, fata ascunsa a VIP-urilor, complicatiile unor povesti de dragoste si nevoia obsedanta de admiratie a multora dintre noi.

“Psihologia e o meserie foarte frumoasa, daca o faci cum trebuie! Care sint deformatiile profesionale ale psihologului? Unii spun ca indiscretia si un fel de frigiditate, in sensul ca analizezi prea mult si iti pierzi o nota de spontaneitate in viata, absolut fireasca. Multi spun ca exista meserii care ocupa prea mult loc in viata ta, care intra foarte adinc in structura ta si te ampreteaza foarte tare. Eu cred ca psihologia e una dintre ele. M-am raportat la meseria mea ca la un hobby platit. Ceea ce e un noroc extraordinar in viata!” (Aurora Liiceanu)

Aurora Liiceanu, doctor in Psihologie, a lucrat in cercetare si a predat psihologie la diferite universitati din Bucuresti, dar si la UQAM (Canada) sau EHESS (Franta). In prezent, este cercetator senior la Institutul de Filosofie si Psihologie “Constantin Radulescu-Motru” din cadrul Academiei Romane.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: