Întîlnire cu Alina Mungiu-Pippidi la Iaşi

Afis_Alina_Mungiu_Pippidi_la_IasiLuni, 15 decembrie, de la ora 18.00, la Librarium Palas (Str. Palas nr. 7A) din Iaşi, Alina Mungiu-Pippidi – una dintre cele mai cunoscute voci ale societăţii civile din România – se va întîlni cu cititorii ieşeni şi va vorbi despre cel mai recent volum de dialoguri cu renumitul jurnalist Vartan Arachelian, Tranziţia. Primii 25 de ani, apărut la Editura Polirom în colecţia „Ego. Publicistică” (coordonator George Onofrei), disponibil şi în ediţia digitală. 

  • Invitaţi, alături de autoare: Liviu Antonesei, Emil Brumaru, Daniel Condurache şi Alexandrina Dinga.
  • Eveniment moderat de George Onofrei.

Noul volum al Alinei Mungiu-Pippidi în dialog cu Vartan Arachelian cuprinde zece convorbiri spumoase, cu rol de diagnostic şi totodată de profeţie.

2014 este anul care marchează un sfert de secol de cînd a căzut Zidul Berlinului, iar românii au răsturnat regimul lui Nicolae Ceauşescu, însă ce ne-au adus aceşti 25 de ani de libertate? Alina Mungiu-Pippidi şi Vartan Arachelian discută despre motivele pentru care comunismul românesc a plantat sămînţa unei tranziţii dificile, dacă a fost revoluţie sau lovitură de stat, de ce la noi nu a existat lustraţie şi cum am putea să ne maximizăm performanţa în UE.

Traseul parcurs de autorii cărţii în arheologia lor evenimenţială are multe similitudini, dar şi deosebiri, ceea ce particularizează memoria colectivă în istorii personale. Deşi această carte e o istorie obiectivă a tranziţiei, ea este, nu doar în subtext, şi o istorie trăită.

„Am cea mai înaltă apreciere pentru Alina Mungiu-Pippidi. Ce a făcut atît ca universitar, cît şi ca activist pentru buna guvernare o plasează printre cei mai remarcabili oameni din regiune şi în rîndul elitei academice internaţionale.” (Thomas Carothers, Carnegie Endowment, autor al lucrării The End of Transition Paradigm, 2010)

„Alina Mungiu-Pippidi este una dintre cele mai curajoase şi mai transparente figuri publice din România. E un critic tranşant, dar constructiv al realităţilor sociale şi politice.” (Dennis Deletant, Georgetown University, 2010)

Alina Mungiu-Pippidi, una dintre cele mai cunoscute voci ale societăţii civile din România, personalitate academică recunoscută peste hotare, profesor de poli­tici publice la Hertie School of Governance, Berlin, preşe­dinte fondator al Societăţii Academice din România şi expert al Comisiei Europene. De acelaşi autor la Editura Polirom: Doctrine politice (1998), Introducere în politologie (2000), De ce nu iau românii premiul Nobel (2012, 2014). În 2006 a fost republicată la Cartea Românească Evangheliştii (Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă a anului 1993).

Vartan Arachelian, jurnalist, scriitor, scenarist şi regizor de film documentar, realizator de programe pentru radio şi televiziune, autor de anchete şi reportaje, directorul primului post independent de televiziune din România. Dintre cărţile publicate: Mărturisiri. Corneliu Coposu în dialog cu Vartan Arachelian (1992, 1996, 2014), Istoria şi fantomele sale (2014).

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: