Intalniri cu scriitorul francez Pierre PACHET

PROGRAM la IASI:

• MARTI, 13 DECEMBRIE
12.00-13.00: Colegiul National “Mihai Eminescu” – “Intalnirea scriitorului contemporan cu publicul sau, in tara de origine si dincolo de frontierele geografice”

• MARTI, 13 DECEMBRIE
18.00: Masa rotunda la Libraria “Orest Tafrali” (Universitatea”Al.I. Cuza”) – “Raportul dintre literatura si jurnalismul de investigatie in scrierea «Conversatii la Iasi»” de Pierre PACHET. INVITATI: Pierre PACHET; Alexandru CALINESCU; Magda JEANRENAUD; Alexandru-Florin PLATON; Dan STOICA

• MIERCURI, 14 DECEMBRIE
18.00: Departamentul de Franceza al Universitatii “Al.I. Cuza” – Dialoguri literare cu studentii si profesorii pe tema “Baudelaire si comploturile”. MODERATOARE: Simona MODREANU

In 1996, Pierre PACHET vine in nordul Romaniei, la Iasi. Nu este pentru prima data cand merge intr-o tara ravasita de experienta comunismului, pentru a resimti atmosfera locului, a asculta oamenii, a se situa prin raportare la istoria acelei tari. De aceasta data, lucrurile iau o alta intorsatura : poate pentru ca tatal lui Pierre PACHET era el insusi originar din aceasta regiune a Europei. Calatorul doreste sa mearga mai departe si in profunzime, ajungand, dincolo de nefericirile create de comunism, pana la antisemitism, la xenofobia care a avut pentru multa vreme legaturi intime cu nationalismul roman. In Iasul de azi el vrea sa revada orasul Jassy, cel care avea altadata o foarte numeroasa populatie evreiasca, si pogromul din iunie 1941, pe care Malaparte il evoca in neuitatele pagini ale romanului sau “Kaput”. Dincolo de actuala provincie romaneasca Moldova, isi explica ce reprezinta Moldova independenta, ce au fost odinioara Bucovina, Basarabia in care traia bunicul sau, Transnistria unde au fost deportati atatia evrei. Conversatiile, lecturile, reflectiile se organizeaza intr-o ancheta asupra a ceea ce a avut loc : in 1941, 1943, 1947, 1989. Locul unde au loc conversatiile, in care acestea doresc sa aiba loc, este marcat de frontiere, de anexari, de expulzari, de violente indreptate impotriva vechilor vecini. Pentru fiecare, tentatia de a se agata de nefericirea sa, de punctul sau de vedere este puternica.

Scriitorului Pierre Pachet i-a fost decernat de curand Premiul “Roger Caillois” pentru literatura franceza.

Pentru mai multe informatii despre opera lui Pierre PACHET, consultati de asemenea blogul autorului: http://pierrepachet.blogspot.com.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: