Pe 24 aprilie, Ateneul Tatarasi a fost locul de intalnire cu profesorul si economistul Daniel Daianu. De la specialisti in economie pana la profesori, de la studenti la economie pana la oameni de rand, toti au fost prezenti la conferinta cu titlul „Ce capitalism vrem este intrebarea. Finanta, criza, democratie“ prezenta la Galeriile de Arta ale Ateneului si moderata de George Onofrei, redactor-sef la revista literara „Suplimentul de cultura“.
Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilelor Ateneului Tatarasi si a fost sustinut in cadrul proiectului Prelegerile Ateneului. Directorul Ateneului dr. Liviu Bratescu a adus la cunostinta publicului faptul ca „pe langa regizori si oameni de cultura, Ateneul a avut si invitati de anvergura nationala, precum: Adrian Coroian, Stefan Caraman si Mircea Diaconu“.
Conferinta a pornit de la cartea lui Daniel Daianu „Cand finata submineaza economia si corodeaza democratia“, aparuta recent la Editura Polirom in colectia „Economie si Societate“, pe care, de altfel, fiecare o putea achizitiona.Volumul se inrudeste conceptual cu cel publicat in 2009, de asemenea la Editura Polirom, denumit „Incotro se indreapta capitalismul?“ („Which way goes capitalism?“ – Central European University Press, Budapest/New York).
„Cartea infatiseaza texte privind criza unui tip de capitalism si prezinta cateva comprimate, mesaje cheie. Supra-financializarea sistemelor economice este exprimata de o pondere excesiva a industriei financiare, de o renta pe care o extrage industria financiara de la restul economiei, de o instabilitate financiara a sistemului economic din cauza derapajelor industriei financiare si nu in ultimul rand, de situatia prabusirii sistemului financiar, prevenita de interventia bancilor centrale. Toate aceste simptome sunt proprii unei evolutii a relatiei de finanta si economie, care pune in discutie, uneori, chiar functionarea democratiei.“ (Daniel Daianu)
Daniel Daianu este momentan profesor universitar la Departamentul de Relatii Internationale si Integrare Europeana din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice Administrative (S.N.S.P.A.) din Bucuresti si membru al Consiliului European pentru Relatii Externe, din iunie 2011. Pe parcursul vietii sale a fost membru corespondent al Academiei Romane, ministru de Finante, europarlamentar (2007-2009), economist-sef al Bancii Nationale a Romaniei (1992-1997) si ministru adjunct de Finante (1992).
Dintre publicatiile sale numeroase, in special economice, cele mai recente sunt: „Pariul Romaniei. Economia noastra: reforma si integrare“ (Editura Compania AltFel, Bucuresti, 2004), „Frontiere etice ale capitalismului“ (Editura Polirom, Iasi, 2006) – in colaborare cu Radu Vranceanu, „The Macroeconomics of EU Integration. The Case of Romania“ (Rosetti Educational, Bucuresti, 2008), insa a scris si alte lucrari.
Autor: Adelina-Mihaela Chelariu (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, Comunicare si relatii publice, Anul II, Grupa 3)