”Insulta la public”, de Peter Handke

insulta-la-public

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” vă invită la premiera spectacolului Insultă la public de Peter Handke, un proiect marca InterDramText, găzduit de Uzina cu Teatru pe 29 mai, la ora 19.30.

Spectacolul nu reprezintă doar traducerea integrală a textului – o premieră în țara noastră –, dar celebrează și un autor extrem de apreciat pe plan mondial și care anul trecut a fost premiat cu Ibsen Awards, una dintre cele mai importante recunoașteri a notorietății în lumea teatrului. Dramaturg, scenarist, romancier și regizor de film, Peter Handke este o figură pe cât de celebră, pe atât de controversată, iar textul său Insultă la public, cu toate că a reprezentat un val de entuziasm și de polemici în 1966, anul lansării sale pe scena austriacă, poate fi considerat încă o experiență și o redefinire validă a Teatrului.

Gândul regizorului: „Spectacolul chestionează condiția însăși a teatrului – și, mai ales, cea interioară a publicului. Raportarea lui la fenomenul teatral, la, simplu spus, spectacolul de teatru. De ce vine la teatru? ce (se) așteaptă să primească/ să i se întâmple? cum îl vede? cum privește atunci când vine? vrea să participe? Să poarte un dialog (interior)? vine să aștepte, provocator, să „fie uimit” de către actori și regizor? Și să comenteze după? Vine la o întâlnire? Sau să participe la un act social cvasi formal? Poate să vină cu sinceritatea cu care întâmpină un fapt de viață? Este dispus să gândească? Să intre în dialog fără să fie defensiv? Și întrebările ar putea continua”. (Dumitriana Condurache)

Traducere: Teodora Constantin, Mariana Nastasia, Ema Petrişor, Alexandru Toderaşcu şi Mădălina Tvardochlib. Coordonatori: Alexandra Chiriac și Mariana Bărbulescu
Regia: Dumitriana Condurache
Din distribuție fac parte:
Laura Bilic, Bianca Ioan, Cosmin Panaite, Cătălin Mîndru
Concept video: Andrei Cozlac
Sound design: Teodora Ana Popa
Costume: Ioana Bodale
Asistent de regie: Ivona Lucan

Durata spectacolului: 2 ore

InterDramText reprezintă parteneriatul dintre Catedra de Germanistică a Universității „Al.I. Cuza” din Iași, Facultatea de Teatru a Universității de Arte „George Enescu” din Iași sprijinite în demersul lor de Forumul Austria România și Biblioteca Austria. Coordonatori: asist. univ. dr. Alexandra Chiriac (Catedra de Germanistică, UAIC) și lect. univ. dr. Ioana Petcu (Facultatea de Teatru, UAGE).

BILETE

Pret bilet: 22 lei

Biletele se pot achiziţiona de la Agenţia Teatrală(tel. 0232 255 999).

INFO

TEATRUL NAŢIONAL „VASILE ALECSANDRI” IASI   Fondat în 1840

Adresa: Str.Agatha Bârsescu, nr. 18, cod 700074, Iaşi, IAŞI

Tel. 0232 267824

E-mailtniasi@yahoo.com

www.teatrulnationaliasi.ro

www.facebook.com/TNIASI

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: