”Insulele lui Thomas Hudson”, de Ernest Hemingway / Editura Polirom

_hemingway_insulele

Romanul Insulele lui Thomas Hudson a aparut in colectia „Biblioteca Polirom. Seria de autor Ernest Hemingway”, traducere din limba engleza si note de Ona Frantz.

Insulele lui Thomas Hudson este marele roman (postum) al marii, din care s-a desprins, cistigindu-si independenta si nemurirea, dar lasind teribile ecouri in corpul romanului, povestirea Batrinul si marea.

Thomas Hudson insusi este un personaj de sub contururile caruia transpare Hemingway, un nou alter ego – ca multi altii din proza lui, insa diferit de ceilalti. Pentru ca pictorul destoinic care ajunge vinator de nazisti prin insulele coraliere de la marginea paradisului sau pierdut are cea mai grea misiune dintre toate alter egourile lui Hemingway: sa afle despre iubire si intelegere dupa ce din viata lui a disparut tot ce iubea – fara ca el sa fi inteles cum.

Cititorii prozei antume a lui Hemingway vor avea parte de bucuria unei lecturi familiare prin forta si culoarea frazei si in acelasi timp de surpriza de-a regasi perfect coagulate cioburi de realitate istorica, frinturi din viata personala a scriitorului si un intreg curent subteran de personaje anterioare pe care se sprijina substanta acestui roman, cu nimic diferit de Gulfstreamul din care creste carnea insulelor lui Thomas Hudson.

Un roman implinit, care poate sta fara teama alaturi de celelalte capodopere ale lui Hemingway.” (The New York Times Book Review)

Umorul inteligent al lui Hemingway nu e nicaieri mai viu ca aici. Amintirile din Paris sint la fel de muscatoare si de invioratoare ca in Sarbatoarea continua, iar episodul de la pescuit e aproape tot atit de impresionant ca si infruntarea lui Santiago cu pestele din Batrinul si marea.” (The Philadelphia Bulletin)

In multe dintre episoadele acestui roman gasim cele mai pasionante si mai percutante pagini pe care le-a scris vreodata Hemingway.” (Saturday Review)

DESPRE AUTOR

Ernest Miller Hemingway (1899-1961) este unul dintre marii prozatori americani ai secolului XX si un clasic al literaturii universale. Scrierile lui s-au bucurat de un succes imediat inca din timpul vieţii. Hemingway a primit in 1953 Premiul Pulitzer, in 1954 Premiul Nobel, iar multe dintre carţile lui au fost ecranizate la scurt timp dupa apariţie. A avut o viaţa extrem de tumultuoasa: s-a casatorit de patru ori, a fost un vinator si un pescar pasionat, a participat la ambele conflagraţii mondiale si la Razboiul Civil din Spania. In Primul Razboi Mondial a lucrat ca sofer de ambulanţa, a fost ranit pe frontul italian, iar guvernul Italiei i-a acordat Medaglia d’argento pentru eroism.

Dupa razboi devine corespondent al ziarului Toronto Star, iar in 1921 se muta la Paris, unde o cunoaste pe Gertrude Stein si intra in cercul intelectualilor americani expatriaţi, ce va fi cunoscut ulterior sub numele de Generaţia pierduta. Printre apropiaţii sai din acea epoca se numara poetul Ezra Pound si prozatorul Francis Scott Fitzgerald. In aceeasi perioada (1926) apare si primul roman de succes al lui Hemingway, The Sun Also Rises (tradus in româna cu titlul Fiesta), o carte cu tenta autobiografica ce descrie, printre altele, viaţa comunitaţii americane din Europa.

In timpul Razboiului Civil din Spania a lucrat ca jurnalist. Simpatizant al republicanilor de stinga, Hemingway rupe prietenia cu John Dos Passos din pricina reportajelor acestuia despre atrocitaţile comise de ambele tabere implicate in razboi. Viaţa agitata a marelui prozator a reprezentat o sursa de inspiraţie pentru multe dintre carţile sale. Printre acestea se numara si romanele care l-au facut cunoscut in intreaga lume, precum For Whom the Bell Tolls (Pentru cine bat clopotele, 1940; Polirom, 2008, 2014), dar si numeroasele povestiri si nuvele publicate de-a lungul vieţii.

Hemingway atinge culmea gloriei literare dupa apariţia, in 1952, a microromanului The Old Man and the Sea (Batrinul si marea; Polirom, 2007, 2014). In seria de autor „Ernest Hemingway” a Editurii Polirom au mai aparut volumele: Fiesta (2008, 2015), Sarbatoarea continua (2008), Adio, arme (2009, 2014), Gradina Raiului (2009, 2014), A avea si a nu avea (2010), Dealurile verzi ale Africii (2010), Moarte dupa-amiaza (2011), Puhoaiele primaverii (2014) si Zapezile de pe Kilimanjaro si alte povestiri (2014).

Colectia „Biblioteca Polirom” numara pina in prezent peste 1.000 de titluri si este coordonata de Bogdan-Alexandru Stanescu. In pregatire: Ana de Noailles, O noua speranta; Florian Illies, 1913. Vara secolului; Zeruya Shalev, Durere; Cesare Pavese, Noaptea de sarbatoare; Erich Maria Remarque, Pe frontul de vest nimic nou.

INFO

Editura Polirom

www.polirom.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: