”Insula femeilor” la Ateneul National din Iasi

Marți, 12 noiembrie 2019, de la ora 19:00, vă invităm la spectacolul „Insula femeilor”, regia – Gheorghe Mândru – Maestru în Artă, oferită de Teatrul Republican Muzical-Dramatic ”B.P. Hașdeu” din Cahul! Piesă distinsă cu Premiul I la Festivalul Comediei Românești FESTCO 2009!

Un vas de pasageri naufragiind din cauza că bărbații, beți, „au confundat luna cu Farul din Alexandria și au intrat cu vaporul direct în stânicile țărmului”, patru femei – Lady Robinson, care, conducând timp de un deceniu o casă de toleranță „aflată la doi pași de biserică”, a început să deteste bărbații; Venera, fiica ei, care se consideră drept „cea mai frumoasă și cea mai focoasă”, dar și drept „un suflet pustiit de speranțe”; romanțioasa Ala, captiva basmelor cu Făt-Frumos călare pe un cal alb și înaripat, mereu în stare de ebrietate și confuză, tânjind după fostu-i amant Marco; Elen, care, în afară de gramatică, îl iubește doar pe Dumnezeu, dar măritată anterior de cinci ori „cu cinci fețe bisericești”, în mod ierarhic descendent: de la episcop la țârcovnic – nimeresc pe o insulă pustie și „încă virgină” în care totul – „frunze, păsări, ramuri, sticle, cârți, farfurii – este de genul feminin”. În acest spațiu „cât o curte de închisoare” și-au creat un „stat suveran”, Insula Femeilor, cu imn, stemă și drapel național, iar din epava navei – un club de noapte, „Lady Robinson bar”, după numele liderului respectivelor.

Cei patru ani de claustrare și de abstinență s-au soldat cu senzualitatea excesivă a trei din ele: captive lascive ale unor reverii erotice, bărbații le devin o obsesie. Extaziate și declanșate, convin să-l folosească „integral, prin rotație” pe diformul Olaf (Ghiță), căpitanul unui iaht naufragiat, decepționate până la urmă că acesta s-a dovedit a fi un gay. Identificate și salvate de Serviciul de Taxe și Impozite, deoarece „doar un contribuabil viu poate plăti impozite”, decid „să se apere” de executorii judecătorești, aplicând „rezerva strategică de cosmetice ”și cele mai bune parfumuri și să ia prizonieri „nu prea mulți: maxim doi pentru fiecare luptătoare”.

Este o comedie erotică îndrăzneață, dar curată. Exprimarea aluzivă se oprește de fiecare dată la timp. Se râde mult, fără să se cadă în derizoriu. Textul e liber, fără a fi frivol. Gata cu erotismul de tip comunist. Vrem și noi dragoste capitalistă! Din piesă transpare emoția integrării noastre europene, inclusiv în plan sexual. Patru femei, în plină erupție hormonală, naufragiază pe o insulă pustie. Ani la rând scrutează orizontul cu binoclul, în speranța că va veni un vas cu ceva echipaj masculin. Dar simbolul masculin întârzie prea mult. În imaginația femeilor, bărbatul capătă dimensiuni cosmice. Problema este dusă în plan metafizic. Femeile se roagă să se producă o invazie a bărbaților. Rugăciunile lor sunt parțial ascultate. Un cuter de pescari se zdrobește de insulă. Din epavă femeile recuperează prețioasa încărcătură: doi marinari răniți. Din păcate, tensiunea erotică a femeilor insulare crește. Cei doi bărbați alcătuiesc un parteneriat sexual legal: au toate hârtiile necesare, semnate și parafate la Bruxelles.” Valeriu Butulescu

Rolurile și actorii: Lady Robinson – Rodica Ciobanu, Aurica Țurcanu; Venera – Maria Ciobănică; Elen – Viorica Leonte, Nadia Donea; Ala – Cezara Petrioglu, Alina Donea, Alina Carp; Bărbatul – Constantin Mocanu, Toma Vartolomei. Scenografia – Marcel Manole. Ilustrație muzicală – Maria Ciobănică. Coregrafie – Rodica Panașescu. Pictor Modelier – Marcela Creciun. Ateliere – Grigore Movilă

BILETE

Biletele au fost puse în vânzare la pretul de 20 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

INFO

Ateneul National din Iasi

Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi

Telefon/ Fax: 0232 261 846,

E-mail: office@ateneuiasi.ro

Web: www.ateneuiasi.ro

FB: www.facebook.com/AteneulNationalIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: