Institutul Francez din Iaşi : Zilele Memoriei marcate prin proiectia documentarului „Amintiri din Iaşi”

Institutul Francez din Iaşi vă invită luni, 30 ianuarie, începând cu ora 18.00, în Galeria „Benjamin Fondane”, la o întâlnire cu regizorul Romulus Balazs, care va prefaţa proiecţia filmului „Souvenirs de Iaşi”. Evenimentul va marca cea de-a noua ediţie a Zilelor Memoriei la Institutul Francez din Iaşi.

Instituită graţie iniţiativei miniştrilor educaţiei din statele membre ale Consiliului Europei, data de 27 ianuarie marchează în fiecare an Ziua Internaţională a Memoriei Victimelor Holocaustului şi a Prevenirii Crimelor împotriva Umanităţii.

Călăul omoară de două ori, iar a doua oară o face din uitare.” Cuvintele îi aparţin lui Elie Wiesel, scriitorul şi activistului politic american de origine română, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, care a decedat anul trecut, la vârsta de 87 de ani. Rememorarea evenimentelor tragice ale istoriei este o necesitate într-o Europă a amestecurilor, întemeiată pe ideea de toleranţă şi convieţuire paşnică prin înţelegerea celuilalt.

Institutul Francez din Iaşi vă invită anul acesta la o proiecţie de film, prin care vom marca cea de-a noua ediţie a Zilelor Memoriei : documentarul „Amintiri din Iaşi” va fi proiectat în Galeria „Benjamin Fondane” luni 30 ianuarie, începând cu ora 18.00. Invitatul Institutului Francez din România cu această ocazie va fi regizorul filmului, Romulus Balazs, care va face o introducere despre istoria acestui film. Documentarul, pe tema Pogromului de la Iaşi, reconstituie istoria acestei tragedii pornind de la mărturii fotografice gasite într-o carte despre Holocaust scrisă de Matatias Carp.

„Cu acest film am vrut să deschid o uşă generaţiilor tinere şi să încerc să fac ceva pozitiv cu acest trecut”, declara Romulus Balazs într-un interviu acordat lui Matei Vişniec pentru RFI pe 1 noiembrie 2016. În acest sens, acela de familiarizare a tinerelor generaţii cu Memoria Holocaustului, proiecţia de film va fi prefaţată vineri, 27 ianuarie, de o întâlnire cu elevi pe tema „Memorie şi istorie”. Această dezbatere va avea loc în Galeria „Benjamin Fondane”, începând cu ora 11.00.

INFO

Institutul Francez din Romania – Iasi

Bd. Carol I, nr. 26, Iasi

Web: www.institutfrancais.ro

FB: www.facebook.com/Institut-francais-Iasi

Tel.: 0232 267 637 sau 0769 056 203

E-mail: equipe.iasi@institutfrancais.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: