Institutul Francez din Iasi are o noua directoare

Începând din toamna aceasta, Institutul Francez din Iaşi revine pe scena evenimentelor culturale din Iaşi, cu noi acorduri francofone, graţie prezenţei dinamice a doamnei Muriel Augry-Merlino, noua directoare a echipei ieşene.

Muriel Augry-Merlino s-a născut la Paris, unde a făcut studii literare, apoi a urmat cursurile Universităţii Paris Sorbonne, unde a obţinut titlul de doctor în literatură şi civilizaţie franceză.

Parcursul doamnei Augry-Merlino este unul multicultural şi cuprinde o varietate de experienţe profesionale de cel mai înalt nivel. A fost lector de limbă franceză la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Torino, în Italia, apoi la Facultatea de Litere a aceleiaşi universităţi.

Ulterior, a predat tehnici de expresie în cadrul IUT Nice Sophia Antipolis.

Şi-a continuat cariera în cadrul serviciilor culturale ale Ambasadei Franţei în Italia (2003-2007), apoi în Maroc, ca ataşat de cooperare pentru limba franceză (2007-2011).

Revenită în Franţa, a încadrat Ministerul Afacerilor Externe la Paris, unde s-a ocupat de dosare precum cele legate de filierele cu predare bilingvă, programele de mobilitate studenţească sau premii literare, precum Premiul Tânărului Scriitor sau Poésie en liberté (2011-2015).

A fost apoi numită directoare a Institutului Francez din Kenitra, Maroc, (2015-2017), apoi din Rabat (2017-2019).

De pe data de 1 septembrie 2019, este noua directoare a Institului Francez din Iaşi. Funcţiile de administrare şi gestiune a instituţiilor culturale se bazează pe un lung parcurs cultural divers. Astfel, a făcut parte dintr-o trupă de teatru universitar la Nisa şi a colaborat cu teatrul dell Angollo la Torino. A invitat numeroşi scriitori, a organizat festivaluri de literatură itinerantă, colocvii, mese rotunde şi a iniţiat multiple evenimente legate de francofonie. De asemenea, a organizat numeroase expoziţii de pictură contemporană şi fotografii.

Este Cavaler al Ordinului Palmelor Academice.

Având un puternic parcurs literar, şi-a îmbinat profesia cu pasiunea pentru scris. A publicat un prim eseu Cosmopolitismul în textele scurte ale lui Stendhal şi Mérimée, la editura Slatkine (Paris, 1992), eseu care a primit Premiul Academiei Franceze. A scris numeroase eseuri critice despre literatura romantică europeană şi despre literatura de călătorie. A publicat o ediţie critică a cărţii Les pays lumineux, de Louise Colet, la editura Cosmopole (Paris, 2005) şi a realizat un catalog despre Călătoria femeilor de litere în Egipt în secolul al XIX-lea. A susţinut numeroase conferinţe şi a participat la numeroase saloane literare : Paris, Casablanca, Marrakech, Beirut, Pisa.

În domeniul creaţiei literare, este autoarea unui volum de nuvele, Rien ne va plus, apărut la editura l’Harmattan (Paris, 2010) şi a patru volume de poezie : Les lendemains turquoises, la editura Marsam (Rabat, 2010), Les Ecailles du Soir la editura l’Harmattan (Paris, 2012), Eclats de murmures la Virgule Editions (Tanger, 2016). Ultima publicaţie este o frumoasă carte intitulată Instantanés d’une rive à l’autre la Virgule Editions (Tanger, 2018), în colaborare cu pictorul caligraf Abdallah Akar. Cartea a câştigat în 2019 Premiul Vénus Khoury Ghata pentru Poezie ilustrată.

INFO

Institutul Francez Iasi

Bd. Carol I, nr. 26, Iasi

Web: www.institutfrancais.ro

FB: www.facebook.com/Institut-francais-Iasi

Tel.: 0232 267 637 sau 0769 056 203

E-mail: equipe.iasi@institutfrancais.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: