Instalatia foto/video: Fugind prin peisaj pe timp de furtuna

Expozitia este semnata de Sasa Liviu Stoianovici, lider al grupului timisorean Nu&Apa Neagra.

Expozitia va fi deschisa publicului, la Baia Turceasca, in perioada 13 – 24 aprilie 2010, in intervalul orar 17.00 – 20.00.

Intrarea va fi LIBERA.

Evenimentul este organizat de Centrul Cultural Francez Iasi si Compania FaPt – Fabrica de Arta si Productie Teatrala, cu sprijinul Primariei Municipiului Iasi, in cadrul CafeKultour, proiect ce-si propune o reconsiderare a spatiilor iesene cu potential artistic si deplasarea evenimentelor culturale cat mai aproape de public.

Expozitia este alcatuita din proiectia materialului video omonim si o serie de 10 lucrari statice capturate din film si tiparite pe suport rigid.

“Nu vad o foarte mare diferenta intre lucrul cu imaginea si lucrul cu sunetul. Pentru mine, fundamental, cautarea e aceeasi, in ambele zone. Ma intereseaza locurile de tensiune, interferentele. Sunetul alamei combinat cu cel de sintetizator, lemnul cioplit, pictat sau lovit alaturat imaginii filmate, sunetului electronic. Buhai, dramba, fluiere, apa, gonguri, circuite integrate. Piele si lemn, par de cal. Piatra.

Anatolia regasita in Oltenia, sarmale de post, tuica din alambic. Lucruri carora le dam suturi, lucruri pe care le imbratisam tamp, cantece tembele, nicovala fierarului”, marturiseste artistul timisorean Sasa Liviu Stoianovici.

«Distorsiuni si scurtcircuitari» – sub acest titlu generic aduc in discutie cercetarile vizuale intreprinse de mine in perioada 2008-2009. Pe scurt, este vorba despre folosirea  camerei video conectata la diverse procesoare & mixere video prelucrate in prealabil, astfel incat sa permita obtinerea de imagini/efecte noi, fara a-si pierde functiile de baza.

Modificarea circuitelor unui procesor video simplu poate aduce dupa sine posibilitatea de a lucra cu imagini (corupte) diferite de cele «oferite» de catre producator. Altfel spus, «scurtcircuitarea» poate insemna o extindere a posibilitatilor tehnice ale procesorului in cauza, prin revelarea unei «informatii ascunse». La fel cum, facand anumite exercitii, omul ar ajunge sa foloseasca resursele propriului creier cu mai mult succes si in directii nebanuite pana atunci”, adauga artistul.

Realizat in circuit inchis si procesat cu ajutorul unor dispozitive modificate de artist, “Fugind prin peisaj pe timp de furtuna” este un film abstract, tensionat, bantuit de viziunea unui peisaj fantasmagoric.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: