Inscrieri la atelierul Civil Society Pitch

Asociația One World Romania invită organizațiile și persoanele care sunt active în apărarea drepturilor omului, precum și cineaștii, aspiranți sau consacrați, din România, Republica Moldova, Bulgaria și Ungaria să se înscrie la atelierul CIVIL SOCIETY PITCH.

Atelierul va fi moderat de tutori de renume internațional și se va desfășura în perioada 20-22 martie la ARCUB, în timpul celei de-a 13-a ediții a festivalului (20-29 martie 2020).

CIVIL SOCIETY PITCH este un demers unic în regiune, care își propune să pună în contact pe de-o parte cineaști dornici să expună prin intermediul artei o fațetă a situației sociale, economice sau politice a regiunii est-europene, și pe de altă parte activiști imersați în această realitate. Scopul atelierului nostru este reunirea acestor experiențe și sensibilități diferite în vederea unei colaborări pe termen lung.

Pentru prima dată în România, ediția integrală a programului internațional CIVIL SOCIETY PITCH, cu toate cele cinci etape, se va derula pe parcursul unui an întreg: atelier de pitching, matchmaking și accelerare (martie 2020), documentare și dezvoltare (aprilie-octombrie 2020), atelier de follow-up (noiembrie 2020), dezvoltare și producție (decembrie 2020-februarie 2021), sesiune publică de pitching și premiul de dezvoltare (martie 2021).

La atelierul inițial din martie 2020 vor fi selectați să participe maximum 15 ONG-uri și maximum 20 de cineaști din cele patru țări partenere, în așa fel încât la sesiunea de pitching finală din martie 2021 să avem minimum 5 echipe coagulate care au lucrat pe parcursul anului în jurul unui subiect de documentar. Premiul de dezvoltare în valoare de 4000 de euro va fi acordat la final cineastului, pentru a facilita dezvoltarea proiectului de film documentar aprofundat în cadrul echipei realizate cu ONG-ul partener.

La cele trei edițiii anterioare au participat 51 de cineaști și 36 de ONG-uri; la ultima ediție, premiul a fost câștigat de Laurențiu Garofeanu cu proiectul Lost and Found: povestea unei tinere de etnie romă adoptată la scurt timp după naștere de un cuplu de canadieni și care se întoarce după mai bine de douăzeci de ani în România în căutarea familiei ei biologice.

Termen limită pentru înscrieri: 13 februarie 2020. Persoană de contact: Tudorița Șoldănescu/ 0733.738.202/ atelier@oneworld.ro

Tutorii atelierului din martie 2020 sunt:

Ady Glynne – este scriitor, regizor și producător britanic, cu trei premii BAFTA la activ. Cu toate că avea la bază studii de psihologie, a intrat în industria filmului, creând organizația națională a documentariștilor din Regatul Unit, DFG – The Documentary Filmmakers Group – și acum conduce casa de producție multi-premiată Mosaic Films. Andy a fost de asemenea președintele European Documentary Network, tutore în cadrul a numeroase ateliere de film documentar din Marea Britanie și în străinătate și consultant pentru diverse organizații și canale de televiziune din toată lumea. A produs și regizat peste 100 de filme, inclusiv recent premiatul Out of Thin Air, o colaborare BBC-Netflix. Se află în procesul de a-și scrie a doua carte dedicată filmului documentar, intitulată The Documentary Producer’s Handbook.

Guillaume Massart – născut în 1983, în Ardenii francezi, Guillaume Massart regizează și produce documentare, eseuri, filme experimentale și artă video. Primul său scurtmetraj, “Xenocristal” (2008), anticipează următoarele sale filme aflate la granița dintre documentar și artă video. Pornind de la un eveniment real, invazia grădinilor Bibliotecii Naționale de către stoluri de grauri, “Xenocristal” invocă influența lui Hitchcock și a cinemaului de gen pentru a prezenta în cheie alegorică soarta imigranților. Următoarele filme nu îi vor dezice sensibilitatea pentru problemele arzătoare ale societății contemporane, ele abordând pe rând neajunsurile sistemului capitalist, comodificarea artei, validitatea utopiilor sociale și sistemul carceral. Totalitatea operei lui chestionează mizanscena realității și consecințele sale estetice și politice asupra modernității figurative.

Mona Nicoară – a început să lucreze în cinema în 1997 ca producător asociat al documentarului Children Underground, care în 2001 a primit un premiu special la festivalul Sundance și apoi a fost nominalizat la Oscar. Debutul ei regizoral, Școala noastră, a avut premiera în 2011 la festivalul Tribeca din New York, a mers apoi la peste 60 de festivaluri din întreaga lume, a câștigat marele premiu al juriului la AFI SilverDocs și a fost nominalizat la Silver Eye Awards pentru cel mai bun documentar est-european și la Premiile Gopo pentru cel mai bun documentar românesc. Ultimul ei film, Distanța dintre mine și mine, a primit premiul publicului la Les Films de Cannes à Bucarest 2018 și a rulat în cinematografele din România peste 18 săptămâni. De asemenea, a predat scris și film la Columbia, Cooper Union, New York University și Rutgers.

Civil Society Pitch este inițiat și coordonat de Asociația One World Romania, iar partenerii programului sunt Balkan Documentary Center (Bulgaria), Festivalul Internațional de Film Documentar de Drepturile Omului VERZIO din Budapesta (Ungaria) și Asociația Obștească MOLDOX (Republica Moldova).

INFO

Asociația One World Romania

www.oneworld.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: