Infama chitara a lui Bob Dylan a fost regasita. Sau nu

Pe 25 iulie 1965, Bob Dylan revine pe scena Festivalului de Folk de la Newport, de data asta in calitate de cap de afis. Fanii puristi ai artistului se asteptau sa asculte piesele clasice ale lui Dylan – ”Blowin in the Wind” sau ”Mr. Tambourine Man” – cintate la chitara acustica. Au primit cu totul altceva.

Dylan schimbase clasica lui chitara pentru un Fender Stratocaster si, odata urcat pe scena, a inceput sa cinte versiunile ”electrice” ale pieselor sale. A inceput cu Maggie’s Farm, continuind cu ”Like A Rolling Stone” – single pe care il lansase pe 20 iulie  si care avea o sonoritate mai apropiata de  rock.

Bob Dylan 1965 - Newport Folk Festival

Reactia fanilor, si nu numai, a fost rapida. Pete Seeger, o legenda a folk-ului american si-a pierdut cu totul calmul si a lansat vestita amenintare: ”Daca as avea un topor, as taia cablul microfonului chiar acum!”. Multimea a inceput sa huiduie (pentru motive pe care unii le interpreteaza diferit, acum) iar Dylan a parasit brusc scena, doar pentru a reveni in scurt timp avind in mina chitara acustica, cu care a mai cintat doua piese. Mai tirziu, in timpul turneului mondial din anii 1965 – 1966, fanii suparati si neiertatori l-au apostrofat strigindu-i ”Iuda!”.

Bob Dylan nu a mai cintat la festival timp de 37 de ani. A revenit in 2002, intr-o maniera ciudata, cind a urcat pe scena purtind barba si peruca false.

Dupa momentul ”electric” de la Newport, directia muzicala a lui Dylan s-a schimbat. Iar chitara care a stat in centrul acestei controverse a ramas tacuta timp de 47 de ani. Pina saptamina trecuta, cind un canal de televiziune american a transmis un episod in care se emite ipoteza ca infama chitara ar fi ajuns la Dawn Peterson, fiica celui care pilota avionul cu care calatoreau Dylan si alti cintareti de folk din acea perioada.

Dovezile prezentate in cadrul investigatiei realizata de jurnalisti conduc la concluzia ca teoria este corecta. Dylan, prin intermediul avocatilor sai sustine ca chitara este inca in posesia lui, contestind autenticitatea chitarei descoperita in New Jersey.

Astfel, a inceput sa se scrie o noua fila dintr-o controversa nascuta cu 47 de ani in urma. Vezi mai jos inregistrarea acelui moment!

http://www.youtube.com/watch?v=cKOJO3pKxw0

Sursa: openculture.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: