UE dorește un încărcător universal pentru toate telefoanele și tabletele

ue-doreste-un-incarcator-universal-pentru-toate-telefoanele-si-tabletele

(Lucian ROTARU)

Săptămâna trecută Parlamentul European a aprobat conceperea și adoptarea unei legi prin care producătorii de dispozitive mobile vor fi oblicați să implementeze același standard pentru încărcarea dispozitivelor.

Ideea unui astfel de încărcător a fost adusă în discuție încă din 2009 când Comisia Europeană, Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor și principalii producători de telefoane mobile au acceptat în mod voluntar standardul micro USB. Pe site-ul www.ec.europa.eu este motivată această decizie ca fiind una benefică atât pentru consumatori, cât și pentru mediu: „De obicei, ori de câte ori ne schimbăm telefonul primim un încărcător nou, ceea ce duce la o cantitate imensă de deşeuri provenind din încărcătoarele inutile”. Tot pe această pagină este specificat faptul că din 2011 cetățenii țărilor membre UE vor avea un singur încărcător pentru toate dispozitivele mobile indiferent de marca acestora.

Acest standard pentru încărcătoare a întârziat să apară în lipsa unei legi concrete. „Cerem statelor membre şi producătorilor să introducă într-un final un încărcător universal pentru a pune capăt haosului cablurilor pentru telefoane mobile şi pentru tablete”a declarat raportorul Barbara Weiler din Danemarca. Această lege îi va determina pe producători să adopte acest încărcător universal, iar varianta simplă de a comercializa un adaptor pentru acest încărcător mai mult ca sigur nu va fi acceptată.

Apple este una din companiile care ar poate stârni probleme în fața unei asemenea decizii, având în vedere ecosistemul închis pe care îl comercializează (ei produc dispozitivele, accesoriile și sistemul de operare). Indiferent de politicile companiei, dacă legea este aprobată, Apple și alte companii asemănătoare vor fi obligate să adapteze viitoarele dispozitive la încărcătorul universal.

ue-doreste-un-incarcator-universal-pentru-toate-telefoanele-si-tabletele

Potrivit informațiilor din 2011, în cele 28 de state membre ale UE se folosesc peste 500 de milioane de telefoane mobile, care lasă în urmă anual mii de tone de deşeuri doar sub forma de încărcătoare.

Sursă: www.ziaruldeiasi.ro. Articol publicat în ediția tipărită de miercuri, 2 octombrie 2013, nr. 232 (6757), pagina 2A.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: