Înapoi în comunism? tur ghidat, scurtmetraje și proiecții

Vineri, 6 septembrie 2019  cei de la  Funky Citizens sunt în Iași unde vă pregătesc un tur ghidat, o mini-expoziție cu obiecte din perioada comunistă, proiecții de scurtmetraje și apoi o discuție despre viața cotidiană din comunism.

La 30 de ani de la schimbarea de regim din ’89, e timpul să vorbim cu cei născuți în democrație despre drepturile și libertățile câștigate în 1989. Discuția e necesară pentru că încă n-am făcut pace cu trecutul și avem nevoie de un astfel de catharsis social. Poveștile cotidiene pot (re)crea o punte între două generații: cei născuți înainte de 1989 și cei născuți după.

CONTEXT:
În această primăvară, Funky Citizens a deschis în București 80east – apartamentul comunist. E un soi de Muzeul Consumatorului Comunist, cu accent pe latura de Educație Civică. Acolo, în apartamentul decorat în stilul anilor 80, liceenii vin cu clasa și învață despre comunism într-o manieră experiențială, trăindu-l pe propria piele prin diverse jocuri. Astfel, ei înțeleg mai bine concepte precum depturi și libertăți atunci când le sunt traduse și exemplificate concret.

E nevoie să conservăm memoria recentă, inclusiv micile istorii de zi cu zi. Altfel, uitarea lor va duce la repetarea lor. De aceea, ca o extensie a acestui proiect, viziteaza 5 orașe (Timișoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Iași și Constanța) pentru a deschide dialogul în țară despre cum putem memorializa mai bine comunismul. Colecționeaza și istorii orale din perioada comunistă, pentru a le arhiva pe un site dedicat.

Ziua „înapoi în comunism?” e destinată liceenilor, atât celor de azi, cât și celor de altădată. Este o zi de reflecție asupra perioadei comuniste și asupra posibilităților de a mai aluneca vreodată către ceva similar în România.

PROGRAM: – urmează să fie anunțat

INFO

ACAJU

Str. Anastasie Fatu 2A (zona Rapa Galbena)

www.facebook.com/AcajuCafenea

PE ACEEASI TEMA:

Tur ghidat cu Tudor Pătrașcu | Bordeline Art Space

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: