In dialog cu scriitorul lunii – Catalin Mihuleac

scriitorul-lunii

Asociaţia Studenţilor Jurnalişti din Iaşi (ASJ) continuă seria de întâlniri cu „Scriitorul lunii”. Întâlnirile fac parte din campania „Şezi blând şi citeşte”, care a început în anul 2013 în mediul online şi offline. Vineri, 26 februarie 2016, de la ora 17:00 in sala B.P.Hasdeu a Bibliotecii Centrale Universitare va puteti intalni cu scriitorul Catalin Mihuleac.

Evenimentul este prilejuit de aparitia celui mai recent roman semnat de Catalin Mihuleac, ”America de peste pogrom”, aparut la Editura Cartea Romaneasca, disponibil si in editie digitala. Eveniment organizat de Asociația Studenților Jurnaliști din Iași, cu sprijinul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iasi. Intrarea este libera, in limita locurilor disponibile in sala.

Moderator: Andrei Giurgia

America de peste pogrom – un roman ale carui file, redate prin tensiunea si culoarea decupajului filmic, uimesc si emotioneaza pe intreg parcursul lecturii.

America de peste pogrom pledeaza pentru reconcilierea cu ceilalti, dar, in primul rind, pentru reconcilierea cu tine insuti. Este o invitatie la intelegere si toleranta, care leaga ingenios sute de destine si trei orase cu istorii fabuloase: Iasi, Washington D.C. si Viena.

Romanul evolueaza pe doua mari planuri aparent divergente. Primul, situat in Romania interbelica si bazat pe documente istorice si pe marturii de arhiva secreta din epoca, face dezvaluiri senzationale despre viata social-politica si convulsiile interetnice din acea perioada.

Al doilea plan este construit in jurul unei familii de evrei americani din anii 2000, specializata in comertul cu marfuri second-hand. O familie fara trecut, in aparenta, ai carei membri sint ghidati doar de pragmatismul vremurilor noastre, unde totul – de la haine pina la idei si chiar nostalgii – este „la mina a doua”.

Doua femei cu personalitati exceptionale vor uni cele doua planuri, iar cheia povestii lor, aflata sub semnul unei memorii prodigioase, care apartine atit ratiunii, cit si inimii, va fi gasita la final, cind trecutul se dizolva miraculos in prezent.

Catalin Mihuleac este un prozator si dramaturg roman. A publicat mai multe volume de proza scurta si romane, ultimele trei, inclusiv cel de fata, la Editura Cartea Romaneasca. Cartile care l-au precedat, Zece povestiri multilateral dezvoltate si romanul Aventurile unui gentleman bolsevic, au aparut in 2010 si 2012. Unele dintre povestirile sale sint incluse in antologii nationale si internationale de proza scurta.  A sustinut lecturi publice, cu diferite prilejuri, la Paris, Praga, Viena etc. In paralel cu activitatea sa de prozator, citeva dintre piesele sale de teatru au fost puse in scena sau au beneficiat de spectacole-lectura in tara si in strainatate. Ca un tribut platit tineretii sale ziaristice, si-a sustinut doctoratul in filologie, cu teza Pamfletul si tableta. Jurnalism sau literatura?, publicata la Editura Universitatii „Al.I. Cuza” din Iasi, in anul 2009.

Intilnirile „Scriitorul lunii” fac parte din campania „Sezi blind si citeste”, care a inceput in anul 2013 in mediul online si offline. Campania are ca scop promovarea lecturii si a scriitorilor contemporani in mediul studentesc iesean si nu numai.

Proiectul „Scriitorul lunii” este gindit in termenii sustinerii si promovarii operelor iesene, invitind publicul cititor si studentii de la Jurnalism la intilnirea cu principalii creatori ai literaturii din „dulcele tirg al Iesilor”.

Unul dintre principalele motive care ne determina sa realizam acest proiect, se datoreaza faptului ca, in prezent, promovarea lecturii este susținuta mai mult online, iar noi vrem sa readucem lectura si beneficiile ei in offline, precizeaza initiatorii evenimentului, membri ai ASJ.

INFO

Asociaţia Studenţilor Jurnalişti din Iaşi

www.facebook.com/asj.iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: