In asteptarea celei de-a 84-a editii de Oscar

Luni, 27 februarie, incepind cu ora 3 dimineata, ora Romaniei, cea de-a 84-a Gala a Premiilor Oscar isi va ridica rosia cortina pentru cea mai stralucitoare noapte a anului in industria cinematografica.  Ideea care va guverna Gala este cea a placerii de a urmari filme impreuna cu ceilalti, in sala clasica de cinema…Iar tonul va fi dat de comedie.

oscar-2012

Din primul moment al colaborarii pentru realizarea celei de-a 84-a gale a Oscarurilor, regizorul Don Mischer si producatorul Brian Grazer (ambii cistigatori de Oscar) s-au dedicat filmelor si publicului cinefil. “Am dorit sa surprindem senzatia publicului, atunci cind acesta vede filme la cinema. Pentru ca intr-un cinema, publicul potenteaza senzatiile spectatorului individual“, declara Grazer, iar Mischer, cistigator multiplu al distinctiei Emmy Primetime Award, trage concluzia: “Filmele sunt ceva legat de tesatura noastra culturala. Imi voi aminti mereu cum a fost cind l-am vazut pe Tom Hanks amerizind in ocean,  in filmul  Apollo 13. Exista ceva in impartasirea acestor momente cu altii, ceva ce creeaza o senzatie speciala“.

Pentru a-si realiza conceptul, Grazer, Mischer si restul echipei de productie au redecorat cinematograful Kodak in asa fel incit sa semene cu un adevarat palat al filmului. Departamentul de scenografie care s-a ocupat de proiect e condus de John Myhre, dublu cistigator al Oscarului pentru scenografie: “Am inchis ochii si ne-am intrebat: cum ar arata oare un cinematograf din Paradis?“…

O prezentare in nota comica

Pe de alta parte, Mischer, care a produs si regizat instalarea lui Obama la presedintie, ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarna si Vara si mai multe campionate SuperBowl declara ca merge pe o prezentare in nota comica: “Anul acesta va fi anul comediei, si toti prezentatorii vor face sa fie asa, mai ales Billy Crystal care va fi din nou gazda Oscarurilor“. De altfel, doua echipe de scenaristi au pregatit evenimentul, ca sa fie siguri ca Billy Crystal si ceilalti prezentatori au mereu cuvintele la indemina. “Billy e scenaristul nostru suprem, viziunea ii apartine lui. E minutios si precis. Este un savant al comediei“, declara o membra a echipei, Colleen Werthmann. “Stam de vorba cu Billy de mai multe ori pe saptamina“, explica scenaristul Dave Boone, care a facut parte din echipa de scenarii la mai multe editii ale Oscarului, a premiilor Country Music Awards, Tony Awards si a Globurilor de Aur. “Propunem bancuri, mai revizuim ce s-a scris, ridem mult“. De la New York, contribuie fratii Eric si Justin Stangel si Carol Leifer, scenaristii show-ului lui David Letterman si a serialului Seinfeld.

Billy Crystal va avea o loja in public

John Myhre, dublu cistigator al Oscarului pentru scenografie (Chicago, Memoirs of a Geisha), declara:”Mi-e draga omagierea arhitecturii tipice pentru cinematografe, asa ca primul lucru pe care l-am facut a fost sa observ cinematografele si teatrele celebre: cortine, tavane, reflectoare care bat la distanta, draperii; vom avea o draperie rosie din catifea, ceva ce mi-a placut intotdeauna cind am intrat intr-un cinematograf”.

Myhre promite ca punerea in scena a galei va face spectatorul sa aiba aceeasi emotie ca la cinematograf: “Uneori, in timpul prezentarii, Billy Crystal nici nu trebuie sa para ca sta pe scena. Va sta in rindul publicului, intr-o loja. Trebuie sa fie prin public, sa participe la spectacol cu noi“.

Hans Zimmer se va ocupa de muzica

Pe 26 februarie, aproximativ 1 miliard de oameni din intreaga lume vor urmari cea de-a 84-a editie a Premiilor Oscar. Pentru Hans Zimmer si Pharell Williams, consilieri, muzica trebuie sa fie ceva memorabil. Iar sursa lor de inspiratie este experienta filmului si a cinematografului. “Filmele sunt viata“, observa Zimmer. Pentru tema Oscarului, compozitorul a adus laolalta mai multi muzicieni: “Gala este ca si un film. Incerc sa leg lucruri si sa le string laolalta, punindu-le pe fiecare intr-o lumina diferita“.

Iluminat ca la un spectacol de Opera

Bob Dickinson, maestrul de lumini, spera sa reuseasca evocarea iluminatului somptuoaselor cinematografe din perioada de glorie a filmelor clasice. “Acele veritabile palate ale filmului, construite in anii ’20 si ’30 nu aveau atitea efecte de lumina, insa iluminatul era totusi foarte elegant”, sustine Dickinson. “Aveau un iluminat arhitectural foarte reusit, la care vrem acum sa facem aluzie. Pe vremea aceea, mersul la cinematograf era precum mersul la opera“…

Sursa: cinemagia.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie:

Scrie un comentariu: