Implantologia digitala – pare din viitor, dar este o tehnologie a timpurilor noastre

Există mituri în nisa medicală conform cărora nu oricine poate beneficia de implant dentar si trebuie să accepte să utilizeze proteză dentară. Fals! Tehnica si tehnologia din prezent permit oricărui pacient să beneficieze de implant dentar ca urmare a unui proces mai mult sau mai putin complex. Iar rezultatele sunt deosebite: poti beneficia de un implant dentar doar dintr-o singură vizită la implantolog, iar eficienta si siguranta sunt garantate.

De cele mai multe ori, procedura prin implant dentar ridică temeri tuturor pacientilor înaintea procedurii chirurgicale, însotite inevitabil cu un grad mai mare sau mai mic de risc. Succesul interventiei depinde în mare măsura de abilitătile profesionale ale operatorului dobândite prin ani de instruire si experienta clinică. Fiind un tratament cu costuri mari, atunci si asteptările pacientului în ceea ce priveste functionalitatea si estetica pe termen lung sunt ridicate. Iar cerintele acestea sunt satisfăcute de evolutia si descoperirile înregistrate în domeniu. O tehnologie care a revolutionat nisa implantologiei este CM3D („CEREC meets 3D”).

În clinica mea, la Implantodent, încă din anul 2009, în premieră natională a fost introdus conceptul de implantologie ghidată (digitală). Acesta presupune utilizarea 100% a tehnologiei digitale pentru inserarea cu precizie maximă si minimal invazivă a implantului dentar. Atunci când situatia clinică o permite (nu există deficit de volum si densitate osoasă) pacientul poate beneficia într-o singură programare de UN TRATAMENT COMPLET CU IMPLANT DENTAR. Precis, fără riscuri, functional, estetic. Într-un cuvânt, predictibil pe termen lung”, a declarat Dr. Taner Chemal, specialist implantologie dentară, doctorul care a introdus si utilizat pentru prima dată această tehnologie în tara noastră.

Doctor Taner Chemal, specialist în implantologie dentară a fondat acum 15 ani clinica Implantodent. Acesta a creat un concept unic pe piata românească axat strict pe profesionalism, performantă, eficientă, calitate, excelentă. Pregătirea sa în domeniu, cursurile practice de specializare urmate în cele mai prestigioase centre din lume l-au ajutat pe specialist să devină un pionier pentru tara noastră în tot ceea ce înseamnă domeniul stomatologic atât la nivel de tehnică, cât si al tehnologiei dentare aduse în clinicile sale. Doctor Implantolog Taner Chemal explică cum se desfăsoară lucrarea ce utilizează tehnologia CM3D („CEREC meets 3D”) :

AMPRENTA OPTICĂ SI PROIECTAREA LUCRĂRII

Sisteme CAD/CAM dentare = „computer-aided design / computer aided manufacturing” (proiectare asistată de calculator / fabricatie asistată de calculator). Clinicile Implantodent detin gama completă de sisteme CAD/CAM dentare, atât pentru cabinet cât si pentru laborator.

AVANTAJELE  AMPRENTEI DIGITALE

  • Rapid – amprenta optică durează mai putin de un minut;
  • Comod – în gură intră doar o mică cameră video; fără linguri si materiale de amprentă, deci fără reflex de vomă;
  • Ambele arcade – mica cameră video amprentează într-o singură etapă toată gura dar si ocluzia (muscătura) pacientului; pe metoda clasică, erau necesare două amprente separate, în linguri de amprentă si o a treia etapă pentru înregistrarea muscăturii;
  • Fără erori – nu există reactii de contractie sau deteriorări ale siliconului ca în cazul materialelor de amprentă clasice. Aceste accidente determinau de cele mai multe ori lucrări inexacte sau reluarea amprentei;
  • Precis – orice microdetaliu al câmpului protetic (dinâi, implanturi, gingii, plombe, lucrări) sunt înregistrate la nivel de microni, cu maximă acuratete;
  • Tratament de calitate – o amprenta precisă va genera întotdeauna o lucrare precisă;
  • Stocare nelimitată – amprenta digitală poate fi stocată pentru ani buni pe orice mediu de staocare a datelor – hard disk, stik de memorie, cd, etc; amprentele clasice se deteriorau după scurt timp, neputând fi utilizate decât o singură dată;
  • Ecologice – datorită faptului că nu se mai utilizează materiale metalice sau plastice pentru confectionarea lingurilor de amprentă, dar nici siliconi pentru amprentare obtinuti prin procedee chimice, amprenta optică este în totalitate în armonie cu mediul înconjurător.

PROCEDURA CLINICĂ

1.    AMPRENTA OPTICĂ SI PROIECTAREA DIGITALĂ
Proiectând coroana în pozitia si alinierea ideală cu dintii vecini si cei opusi vom obtine automat cea mai bună pozitie a implantului în os! Cu ajutorul micii camere video cu care este prevazută unitatea de achizitie (amprentare) si proiectare computerizată medicul va scana (filma/poza) interiorul gurii: dintii, implanturile, gingiile, etc. Atât dintii vecini locului de lucru cât si dintii antagonisti (opusi) acestuia. Veti fi rugat să muscati pe dinti, iar medicul va înregistra ocluzia (muscătura). Totul în mai putin de 2 minute. După amprenta optică, medicul va proiecta coroanea/lucrarea dentară, în situatia ideală fată de dintii învecinati si cei opusi (antagonisti) cu ajutorul performantului program cu care este înzestrat sistemul CAD.

2.    IMPLANTAREA VIRTUALĂ
Sablonul radiologic – Odată proiectată coroana implantului în pozitia sa ideală, pacientului I se confectionează în câteva minute sablonul chirurgical. Acesta este compus dintr-o gutieră care se aplică pe dintii vecini locului de implantare si care contine în interior dispozitivul de referintă – o mică bucătică de plastic ce înglobează 3 bile mici, de diameter egale, echidistant dispuse între ele.

Tomografia dentară – Pacientul este dus în acest moment la unul din cabinetele de radiologie ale clinicii unde este realizată cu ajutorul tomografului dentar investigatia tridimensională – tomografia dentară.

Analiza (măsurătorile) osului – Această investigatie oferă o reprezentare precisă  în 3 dimensiuni a structurilor dentare, pe care putem analiza în detaliu, cu ajutorul soft-ului (programului) Galaxis (Sirona) osul si structurile anatomice învecinate.  Totodată putem determina angulatia exactă a implantului în os, în raport cu coroana proiectată si cu bontul protetic.

Suprapunerea datelor – informatia digitală obtinuta cu sistemul CAD CEREC este perfect suprapusă cu informatia digitală înregistrată cu tomografia dentară gratie soft-ului (programului) “CMG” (cerec meets galileos) de la Sirona. În urma măsurătorilor de lungime si grosime a osului, vom alege din “biblioteca de implanturi” pe care o detine programul tomografului dentar implantul cu lungimea si diametru optime. Aceasta „biblioteca” contine toate brand-urile de implanturi dentare de calitate din lume, cu particularităti de lungime si diametru pentru fiecare implant dentar în parte. Pozitionarea implantului va fi automat generată în functie de pozitia ideală a coroanei, proiectată anterior cu ajutorul CEREC. Apoi, va fi generat virtual bontul protetic – elementul de legătură între implant si coroana.

Astfel, etapele de proiectare virtuală, atât a coroanei cât si a implantului si bontului protetic au fost finalizate. Implantul dumneavoastră a fost virtual pozitionate în locul ideal, atât din punct de vedere functional cât si din punct de vedere a esteticii viitoare.

Prezentarea planului de tratament – pacientului îi este prezentată situatia clinică exactă precum si detalii asupra interventiei chirurgicale.

3.    GHIDUL CHIRURGICAL
Realizarea ghidului chirurgical – odată cu acceptarea planului de tratament, medicul proiecteaza prin câteva click-uri de mouse, cu ajutorul CEREC AC piesa principală a ghidului chirurgical. Aceasta va fi frezată robotizat dintr-un cub transparent din răsină specială.

Frezarea ghidului chirurgical – informatiile legate de ghidul proiectat cu ajutorul sistemului CAD sunt transmise către unitatea de frezare (CAM) numită CEREC MCXL unde în prealabil medicul a introdus cubul paralelipipedic din răsină specială. În decurs de câteva minute, acest cub este transformat într-un ghid chirurgical precis.

4.    INSERAREA IMPLANTULUI DENTAR

Blocul operator/sterilizare perfectă – deoarece sunt interventii cu expunere de sânge, riscul de contaminare este unul destul de ridicat. Nu indicam efectuarea de tratamente cu implant dentar în cabinete de tratament, acolo unde se efectueaza manopere septice (gangrene, carii, abcese, etc) si unde încărcătura microbiană pe suprafete si în atmosferă poate fi unul destul de ridicat. Dealtfel, infectia postoperatorie este una din complicatiile frecvente care conduc la pierderea implantului.

Pregătirea pacientului – se face în rezervele speciale ale clinicilor, în conditii totale de confort. Se măsoara functiile vitale si la nevoie se administrează medicatia necesară.

Interventia chirurgicală – după pregătire, pacientul este condus de una din asistentele de implantologie în blocul operator. Se administrează anestezia care în cele mai multe cazuri este locală, iar pentru cazurile complexe, sub supravegherea directă si permanentă a specialistului ATI se recurge la anestezia generală– frecvent prin sedare medicamentoasă pe cale intravenoasa iar in cazuri exceptionale prin IOT (intubare oro-traheala). Ghidul chirurgical fabricat anterior este sterilizat si adus în sala de operatie, lângă celelalte instrumente si consumabile.

Fără riscuri – Frezele de os din trusa chirurgicală se potrivesc perfect la diametrul ghidului chirurgical. Astfel, riscul de accident este aproape inexistent. Ghidul chirurgical este montat în gura pacientului si începe pregătirea osului pentru implantare. După manoperele de forare a osului, implantul dentar ales în prealabil este inserat cu ajutorul fiziodispenser-ului fără nici o dificultate în locatia optimă.

Control radiologic – corectitudinea implantării este întotdeauna verificată intraoperator cu ajutorul senzorilor digitali pentru radiologie.

Măsurarea electronică a stabilitătii implantului – se face cu ajutorul unui aparat special (Ostell) si certifică reusita operatiei. Un implant stabil mecanic imediat după operatie, va fi unul stabil biologic pentru multi ani, oferind satisfactia reusitei pe termen lung.

Încărcare imediată – în cazul în care situatia clinică o permite (densitate osoasă bună care să asigure o bună stabilitate primară a implantului dentar), în aceeasi sedintă, pacientul poate primii bontul protetic (din titan sau zirconiu) si coroana dentară.

Proiectarea digitală a bontului protetic – în acest sens, medicul protetician înregistrează o noua amprentă optică a implantului inserat si proiectează cu ajutorul programului computerului (CAD) bontul protetic. Bontul protetic din zirconiu (elementul de legătura dintre implant si coroană) –  va fi frezat robotizat cu ajutoul unitătii CAM, CEREC MCXL.

Sinterizarea zirconiului – după frezarea robotizată, bontul protetic va fi rapid sinterizat (90 minute) în cuptorul special InFire HTC Speed.

Înregistrarea digitală a culorii – după fixarea bontului la implantul dentar (însurubare), medicul va înregistra digital culoarea dintilor pacientului cu ajutorul fotospectometrului si va alege un cub din ceramică integrală sau zirconiu dentar care să corespundă culorii dintilor naturali ai pacientului.

Frezarea robotizată a coroanei proiectate – coroana proiectată anterior cu ajutorul sistemului CAD CEREC AC va fi frezată în scurt timp (5-6 minute), precis si silentios cu ajutorul sistemului de frezare CAM CEREC MCXL.

INFO

www.implantodent.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: