IMOBILIARE / Top scumpiri şi ieftiniri în prima jumătate a lui 2013

Spre deosebire de anul trecut, care a fost caracterizat, per total, de o evidentă tendinţă de stabilizare a preţurilor la apartamente, 2013 se conturează a fi un an de scăderi mai abrupte. Indicele Imobiliare.ro calculat la nivel naţional (pentru apartamentele noi şi vechi disponibile spre vânzare) relevă un declin de aproape 4,5% în primele şase luni ale anului, de la o valoare de 978 de euro pe metru pătrat, valabilă la începutul lui ianuarie, până la nivelul de 934 de euro pe metru pătrat, consemnat la sfârşitul lunii iunie.

Imobiliare - studiu 2013

Spre comparaţie, în intervalul similar din 2012, preţurile s-au diminuat cu doar 0,4%, în timp ce declinul anual a fost de 1,3%. Faţă de iunie 2012, preţurile actuale sunt cu 5,4% mai mici. Pe de altă parte, unele mari oraşe ale ţării au avut un comportament deosebit faţă de trendul resimţit pe plan naţional, consemnând chiar importante majorări de preţuri. Alte centre regionale s-au conformat tendinţei generale, însă cu ieftiniri mai mici decât media la nivel de ţară.

Cluj-Napoca, Timişoara şi Constanţa: oraşele unde apartamentele s-au scumpit

Trei dintre cele şase mari oraşe analizate au consemnat majorări de preţuri în prima parte a acestui an. Cluj-Napoca este primul pe listă, cu un plus de 3,8% pentru apartamentele noi şi vechi, de la o medie de 896 de euro pe metru pătrat, la începutul lui ianuarie, până la un prag de 930 de euro pe metru pătrat, la finele lui iunie. Valoarea actuală este cu 2,6% mai mică decât cea din aceeaşi perioadă a anului trecut. Avansul consemnat în primele şase luni din 2013 a fost generat în cea mai mare parte de segmentul apartamentelor noi: acestea s-au scumpit în perioada menţionată cu 7,4%, de la 825 la 886 de euro pe metru pătrat. Marja de creştere pentru apartamentele vechi a fost mult mai temperată, respectiv 1,1%, de la 966 la 977 de euro pe metru pătrat.

În Timişoara, Indicele Imobiliare.ro arată o scumpire de 1,5% a locuinţelor vechi şi noi în prima jumătate a anului, pornind de la o valoare de 785 de euro pe metru pătrat. Preţul actual, de 797 de euro pe metru pătrat, este la acelaşi nivel cu cel consemnat la finele lui iunie 2012. Avansul înregistrat de Timişoara în decurs de şase luni a fost dictat în mod exclusiv de proprietarii de apartamente vechi – aceştia şi-au majorat pretenţiile cu 3,1%, de la 769 la 793 de euro pe metru pătrat util. La polul opus, apartamentele noi s-au ieftinit cu 4,6%, de la 879 la 838 de euro pe metru pătrat util.

Şi oraşul de la malul mării se numără printre cele cu o evoluţie pozitivă a preţurilor în prima jumătate a anului. Majorarea este însă vizibil mai redusă: 0,3%, de la 856 la 859 de euro pe metru pătrat util. Valoarea actuală este cu 3,9% mai mică decât cea consemnată la mijlocul anului trecut. În Constanţa, trendul ascendent din prima parte a anului a fost susţinut de evoluţia preţurilor la apartamentele noi: acestea s-au scumpit cu 2,1%, de la 864 la 882 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, în momentul de faţă, preţul cerut pentru apartamentele vechi este acelaşi ca la începutul anului, respectiv 854 de euro pe metru pătrat.

Bucureşti, Ploieşti, Braşov în topul ieftinirilor

Capitala se situează pe primul loc în clasamentul reducerilor de preţuri din marile oraşe. Aici, Indicele Imobiliare.ro a consemnat un declin de 3,9% la 6 luni, de la 1.138 la 1.093 de euro pe metru pătrat. Faţă de începutul lui iulie 2012, preţul mediu cerut la ora actuală pentru o locuinţă în Bucureşti, fie ea veche sau nouă, este cu 3,4% mai mic. În ultimele şase luni, cele mai afectate de scădere au fost locuinţele noi: acestea s-au ieftinit cu 4,4% în perioada menţionată, de la 1.278 la 1.222 de euro pe metru pătrat. Proprietarii de apartamente vechi din Bucureşti şi-au diminuat pretenţiile cu 2,7% în acest răstimp, de la 1.046 la 1.018 euro pe metru pătrat.

Ploieştiul este al doilea oraş în topul ieftinirilor, cu un minus de 3,8% la şase luni, de la 816 la 785 de euro pe metru pătrat. O bună parte din acest declin a fost consemnat chiar în luna iunie, când preţurile apartamentelor noi şi vechi din oraş s-au diminuat cu 2%, de la nivelul de 801 euro pe metru pătrat atins în mai. Faţă de jumătatea anului trecut, valoarea actuală este cu 5,1% mai mică.

În Braşov, Indicele Imobiliare.ro indică o valoare de 835 de euro pe metru pătrat, în scădere cu 2,6% faţă de nivelul de 857 de euro pe metru pătrat valabil la începutul acestui an. Faţă de acum 12 luni, preţul mediu cerut în prezent pentru o unitate locativă în Braşov este cu 2,1% mai mic. Şi aici, în prima parte din 2013 declinul a fost vizibil mai accentuat pe segmentul apartamentelor noi – acestea s-au ieftinit cu 3,2%, de la 923 la 893 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, apartamentele din blocurile vechi au consemnat o corecţie de 2%, de la 844 la 827 de euro pe metru pătrat.

Despre imobiliare.ro:
Lansat în ianuarie 2000, Imobiliare.ro este primul şi cel mai accesat portal imobiliar din România. Portalul a depăşit de curând pragul de 38 000 de vizitatori unici pe zi şi cuprinde cea mai mare bază de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel national.

INFO

www.imobiliare.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie: , , ,

Scrie un comentariu: