Ieșenii sunt invitați la Noaptea cercetătorilor, pe 27 septembrie

Cum arată un meteorit adevărat? La ce se gândesc peștii? Cum arată frigul pe o cameră foto? Acestea sunt câteva dintre curiozitățile ce vor fi prezentate la „Noaptea cercetătorilor”, eveniment ce va avea loc pe 27 septembrie, pe Esplanada Palas, cu începere de la ora 18.00.

Ieșenii sunt invitați la o seară de știință, cu experimente spectaculoase, demonstrații live, activități interactive și prelegeri fascinante pe gustul și înțelesul oricui. Activitățile au fost gândite pentru mai multe categorii de vârste, de la copiii de școală primară până la adulți pasionați de cercetare. Intrarea va fi liberă.

18 echipe de cercetare, organizații și companii au pregătit activități interesante și interactive, dintre care menționăm: cabină de probă pentru costum de astronaut, fotografii în infraroșu și lumină UV, curse de roboți cu obstacole și descărcări electrice produse la comandă.

Cu începere de la ora 19.00, pe scena Teatrului de Vară (Amfiteatrul Palas), se vor desfășura prelegeri științifice în format scurt, de 20 de minute, în urma cărora participanții vor afla „Cum s-a fabricat, la Iași, praf de stele”, „Ce gândesc peștii?”, „Cum se produce energia verde” și parcursul scrisului, „De la piatră la hârtie”. La finalul conferințelor, Noaptea cercetătorilor Iași va face legătura cu Noaptea cercetătorilor Londra, acolo unde, pe scena Muzeului de Istorie Naturală, este invitată la o sesiune de prezentări-fulger Mălina Strugaru, studentă a Facultății de Fizică, finalistă în concursul internațional Famelab organizat de British Council. Proiecția va avea loc la Teatrul de Vară și pe pagina de Facebook a evenimentului.

Seara de știință va fi piperată cu numeroase experimente noi, dar și activități care s-au dovedit extrem de populare la public în anii trecuți: experimente chimice cu scântei, demonstrații cu azot lichid, precum și nelipsitul colț pentru cei mici.

Un stand special va fi dedicat experimentului „Harta magnetică a României”, o inițiativă de „știință cetățenească”. Cercetătorii vor prezenta o hartă a valorilor câmpului magnetic din România, construită cu ajutorul a 650 de măsurători trimise de voluntari din toată țara.

„Tratează-te cu știință” este tema pe care organizatorii au ales-o pentru acest eveniment, un îndemn de a folosi „mintea științifică” în fața provocărilor societății actuale – pseudoștiință, fake news, ideologii inflexibile. La nivel european, evenimentul se desfășoară simultan în peste 350 de oraşe, cu sprijinul Comisiei Europene, aducând știința în mijlocul publicului. Noaptea Cercetătorilor Europeni are loc și în România în peste 30 de orașe, dintre care menționăm București, Cluj, Craiova, Timișoara, Sibiu.

Evenimentul Noaptea cercetătorilor de la Iași este organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu sprijinul Hindawi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Apa Vital, Palas, Europe Direct Iași și British Council.

INFO

www.noapteacercetatorilor.ro.

PE ACEEASI TEMA:

Redescoperă bucuria shoppingului, în siguranță. Se redeschid Palas și Iulius Mall Iași

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

JAZZ PE LAC by CALI Quartet (II)

Romanul grafic „Beethoven, geniu nemuritor”, ilustrat de Remus Brezeanu, lansat online de ICR Berlin

Săptămâna teatrală la Ateneu | 13-19 iulie 2020

Recicleaza si primesti 50% reducere

Scrie un comentariu: