Ieșenii alături de caravana Cif Curăță România au redat strălucirea platoului din fața Casei de Cultură a Studenților

Fărașe pline cu mucuri de țigări, hârtii, ambalaje, gunoaie. Toate au fost adunate sâmbătă de caravana „Cif curăță România” din spațiul din fața Casei de Cultură a Studenților Iași.

Loc de întâlnire pentru mulți tineri din Iași, spațiul a fost ales pentru curățenie și înfrumusețare prin vot online chiar de către cei care s-au înscris în campania care a ajuns la cea de-a cincea ediție și care a determinat tineri, familii cu copii, dar și pensionari să se implice activ în demersul Cif de a avea o Românie mai curată.

De punctat că anul acesta Iașul a fost primul oraș în care a ajuns caravana, iar aici organizatorii au avut o mare surpriză: un voluntar de 71 de ani – doamna Angela Mureșan, fost medic pediatru, în prezent pensionară, a dat elan tuturor voluntarilor mai tineri prezenți la acțiunea de sâmbătă de la Iași. Inclusiv lui Daniel Buzdugan și lui Lucian Mîndruță, ambii implicați în promovarea acestei campanii nu doar cu numele, ci și cu prezența și efectuarea „pe bune” a activităților de curățenie: strâns gunoaie, răzuit cu șperaclu, măturat, dat cu mopul, spălat geamuri.

Un singur mesaj am pentru tinerii care își vor petrece timpul aici: să nu-și bată joc de munca noastră. Să se deplaseze câțiva metri până la un coș de gunoi și să arunce acolo un ambalaj sau chiștocul de la o țigară”, a subliniat Daniel Buzdugan între o repriză de spălat geamuri și una de măturat. De altfel, postările lui Daniel Buzdugan prin care îndemna ieșenii să se înscrie pentru evenimentul de la Iași a fost motivul care a determinat-o pe Angela Mureșan, medic pediatru pensionar, să participe la acțiune. Plină de energie la cei 71 de ani, doamna a reprezentat un imbold pentru mai tinerii ei colegi, voluntari și câștigători ai campaniei. „Am aflat că va ajunge în Iași caravana „Cif” dintr-o postare a lui Daniel Buzdugan. Imediat m-am înscris ca voluntar. Ideea campaniei mi s-a părut extraordinară. Fără implicare nu putem să educăm oamenii și să le încetățenim dorința de a face curat în spațiile publice și de a le păstra curate”, a declarat Angela Mureșan.

Alții au aflat despre campanie de la televizor. Cum este cazul familiei Lungu care a ajuns la Iași tocmai din Caraș-Severin pentru a participa la acțiunea de sâmbătă.

Băiatul nostru a auzit la televizor despre campania organizată de Cif. El a insistat să ne înscriem, special pentru Iași, oraș pe care ne doream de mult să-l vedem. Ne bucură faptul că am câştigat și am putut face două lucruri frumoase în același timp: am curățat un loc public și am vizitat orașul”, a spus Ana Maria Lungu, din Caraș Severin, una dintre câștigătorii acestei ediții.

Anul acesta, au fost propuse pentru curățare locuri cu însemnătate pentru comunitățile locale din orașele intrate în campanie, adică Iași, Sinaia, Oradea și Drobeta-Turnu Severin. Mecanismul de concurs presupune ca pentru fiecare oraș, oamenii doritori să facă curățenie sunt invitați să se înscrie și astfel pot fi cântigătorii unei excursii de un weekend într-un oraș din România. Excursia este plătită doar prin implicarea în acțiunea de curățare. Astfel, câștigătorii veniți la Iași au fost din Arad, Caraș-Severin și Sibiu.

La Iași, voluntarii înscriși online au votat pentru curățenie generală în spațiul din fața Casei de Cultură a Studenților

Dacă anul trecut campania a avut drept scop să curețe obiective turistice din diferite orașe ale țării, anul acesta organizatorii și-au propus să readucă strălucirea și curăţenia acelor locuri funcţionale sau cu o însemnătate aparte pentru comunităţile locale. La Iași, majoritatea au votat pentru curățarea platoului din fața Casei de Cultură a Studenților. De punctat că după acțiune, pentru a înfrumuseța și mai mult locul curățat, caravana „Cif” a instalat o piesă de mobilier urban – o canapea din lemn proiectată special pentru locul curățat.

Nu putem face curat peste tot, dar putem să-i facem atenți pe oamenii mulți care își doresc o țară mai curată! Iar aceste acțiuni sunt un îndemn la implicare activă în curățenia și înfrumusețare spațiilor publice. Este una dintre puținele campanii desfășurate în România care pune accent pe educație prin implicare civică. Acesta este și motivul pentru care am acceptat să fiu ambasadorul campaniei „Cif Curăță România!”, a declarat Lucian Mîndruță.

Atunci când trăim în locuri curate, acestea ne oferă permanent o stare de bine

Organizatorii au observat că de la an la an interesul și implicarea oamenilor în campanie, a crescut. Mai mult, oamenii implicați sunt de toate vârstele, de la studenți, tineri, la persoane trecute de vârsta a doua și chiar familii.

Sunt din ce în ce mai mulți tineri și chiar familii cu copii care se înscriu ca voluntari în acțiunile derulate în cadrul campaniilor noastre. Oameni care doresc doresc să aducă un plus de valoare României, care își doresc să trăiască în locuri curate și care înțeleg că doar prin implicare și exemplu personal vom reuși să ajungem la acel nivel de educație care ne va permite să avem o viață mai bună. Încercăm să îi determinăm pe oameni să înțeleagă cât de important este mediul în care locuim și că atunci când trăim în locuri cât mai curate, acestea ne oferă permanent o stare de bine”, a declarat Alexandra Rafailă, Junior Brand Building Manager Cif, USCE.

INFO

www.cif.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: