Ieşeanul Emil Bîzgă va susţine două concerte în Ungaria, la invitatia ICR Budapesta

jazz-for-two

Vineri, 8 mai 2015, de la ora 19.00, publicul Institutului Cultural Român Budapesta  (Izsó u. 5) va putea asculta concertul „Jazz For Two”, un eveniment  în premieră care îi va  reuni pe aceeaşi scenă,  într-un dialog muzical, pe doi importanţi reprezentanţi ai jazz-ului din România şi  din Ungaria. Emil Bîzgă, trompetist de jazz recunoscut pe plan internaţional pentru disponibilitatea de a alterna jazz-ul cu muzica clasică, va canta impreuna cu chitaristul István Gyárfás din Ungaria.

Sâmbătă, 9 mai 2015, de la ora 18.30, Institutul Cultural Român Budapesta, în colaborare cu Clusterul EUNIC Ungaria şi Reprezentanţa Comisiei Europene la Budapesta (Europa Pont) organizează la  Atlétikai Centrum un concert de jazz dedicat „Zilei Europei” sub genericul „EU Jazz Express”. Evenimentul muzical aflat la cea de a treia ediţie a fost iniţiat în 2013 de Institutul Cultural Român Budapesta şi se va bucura de prezenţa lui Emil Bîzgă care va cânta împreună cu muzicieni de jazz din Polonia, Finlanda,  Ucraina, Israel, Turcia şi Ungaria.

„Ziua Europei” va fi sărbătorită la Budapesta prin activităţi culturale găzduite de acest loc de petrecere a timpului liber, situat pe insula Margareta din Budapesta, alături de un concurs de cross, având punctul de pornire la Atlétikai Centrum.

Emil Bîzgă s-a născut în 1971, la Iaşi, într-o familie de muzicieni. Absolvent al Conservatorului din Bucureşti, obţine masteratul în trompetă clasică la Malmö şi trompetă de jazz la Hanovra şi la Universitatea “Rutgers” din New Jersey. Îşi definitivează stilul şi tehnica muzicală studiind cu renumiţii muzicieni Hakan Hardenberger şi Wynton Marsalis, şi este atras de fuziunea între muzică clasică, jazz şi folclor balcanic. La propunerea muzicianului american Tony Bennett, Emil Bîzgă înregistrează în 2011 albumul său de debut, „Acacia Flower” în studioul acestuia din New York.

Până în prezent a concertat alături de Ray Charles, Tony Bennett, Wynton Marsalis, Vladimir Cosma, Amikam Kimelman, Criss Sullivan, Paquito D’Rivera, Orchestra “Niedersachen Jazz”, “Bucharest Radio Big Band” şi a participat la numeroase festivaluri internaţionale.

Era un conflict cu mine, ce fel de muzică trebuia să cânt, muzica clasică sau jazzul? Probabil că le-am rezolvat, am început să cânt şi una, şi alta.(…) Mi-am dorit întotdeauna să cânt bine, cel mai bine, indiferent de genul de muzică”, mărturiseşte Emil Bîzgă într-un interviu televizat.

INFO

Institutul Cultural Român Budapesta 

Izsó u. 5

www.icr.ro/budapesta

www.facebook.com/Budapesti Román Kulturális Intézet

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: