Ieseanca Olimpia Melinte, nominalizată la Premiile Goya!

Olimpia Melinte

Olimpia Melinte, actrita originara din Iasi a fost nominalizată la renumitele Premii Goya, în Spania, la categoria “Revelatia Anului/ Mejor actriz revelación”, pentru dublul rol din filmul Canibal, regizat de Manuel Martín Cuenca. Ceremonia spaniolă similară Oscarului American va avea loc anul acesta pe 9 februarie, la Hotel Auditorium din Madrid.

Pelicula lui Manuel Martín Cuenca a fost nominalizată de către Academia de Arte si stiinte Cinematografice din Spania la 8 categorii, printre care: „Cel mai bun film”, „Cea mai bună regie”, „Revelatia anului – Olimpia Melinte”.  Alături de Olimpia Melinte, la aceeasi categorie mai sunt nominalizate 3 actrite de origine spaniolă: Belén López, María Morales si Natalia de Molina. Nominalizarea actritei românce Olimpia Melinte în cadrul premiilor industriei de film spaniole a fost asteptată de către presa internatională, care a considerat că Olimpia Melinte este descoperirea cea mai importantă pe care Manuel Martín Cuenca a făcut-o pentru filmele sale si cea mai inspirată decizie de casting.

M-a bucurat foarte mult vestea nominalizării, cu atât mai mult cu cât stiu cât de greu este să vii din altă tară si să fii acceptat într-o industrie de film străină, atât de puternică cum este cea spaniolă. Am iubit cele două roluri si am lucrat foarte bine cu echipa spaniolă”, a declarat Olimpia Melinte.

Canibal, considerat unul dintre cele mai mari titluri internationale ale anului, a început circuitul festivalier în 2013, în cadrul Festivalului International de Film de la Toronto. Filmul o are în rolul principal pe actrita româncă Olimpia Melinte si prezintă povestea lui Carlos (Antonio de la Torre), un om singuratic, ciudat, iubit, însă, de toti locuitorii orasului Granada. Ceea ce putini oameni stiu despre el este că nu se poate hrăni decât cu femei fată de care nu se poate atasa emotional. Toate aceste lucruri se schimbă în ziua în care o întâlneste pe Nina, o femeie de origine română, care îsi caută cu disperare sora geamănă.

Filmul spune povestea uni om normal care ascunde un secret foarte mare, e un om simplu, un om oarecare pe care-l vezi pe stradă, în metrou, pare a fi vecinul ideal, dar în clipa în care acest criminal ajunge să iubescă lucrurile se schimbă. Canibal ne vorbeste despre felul în care răul absolut ajunge să iubescă si ce se schimbă dacă atinge acest punct. De fapt nu e un thriller, e o poveste de iubire.”, spune Olimpia Melinte.

Pentru acest film, actrita, în vârstă de 27 de ani, a învătat limba spaniolă, a urmat cursuri de masaj si a fost nevoită să se îngrase 10 kilograme. „Am început să filmăm prima parte cu Alexandra, am repetat mult, am făcut cursuri de masaj, m-am documentat si mi-am asezat viata interioară si imaginatia în asa fel încât să serveasca scenariului. Am terminat de filmat în 3 săptămâni prima parte, si apoi am început cu Nina unde a fost un pic mai complicat, m-am îngrăsat 10 kilograme în două saptamâni si am luat-o de la zero cu pregătirile si repetitiile, a fost ca si cum o actrită nouă ar fi venit pe set pentru a interpreta un rol. A fost o partitură grea dar efortul a meritat din plin!

DESPRE

Olimpia Melinte s-a născut la Iasi pe 7 noiembrie 1986. A urmat Colegiul de Artă “Octav Bancila” din Iasi, unde a debutat în rolul Wendla din “Desteptarea primăverii” de Frank Wedekind, sub îndrumarea actorului Nicolae Ionescu. Acest rol i-a adus si premiul de “Cea mai buna Actrită” în cadrul “Olimpiadei Nationale de Arta Teatrală”, Timisoara 2005. A absolvit Facultatea de Arte “George Enescu” din Iasi, sectia artă dramatică, sub atenta îndrumare a actorului Emil Coseru si a debutat pe marele ecran cu rolul din filmul Cele ce plutesc în regia lui Mircea Daneliuc, în 2009. Rolul interpretat în acest film i-a adus două nominalizari la Galele GOPO 2010, pentru “Cea mai bună actrită în rol principal” si pentru Premiul “Tânară Sperantă”. A lucrat apoi cu regizoarea Luiza Parvu, pentru scurt metrajul „Draft 7”, film răsplatit cu premii speciale atât în tară cât si în străinătate. În 2011, Olimpia a fost aleasă dintre 250 de actrite pentru a interpreta rolul Luminitei din filmul „Sette opere di misericordia” regizat de Massimiliano si Gianluca de Serio, film pentru care a primit si Premiul pentru interpretare la Bobbio Film Festival, în Italia. Pelicula a obtinut numeroase premii la festivalurile internationale de film din lume ca Locarno, Annecy, Vilerupt sau Marrakech. În 2013 a fost aleasă pentru dublul rol în filmul Canibal, regizat de Manuel Martín Cuenca si filmat în Granda, si a jucat rolul principal din scurtmetrajul Luizei Parvu –„ Start Anew World”, filmat în SUA. În toamna anului 2013, Olimpia Melinte s-a facut remarcata la Festivalurile de la Toronto si San Sebastian, prin dublul rol jucat în filmul „Canibal” (r. Manuel Martin Cuenca), co-produs de Tudor Giurgiu, care va putea fi văzut în curand si pe marile ecrane din România.
Trailer Canibal:

INFO

Olimpia Melinte – Facebook, Twitter

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: