Ieri a început la Iaşi cea de a XIII-a ediţie Guerilla Verde

Afis-a3-editia-a-XIIIa

Ieri a început la Iaşi ediţia a XIII–a a caravanei educaţionale Guerilla Verde. Această ediţie coincide cu lansarea primului Centru Municipal din România pentru colectarea deșeurilor provenite din gospodării, model similar cu cele din vestul Europei. 

Totodată, această ediţie aduce oportunităţi pentru elevi şi studenţi, prin intermediul Every Can Counts România, care a lansat programul Bursa de Excelenţă Every Can Counts pentru studenţii facultăţilor de mediu din toată ţara. În perioada martie-iunie 2016 caravana va ajunge la Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov şi Bucureşti.

Caravana Guerilla Verde a început ieri la Iaşi, unde Asociaţia Ecotic a lansat primul Centru Municipal din Romania, respectând standardele europene. În acest context, pe 10 martie 2016, Municipiul Iași devine primul oraș din România care deschide un centru universal de colectare a deșeurilor provenite din gospodării particulare – Centrul Municipal de Colectare Iași (CMCI). Centrul este amplasat într-o zonă accesibilă tuturor şi va facilita reciclarea tuturor tipurilor de deşeuri: plastic, carton, hârtie, sticlă, texile, deșeuri din construcții, electrice și electronice. Lista completa se regăsește pe www.cmciasi.ro.

În acest moment, România are nevoie de astfel de centre de colectare, unde populația să poată ajunge ușor, fie pietonal, fie cu autoturismul, și să poată preda toate tipurile de deșeuri care există într-o gospodărie și care pot fi reciclate sau refolosite. CMCI aduce în atenția cetățenilor un concept nou și anume un Punct de Informare care se adresează tuturor categoriilor de cetațeni, copii si adulți, personalul centrului fiind pregătit pentru a furniza informații despre colectarea și reciclarea deșeurilor.”. Declară Valentin Negoiţă, Preşedinte Asociaţia Ecotic.

În fiecare ediţie a caravanei Guerilla Verde organizatorii propun teme noi de discuţie, care să fie atractive pentru tineri şi să le suscite interesul pentru implicarea în activităţi legate de protecţia mediului. Cu ocazia lansării acestei ediţii, Guerilla Verde va prezenta tinerilor programul Bursele de Excelenţă Every Can Counts, dedicat studenţilor la facultăţi de mediu. Bursele vor fi ofertie de Every Can Counts Romania, partenerul Guerilla Verde. Astfel, pe 10 martie, studenţii Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi au găzduit primul din seria de evenimente dedicate programului de burse. Activităţi similare vor avea loc şi în alte centre universitare din oraşele înscrise în traseul caravanei, respectiv Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara şi Bucureşti. Mai multe detalii despre Bursele Every Can Counts sunt disponibile pe www.everycancounts.ro .

’’După 5 ani în care am fost prezenţi cu programul EveryCanCounts în instituţiile de învăţământ din România la nivel primar, gimnazial şi liceal, reuşind să formăm o generaţie responsabilă, am ales ca începând din 2016 să ne adresăm studenţilor prin Bursa EveryCanConts. Este primul concurs pentru obţinerea unei burse de studiu pentru anul universitar 2016-2017, care se adresează studenţilor de la facultăţile de mediu, ecologie, geografie sau domenii conexe. Bursa este menită să recompenseze eforturile depuse în anul universitar 2015-2016 şi să motiveze în continuare interesul tinerilor pentru cercetare în domeniul mediului. Bursa va fi acordată primilor 3 studenţi clasaţi în concursul de proiecte organizat de Every Can Counts România.’’ declară Adina Magsi, Director General Asociaţia Alucro – Every Can Counts România.

Traseul caravanei Guerilla Verde ediţia a XIII-a: Iaşi – 10 martie, Cluj-Napoca – 7 aprilie, Braşov – 14 aprilie, Bucureşti – 19 aprilie, Timişoara – 10 mai. Programul detaliat al Caravanei Guerilla Verde este disponibil pe site-ul proiectului www.guerillaverde.ro.

În cele 12 ediţii ale caravanei educaţionale Guerilla Verde am putut observa că, deşi tinerii sunt mai receptivi la activităţi care vin din afara şcolii, totuşi au nevoie de informaţii proaspete, atractive, care să îi scoată din rutina lecţiilor standard şi, în acelaşi timp, să le ofere o perspectivă asupra oportunităţilor pe care le au.” Declară Nicoleta Talpeş, organizator al Caravanei Guerilla Verde.

Guerilla Verde este un concept Media Image Factory – agenţie specializată în comunicarea şi dezvoltarea proiectelor sociale şi culturale şi se derulează sub egida Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Ministerului Educaţiei, ANPM şi Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti. Ediția a XIII-a  este organizată cu sprijinul ECOTIC, Every Can Counts Romania, Asociația Alucro,  IMB România, UPC.

Parteneri media: Radio 21, Revista Ştiinţă&Tehnică, Think Outside The Box, Roportal, Bucuresteni.ro, Timisoreni.ro, Profil cultural, Inoras.ro, Cultura in Iasi, IasiFun, Alt Iasi, Cenaclul de Paltinis.

Caravana de filme cu mesaj ecologic  Guerilla Verde face parte dintr-un proiect mai amplu denumit ”Better education through innovation”, care isi propune sa ajute la educatia generatiei de maine prin intermediul filmului, prezentat ca parte a tehnologiei digitale si ca metoda alternativa de educatie. Guerilla Verde a aparut în 2009 şi de atunci sunt organizate câte două ediţii în fiecare an (octombrie – noiembrie şi martie – iunie).  La cea mai recentă ediţie a caravanei au participat peste 5.000 de tineri şi s-a stabilit un nou record privind numărul de şcoli înscrise în proiect într-un singur oraş – peste 60 de şcoli participante doar din Bucureşti. www.guerillaverde.ro sau  www.imagefactory.ro    

INFO

www.guerillaverde.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: