ICR Berlin sustine prezenta romaneasca la Berlinale 2015

Afis-De-ce-eu_web
Între 5 și 15 februarie are loc cea de-a 65 ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Ca în fiecare an, Institutul Cultural Român din Berlin se implică atât financiar cât și logistic în susținerea prezenței la festival a reprezentanților români din industria cinematografică.

Berlinale aduce anual peste 450.000 de spectatori, peste 3.000 de jurnaliști din 80 de țări, cu 450 de filme în program, fiind astfel după festivalul de la Cannes cel mai important eveniment cinematografic european.

Anul acesta a fost selectat să participe la festival, în cadrul secțiunii Panorama, filmul ”De ce eu?”, în regia lui Tudor Giurgiu.  13 reprezentanți ai echipei de producție vor participa la proiecțiile peliculei din cadrul secțiunii Panorama. Institutul Cultural Român din Berlin susține prezența la Berlin a regizorului Tudor Giurgiu, a producătoarei Oana Giurgiu, a actorilor Emilian Oprea, Loredana Novak, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Sore Mihalache, Alin Florea, Liviu Pintileasa, a scenografului Cristi Niculescu, a lui Szelyes Andrea, costume, a lui Bogdan Crăciun, producător executiv și a lui Florin Tăbăcaru, inginer de sunet.

”De ce eu?” de Tudor Giurgiu este un film de ficțiune, în centrul căruia se află tânărul şi idealistul procuror Cristian, care se loveşte de dificultăţi în investigarea unui caz de corupţie. Faptul că vizat este chiar un coleg mai vârstnic al său îl face pe procuror să alunece fără să vrea pe un teren minat al descoperirilor dureroase. Va reuşi Cristian să înfrunte opoziţia colegilor săi şi a politicienilor corupţi gata oricând să-i întindă capcane?

Secțiunea Panorama se concentrează pe conceptul de viziune artistică care nu urmărește strict interesele comerciale și mainstream-ul. Astfel, în programul Panorama se regăsesc producții cinematografice ale unor renumiți regizori internaționali dar și filme de debut, selecția reușind să îmbine filmul de autor cu debuturi și cu nume legendare de regizori consacrați.

La această ediție Panorama prezintă o selecție de 34 de filme din 29 de țări. Deschiderea proiecțiilor acestei secțiuni are loc pe 5 februarie, în CinemaxX 7, cu producția braziliană “Sangue azul”, de Lirio Ferreira.

Panorama Special prezintă în deschidere pe 6 februarie în Zoo Palast două filme: Debutul “600 Millas”al mexicanului Gabriel Ripstein,  și ultimul film al cunoscutului regizor german Rosa von Praunheim “Härte”.

În cadrul Berlinale Talents care este dedicată tinerelor talente din domeniul cinematografic, au fost selectați regizoarele Ruxandra Ghițescu, Natalia Saufert și Cristina Grosan, monteurul Laszlo Istvan Dunai și producătoarea Ioana Drăghici. La acest program există anual în jur de 4.000 de aplicații dintre care sunt invitați 300 de participanți.

Dintre experții Berlinale Talents, invitați din 2003 până astăzi să participe la sesiuni de training cu tinerele talente se numără nume ca Gael García Bernal, Juliette Binoche, Willem Dafoe, Julie Delpy, Charlotte Rampling, Keanu Reeves, Wim Wenders, Michael Werner sau Wong Kar-wai.

Tot în cadrul Berlinalei, Centrul Național al Cinematografiei organizează Standul românesc la Berlinale Film Market, cu scopul de a  introduce producţiile româneşti pe piaţa internaţională, de a crea legături pentru coproducţii internaţionale, precum şi de a prezenta România ca platou de filmare pentru investiţii ale marilor case de producţie internaţionale.

INFO

Institutul Cultural Roman din Berlin

www.icr.ro/berlin

www.facebook.com/rumanischeskulturinstitut

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: