Iata cum suna bosonul Higgs

Particula, pusa pe muzica de un grup de cercetatori,  suna ca un tango voios, cubanez.

Bosonul Higgs - proiectul Atlas - portativ muzical

In partitura transpunerii muzicale, anomalia corespunzatoare bosonului Higgs este reprezentata de nota Fa cu doua octave peste nota Fa precedenta, o nota Do - maximul Higgs si o nota Mi (Domenico Vicinanza via Discovery News)

Descoperirea bosonului Higss a fost un eveniment singular, dar a fost, de asemenea, rezultatul unui efort de durata: proiectul Atlas, care a folosit acceleratorul de particule Large Hadron Collider (LHC) construit de Organizatia Europeana pentru Studii Nucleare pentru a analiza ciocnirea particulelor. Existenta mult cautatei particule a fost confirmata – mai bine spus, existenta particulei care pare ”pentru intreaga lume” a fi bosonul Higgs a fost confirmata – cind grupul de cercetatori a descoperit o ”anomalie” care corespunde unei particule cintarind 126 GeV/c2, ceea ce corespunde aprecierilor facute initial de Higss.

Bosonul, cu alte cuvinte, a fost pus in evidenta datorita unei anomalii a datelor. Acum, aceste date – impreuna cu anomalia – au fost puse pe muzica. Mai clar, muzica este expresia datelor  si anomaliei rezultate in urma experimentului.

Iar melodia suna foarte apropiat de Habanera, un tango specific cubanez.

Cercetatorul Domenico Vicinanza, manager de produs la DANTE, inginer si muzician in acelasi timp, a condus proiectul de transpunere pe muzica, colaborind cu Mariapaolo Sorrentino (proiectul ASTRA) si Giuseppe La Rocca (INFN Catania), care a supervizat cuantificarea datelor.

Pentru a ajunge la produsul final, echipa a atasat cite o nota muzicala fiecarei cifre rezultate din proiectul Atlas, diferentele dintre date corespunzind intervalelor dintre notele melodiei. Cind valorile datelor de intrare cresc sau scad, inaltimea notei creste sau scade proportional.

”In acest fel, orice sir regulat de date poate fi transformat intr-o melodie”, a spus Vicinaza reporterului Discovery News. Daca sirul de date are o anumita periodicitate – exista un ciclu repetitiv – atunci si transpunerea muzicala va avea aceeasi periodicitate si regularitate.

Atunci cind apare o anomalie in setul de date – asa cum vedeti in partitura muzicala de mai sus – melodia va reflecta acea intrerupere. Acea serie de note care sare din cursul normal – Fa, Do, Mi? Acelea sint bosonul Higgs!

Proiectul de traspunere pe muzica reprezinta o utilizare creativa a datelor existente, neaducind noi informatii, in sine. Transpunerea datelor Atlas a dus la realizarea unui model interesant; pe de alta parte, modelul este rezultatul unor legaturi relativ arbitrare. ”Prin utilizarea transpunerii pe muzica sintem in masura de a face intregul experiment mai usor de inteles de catre marele public”, spune Vicinanza.

Probabil ar fi mai corect sa spunem ca aceasta transpunere face bosonul Higgs mai usor de…  simtit. Descoperirea si intregul experiment sint greu de inteles, deoarece nu exista nimic tangibil: nu il putem vedea, gusta, mirosi sau simti in vreun fel. Simturile obisnuite nu ne ajuta. Acesta este si motivul pentru care s-au folosit atitea metafore in relatarile din presa, din dorinta de a-l apropia de lucrurile cunoscute.

Oricum, pentru cei mai multi dintre noi, Higgs – bosonul ramine doar teorie. Higgs –  melodia este doar o cale de a-l face putin – doar putin –  mai real!

Sursa: www.theatlantic.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: