Iasi Guitar Festival, 7-8 noiembrie 2013

Iasi Guitar Festival 2013

Echipa formată din absolventi ai Facultătii de Interpretare Muzicală, a Universitătii de Artă „G. Enescu”, precum si din absolventi ai Facultătii de Litere (Departamentul de Jurnalism si Stiinte ale Comunicării) din cadrul Universitătii „Al.I.Cuza” organizează in  intervalul  7 – 8 noiembrie 2013 evenimentul „IASI Guitar Festival 2013 – Editia a VI-a”, în parteneriat cu Casa de Cultură a Studentilor Iasi,  Filarmonica “Moldova” Iasi,  Asociatia ”Excelentă pe Portativ” si Palas Mall.

În ciuda faptului că este un instrument foarte îndrăgit si popular, potentialul maxim al chitarei este rareori expus în tara noastră, iar în Moldova sau Iasi mai deloc. Vrem ca prin intermediul acestui eveniment să promovăm în rândul publicului larg tocmai acest potential imens al chitarei, regăsibil mai ales în genul clasic si de jazz.

Festivalul are în principal două coordonate complementare: două concerte extraordinare cu artisti de talie internatională si un concurs national de chitară electrică.

Cele două concerte, cel de chitară clasică si cel de chitară electrică, aduc în fată artisti de renume mondial care satisfac prin programul de calitate si totodată accesibil apetitul publicului iesean iubitor de artă si cultură. Prin acest mod, Oxford-ul Estului, asa cum mai este numit Iasul, a găzduit în cele 5 editii de până acum ale festivalului nume mari ale chitarei, unele dintre ele aflate în premieră în tara noastră. Astfel a fost cazul chitaristilor clasici Aniello Desiderio (Italia), Goran Krivokapic (Muntenegru), Ben Carmona (Anglia), precum si al virtuozului jazzman suedez Andreas Öberg.

PROGRAM

Joi, 7 noiembrie 2013, are loc la Atrium Palas Mall concursul de chitară electrică – singurul de acest gen din tară, competitie la care pot participa tineri cu varste cuprinse între 9 si 19 ani. Acestia vor interpreta două piese, una de factură rock si una tip improvizatie. Premiile oferite de organizatori constau în bani si accesorii pentru chitară. Mai multe detalii despre înscrierea în competitie si despre desfăsurarea acesteia se regăsesc pe site-ul www.iasiguitarfestival.ro

Tot pe 7 noiembrie 2013, IASI Guitar Festival îi aduce în scenă pe Nicu Patoi si Platonic Band (Bucuresti) care vor sustine un concert în cadrul turneului de promovare Middle Of The Week Tour. Prin Middle Of The Week Tour,  Nicu Patoi & Platonic si-au propus să prezinte publicului noul album intitulat Sweet Little 6STRING. Lansat în anul 2012, albumul a fost urmat de participarea la  diverse festivaluri, concerte si emisiuni radio si TV de specialitate, culminând cu recitalul din deschiderea concertului chitaristului Joe Satriani la Bucuresti din vara acestui an.

Platonic înseamnă Nicu Patoi (fondatorul proiectului Platonic, este unul dintre cei mai buni chitaristi din România, un interpret cu rigoare de matematician si suflet de artist), Adrian Ciuplea (chitară bass, membru al grupului Vita de Vie, unul dintre cei mai rafinati si versatili muzicieni din România, specializat pe bass electric si violoncel, a cântat alături de Steve Vai în 2013 într-un turneu european), Berti Barbera (percutie, voce, un atent observator al fenomenului muzical, are în acest grup rolul de a completa spatiile sonore cu ritm, efecte si câteva vorbe) si Răzvan Lupu ”Lapi” (cel mai experimentat baterist activ, mai degrabă numeri formatiile în care nu a cântat).  Platonic creează intersectii stilistice între blues, rock, jazz si funk, păstrând esenta calitătii muzicale într-un ansamblu unitar care dizolvă granitele artificiale dintre genuri.

În deschiderea concertului Nicu Patoi & Platonic care are loc la Sala Gaudeamus a Casei de Cultură a Studentilor Iasi se va desfăsura Gala Laureatilor competitiei de chitară electrică.

Vineri, 8 noiembrie 2013, Filarmonica „Moldova” Iasi în parteneriat cu IASI Guitar Festival vă invită să audiati concertul “Fantasía para un gentilhombre” de Joaquín Rodrigo, sub bagheta dirijorului Vlad Agachi si în interpretarea chitaristului Dan Alexandru Arhire, acesta din urmă revenind pe scena filarmonicii iesene, după ce în primăvara aceluiasi an a interpretat celebrul Concerto de Aranjuez.

Dan Alexandru Arhire a absolvit în 2012 cursurile de masterat ale Facultătii de Interpretare, Compozitie si Studii Muzicale Teoretice, sectia chitară clasică, din cadrul Universitătii de Arte „George Enescu” Iasi.  În intervalul 2010 – 2011 a studiat la Koblenz Guitar Academy, Germania, avându-l aici maestru pe marele chitarist italian Aniello Desiderio.  S-a perfectionat de asemenea în cadrul master-class-urilor sustinute de chitaristi de renume mondial ca Susana Prieto, Alexis  Muzurakis, Marcin Dylla, Judicaël Perroy, Goran Krivokapic, Zoran Dukic sau Pavel Steidl. În prezent este doctorand în cadrul Universitătii de Arte „George Enescu” Iasi, sub îndrumarea prof. univ. dr. Dan Prelipcean.

IASI Guitar Festival tinde astfel să devină un brand cultural – artistic bine definit al Iasului.

INFO

www.iasiguitarfestival.ro

www.facebook.com/pages/IASI-Guitar-Festival

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: