IAȘI Guitar Academy 23 – 24 iulie 2019

În perioada 23-24 iulie 2019 se va desfășura prima ediție a IAȘI Guitar Academy, un eveniment dedicat pasionaților de chitară clasică ce va cuprinde un masterclass, o conferință, un jam-session şi un concert al invitaţilor care vor susţine masterclass-ul.

Pe durata celor două zile de masterclass, cursanții înscriși (elevi, studenți) vor fi îndrumați de trei chitariști români, cotaţi internaţional multipremiați pe plan internațional: Mircea Gogoncea (University of Southern California – SUA), Cristian Grămesc (University Mozarteum – Austria) și Dragoș Ilie (Columbus State University – SUA). Aceștia vor fi și protagoniștii conferinței de marți, 23 iulie, ora 18, în Sala Studio a Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași.

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iași, în calitate de partener, vă invită miercuri, 24 iulie 2019, ora 18.00, la Palatul Culturii, Sala „Henri Coandă”, la un concert de chitară clasică susținut de cei trei invitaţi la care sunt așteptați toţi melomanii. Accesul publicului la eveniment este gratuit. În aceeași seară, la ora 20.00, participanții, precum și amatorii de gen sunt invitați la Kraft Pub & Restaurant pentru a socializa şi eventual să participe la un jam-session non-formal. Evenimentul a fost inițiat de conf. univ. dr. Daniel Dragomirescu și asist. univ. dr. Dan Alexandru Arhire, interpreţi de chitară clasică şi cadre didactice la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași şi se desfășoară sub egida acestei instituții, în parteneriat cu Asociația „Excelență pe portativ” şi Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași.

IASI Guitar Academy este un prilej propice de recunoaștere și promovare a valorilor școlii românești de chitară trecute și prezente, asigurând totodată perpetuarea moștenirii intelectuale către o generație viitoare. Dorim să apropiem publicul ieşean de toate vârstele de creaţiile muzicale de mare rafinament compuse pentru chitară.Vreau să mulţumesc tuturor celor care ne susţin demersul de a deschide şi mai larg o fereastră a artei muzicale, la fel de frumoasă şi plină de sensibilitate. ” – Dan Alexandru Arhire, organizator.

Născut în Bucureşti, Mircea Gogoncea s-a afirmat repede ca un chitarist prodigios. La doar 13 ani concerta cu Orchestra Naţională Radio dirijată de Ilarion Ionescu-Galaţi, iar la 16 ani câştiga cel mai prestigios concurs de chitară din lume, Guitar Foundation of America, la categoria juniori. Este catalogat ca fiind cel mai premiat chitarist din lume (166 de premii), printre care locul I la Havana International Guitar Competition Cuba 2018, locul I la Julian Arcas Competition din Almeria, Spania şi Premiul Publicului la Francisco Tarrega Competition din Benicassim, Spania. A marcat apariţii solo şi cu orchestra în peste 350 de concerte, pe 5 continente. Pe parcursul anilor de licență și masterat a studiat alături de un expert incontestabil în domeniu – Joaquin Clerch la Robert Schumann University of Dϋsseldorf, și a obținut a doua diplomă de master la Royal Academy of Music Londra unde i s-a acordat onoranta și râvnita „bursă David Russell pentru performanțe deosebite”, iar în prezent este cadru didactic la University of Southern California, Los Angeles.

Cristian Grămesc a obţinut licenţa şi masterul la celebrul Conservator „Mozarteum” din Salzburg, Austria, avându-l ca mentor pe cubanezul Marco Tamayo, un titan al chitarei clasice. În paralel a studiat cu alte nume importante precum Eliot Fisk, Andrea del Sal sau Lukasz Kuropaczewski, În prezent îşi finalizează diploma în pedagogie muzicală la aceeaşi instituție, fiind totodată profesor de chitară la Landesmusikschule Wels, din Austria Superioară.

Dragoş Ilie este de curând absolvent al ciclului de licenţă la Schwob School of Music Columbus State University, Georgia, unde a primit o bursă de studiu completă sub îndrumarea influentului chitarist şi profesor Andrew Zohn. Dragoş a fost de asemenea acceptat cu burse de studiu şi pentru ciclul de masterat la catedrele celor mai renumiţi chitarişti ai istoriei contemporane: Manuel Varrueco – Johns Hopkins Peabody Institute Baltimore Maryland, Judicael Perroy – San Francisco Conservatory of Music California şi Adam Holzman – Austin University Texas, cu care a şi ales să îşi continue studiile.

INFO

Palatul Culturii

Piata Stefan cel Mare si Sfant nr. 1, Iasi

contact@palatulculturii.ro

www.palatulculturii.ro

www.facebook.com/PalatulCulturiiIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: