FRINGE IASI: Festivalul a pus stapanire pe centrul orasului (GALERIE FOTO)

Păpușile Bunraku n-au ajuns pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Japonia, ci au răsărit dinspre Palatul Culturii cu frunțile mai aproape de nori. Ele ne-au dat de veste că Iași Fringe Festival a pus stăpânire pe pietonalul care-a scăpat, pe 14 iunie 2013, de ploi.

Păpușile din satin galben și violet au fluturat salutări cu mâini uriașe către copiii și adulți care-au uitat, în drumul lor, de lumea de dincolo de Fringe. Printre literele care-au scris numele festivalului pe întregul bulevard s-a citit, de la început, spiritul nonconformist al artei pe care-o promovează el.

Actorii și-au lăsat publicul, trecători surprinși de fiecare buchet de oameni strânși în jurul literelor colorate, să-i aștepte. I-au privit apoi de sus, la propriu, de pe picioroangele îmbrăcate în pantaloni largi și i-au chemat, prin megafon, la teatru, în cafenelele din centrul orașului. „Ia să auzim, unde vei fi în seara asta?”, te trezeai întrebat în timp ce ochii îți fugeau după „Pătrățel și prietenii”, cei cinci performeri din spatele omului de lemn pe care-l purtau pe brațe. „Vă spun eu! În Bar Hand!” Acolo unde aflai că se dansează, iar trupa The Sky din Iași aveau pregătit un spectacol viu, tânăr și la fel de colorat ca hainele de peste doi metri ai dansatorilor cu picioare alungite cu stâlpi. Iar secretele spectacolului le aflai de la cel mai îndrăzneț clovn din mulțime. Ce-i drept, el era singurul sol cu nasul roșu la ora 19 pe Bulevardul Ștefan cel Mare, iar cine l-a ascultat a ajuns imediat în Hand, pentru că tot atunci începea show-ul de dans.

La piesa „Elevator” trecătorii prinși în jocul Fringe au fost chemați de actori nemachiați, fără costume. Cei de la Halal Teatru purtau, spre curiozitatea tuturor, măști medicale, trimițându-ne gândul spre sufocarea, închiderea claustrofobă într-un lift, într-o clădire abandonată. Despre asta va povesti piesa „dezarmant de onestă” pe care o anunță tinerii ieșeni.

Iar când s-a lăsat seara și bulevardul s-a aprins în toate colțurile în decorațiuni luminoase, cei de la Iulu Show au preschimbat scenele în aer liber în adevărate corturi de circ. Iar ieșenii au dat orice alt gând pe câteva minute cu un one man show unic, un clovn care i-a plimbat de la pantomimă la improvizație și i-a urcat pe platformele de lemn ca să joace, la rândul lor, câte un rol. „Mi-au schimbat ziua într-un zâmbet”, a răsuflat vocea unei fete, printre aplauzele cu care se încheia fiecare plecăciune a mimului colorat. Aplauze smulse și de actori și de cei patru protagoniști aleși din public să joace în „Regizorul”, o comedie în care clacheta clovnului delimita fiecare mișcare a performerilor de ocazie.

Tot cei de la Iulu Show au dat foc nopții cu arta fachirismului, un spectacol cu evantaie de scântei și torțe care au convins toate privirile că „Magicianul invizibil”, reprezentația lor de pe 16 iunie, la Clubul Creatorilor, va fi cel puțin la fel de spectaculoasă. Scânteile ne-au surprins și ne-au aruncat departe de scenă, cu ochii prinși în roata evantaiului învârtit de cel care ne-a fost adineauri clovn.

Uriașii, fachirii, roboții de lemn și clovnii de pe Ștefan cel Mare au făcut dintr-o plimbare pe bulevard un drum spre cafenele înfierbântate de teatru și dans. Acolo i-au așteptat pe ieșeni și „Gunoierul”, în Bar „La Bază”, și „Plângerea scaunului și a mesei”, la Teatru’ FIX, precum și spectacolul de dans al Cameliei Duță, finalistă a show-ului „Românii au talent”, din Arte Bar sau cel al lui Mihuț Lennon, care-a dansat pe Scena 3 de pe Bulevardul Ștefan cel Mare.

Anca TOMA

GALERIE FOTO

Foto: Lucian ROTARU

INFO

www.fieiasi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie: ,

Scrie un comentariu: