„IARNA IN MOLDOVA”, expozitia de pictura naiva si masti/ 7 ianuarie-9 februarie 2013

„IARNA IN MOLDOVA”, expozitia de pictura naiva si masti/ 7 ianuarie-9 februarie 2013 afis iasiExpozitia, aflata la cea de-a patra editie, prezinta lucrari ale pictorilor naivi din judetele Iasi, Bacau si Vaslui, importante centre de arta naiva din Romania.

Lucrarile pictorilor aduc, in general, imaginea satului romanesc din perioada Sarbatorilor de Craciun si Anul Nou, unde datinile si obiceiurile de iarna cuceresc viata intregii comunitati. Pentru o ilustrare cat mai completa a frumusetii obiceiurilor de iarna din zona Moldovei, in expozitie sunt prezentate si masti realizate de mesterii populari Bogdan Barzu si Constantin Curecheriu.

Expozitie de pictura naiva si masti realizata de Centrul Judetean Pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Iasi in parteneriat cu Institutul francez Iasi, in cadrul proiectului „Traditii romanesti – cultura europeana”.

Artisti: pictorii Ioan Maric, Catinca Popescu, Constantina Voicu, Gheorghe Boanca, Gheorghe Ciobanu, Lucica Ciobanu, Costel Iftinchi, Maria Lupu, Calistrat Robu, Paula Iacob, Maricela Istrate, Costica Onuta si creatori de masti Bogdan Barzu si Constantin Curecheriu.

  • 7 ianuarie-9 februarie 2013.
  • Institutul francez Iasi.
  • Vernisaj: Miercuri, 16 ianuarie 2013, ora 17.00.
  • Prezinta: criticul de arta Valentin Ciuca.

„Arta naiva este strans legata de arta populara, deoarece pastreaza caracteristile traditionale ale civilizatiei taranesti autentice. Multi dintre pictorii naivi si-au petrecut copilaria in lumea satului, fiind atrasi de imaginea taranului roman, de preocuparile lui, de frumusetile si de bucuriile care l-au inconjurat. Acesti artisti sensibili evoca cu nostalgie viata satului de odinioara transformand-o in imagini de basm, spre bucuria lor si a celor care iubesc pictura naiva.”

Prof. Adrian Ardeleanu, directorul Centrului Judetean Pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Iasi.

INFO

Instiut Français de Iași, 26 bd. Carol I, 700750 Iași.
www.institutfrancais.ro

PE ACEEASI TEMA:

Expozitia Cucuteni – o incursiune in universul unei mari civilizatii preistorice

The Second Deflowering /A Doua Deflorare, de Smaranda Ursuleanu @Galera Meru

Expoziția Miruna Budișteanu: „Coloane de lumină”

”Inversiuni insurmontabile”, expozitie Erminia Piu

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Discuţie despre lucrarea ”Banner” (de Dan Acostioaei) cu Dan Acostioaei şi Nebojša Milikić, moderată de către Vahida Ramujkić.

Russian Cossack State Dance Company, cea mai buna companie ruseasca din lume vine la Iasi

Seara de film german: Herta Müller – Alfabetul fricii(2015, 56 min)

Artisti romani participa la Designblok – Prague Design and Fashion Week 2017

Scrie un comentariu: