„IARNA IN MOLDOVA”, expozitia de pictura naiva si masti/ 7 ianuarie-9 februarie 2013

„IARNA IN MOLDOVA”, expozitia de pictura naiva si masti/ 7 ianuarie-9 februarie 2013 afis iasiExpozitia, aflata la cea de-a patra editie, prezinta lucrari ale pictorilor naivi din judetele Iasi, Bacau si Vaslui, importante centre de arta naiva din Romania.

Lucrarile pictorilor aduc, in general, imaginea satului romanesc din perioada Sarbatorilor de Craciun si Anul Nou, unde datinile si obiceiurile de iarna cuceresc viata intregii comunitati. Pentru o ilustrare cat mai completa a frumusetii obiceiurilor de iarna din zona Moldovei, in expozitie sunt prezentate si masti realizate de mesterii populari Bogdan Barzu si Constantin Curecheriu.

Expozitie de pictura naiva si masti realizata de Centrul Judetean Pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Iasi in parteneriat cu Institutul francez Iasi, in cadrul proiectului „Traditii romanesti – cultura europeana”.

Artisti: pictorii Ioan Maric, Catinca Popescu, Constantina Voicu, Gheorghe Boanca, Gheorghe Ciobanu, Lucica Ciobanu, Costel Iftinchi, Maria Lupu, Calistrat Robu, Paula Iacob, Maricela Istrate, Costica Onuta si creatori de masti Bogdan Barzu si Constantin Curecheriu.

  • 7 ianuarie-9 februarie 2013.
  • Institutul francez Iasi.
  • Vernisaj: Miercuri, 16 ianuarie 2013, ora 17.00.
  • Prezinta: criticul de arta Valentin Ciuca.

„Arta naiva este strans legata de arta populara, deoarece pastreaza caracteristile traditionale ale civilizatiei taranesti autentice. Multi dintre pictorii naivi si-au petrecut copilaria in lumea satului, fiind atrasi de imaginea taranului roman, de preocuparile lui, de frumusetile si de bucuriile care l-au inconjurat. Acesti artisti sensibili evoca cu nostalgie viata satului de odinioara transformand-o in imagini de basm, spre bucuria lor si a celor care iubesc pictura naiva.”

Prof. Adrian Ardeleanu, directorul Centrului Judetean Pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Iasi.

INFO

Instiut Français de Iași, 26 bd. Carol I, 700750 Iași.
www.institutfrancais.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: