I.D. Fest 17 – Un festival cât un carnaval

idfest_2016

The Ingenious Drama Festival – Festivalul Național de Teatru pentru Tineri revine la Teatrul Municipal Bacovia din Bacău, cu cea  de-a XVII-a ediție.

Între 10-19 iulie, peste 250 de tineri din toată țara vin să se joace așa cum știu ei cel mai bine și  transformă zilele obișnuite de iulie într-o sărbătoare aparte.

Spiritul tinerilor organizatori și participanți se va face simțit anul acesta printr-o veritabilă atmosferă de carnaval. Cele 10 zile vor purta spectatorii printr-un carusel de reprezentații scenice: 13 spectacole și 8 One Man Show-uri de teatru tânăr, și 4 spectacole profesioniste.

Cele 13 trupe de adolescenți (dintre care multe cu o tradiție de peste 10 ani) vor aduce pe scena de la Bacău totul de la clasic la contemporan, cu multă originalitate între: ,,Spectatorul condamnat la moarte”, de Matei Vișniec (A.C.T. – Bacău); „Un spectacol pamfomatic”, de Anamaria Codiță (Atelierul de Teatru – Botoșani); ,,Împăratul Muștelor”, după William Golding (Drama Club – Botoșani); „Circus Olympus”, după Lindsay Price (Nobody’s Group – Bacău); „The Breakfast Club”, după un film de John Hughes (Brainstorming – București); „Cerere în căsătorie”, după A.P. Cehov (The Hooleelogans – Timișoara); ,,Pe aici nu se trece. Stradă închisă pentru reparații”, după Cristina Iancu (In The Spot – Bacău); „Harap-Albuș”, de Luiza Dabija (Transparency – Bacău); „Oz”, după L. Frank Baum (Heavenly Hell – Timișoara); „Colecția”, după Iorestina Florea (The Knockers – Suceava); „Deșteptarea primăverii”, de Frank Wedekind (AICI – Constanța); „Cercul poeților dispăruți”, după filmul lui Peter Weir și Bob Schulman (Teatrul Pi – Suceava); „Break the Wall” (Victoria Art – București).

Secțiunea de One Man Show, înființată acum 3 ani și susținută de Festivalul Internațional al Recitalurilor Dramatice „GALA STAR”, a prins aripi cu fiecare nouă ediție, iar anul acesta de selecție au trecut 8 recitaluri: „Despre cochilii și clești”, după Alessandro Boffa (Constantin Grigorescu); „Rușinea”, de Claire Castillon (Cristine Hambaseanu); „Fiicei mele”, text scris și susținut de Alexandru Ivănoiu; „București-Constanța”, susținut și scris de Șerban Melnic; „Lena”, adaptare după ,,Avioane de hartie”, de Elise Wilk (Maria Moroșan); „Gabriel”, de Dumitru Georgescu (Tudor Nicorici); „Medeea Redux”, de Neil La Butte (Mara Oprea); „Da, sunt nebună”, susținut și scris de Bianca Trandafir.

Textele scrise de către Bianca Trandafir și Alexandru Ivănoiu intră în concursul de Dramaturgie alături de următoarele scenarii originale (care deși nu au trecut de selecția pentru spectacole, au dat dovadă de calitate la nivelul textului): „Marfa”, de Diana Smeu; „Respirație”, de Andreea Carabulea; „Când dragostea nu moare”, de Constantin Grigorescu; „80 sau mai puțin”, de Carla Lăzău; „Defecțiuni printre pasageri”, de Andreea Tănăsie.

Juriul de anul acesta se află sub semnul câtorva noutăți de bun augur. În primul rând, vor reveni veteranii – actrița Isabela Neamțu, regizorul Horia Suru (unul dintre artiștii formați chiar de primele ediții ale festivalului) și criticul de teatru Doru Mareș. Apoi, aflat pentru prima dată la ID Fest, actorul Marian Râlea se alătură juriului cu aceeași energie cu care a crescut atâtea generații ce l-au urmărit ori ca „Magicianul” de la televizor, ori ca unul dintre cei mai versatili actori de teatru și film de la noi. Și nu în ultimul rând, după o pauză de câțiva ani, ID Fest o întâmpină din nou pe vechea sa prietenă, și președintele onorific al festivalului, actrița Coca Bloos. Și probabil una dintre cele mai bune dovezi că festivalul este o rampă de lansare, anul acesta juriul se va bucura și de prezența a doi tineri actori care au performat mulți ani pe scena ID Fest: Alexandru Voicu (nominalizat anul acesta la Premiul UNITER pentru Debut) și Vlad Bălan (unul dintre protagoniștii principali ai miniseriei „Valea Mută”, care urmează a fi lansată în toamnă de către HBO România).

Proaspeții absolvenți și tinerii actori vin și ei la ID Fest în număr din ce în ce mai mare. Miercuri, 13 iulie, de la ora 20:00, va începe spectacolul „LUNGS”, de Duncan Mcmillan, în regia lui Nicolae Constantin Tănase, cu Denisa Nicolae și Liviu Romanescu. O producție a Companiei VANNER Collective, în colaborare cu Teatrul LUNI de la Green Hours, care spune povestea unui cuplu tânăr ce se luptă cu hotărârea de a face un copil  într-o perioadă marcată, la nivel global, de anxietate, terorism, stări meteo instabile și vremuri politice nesigure.

Joi seară (14 iulie, ora 20:00) publicul băcăuan va putea savura o piesă de Peter Shafer – „Amadeus” – o producție a clasei conf.univ.dr Ion Mircioagă (Arta Regizorului de Teatru, Anul III, UNATC, București), în regia Iuliei Grigoriu. Spectacolul parcurge viața compozitorului Antonio Salieri, invadat de fantomele trecutului și bântuit de cel în umbra căruia s-a aflat mereu – Wolfgang Amadeus Mozart.

Ultima seară de spectacole se va termina în două tonuri contrastante. Spectatorii vor putea alege dintre cele două reprezentații care vor avea loc în același timp. Astfel, vineri, de la ora 20:00, la Berăria cu Noroc din Bacău, trupa de improvizație Backstage Boys vine să demonstreze ce înseamnă umorul în stare concentrată.

Și tot de la ora 20:00, la Teatrul Municipal Bacovia, ID Fest găzduiește spectacolul „Poezia visului”, de Miriam Răducanu. Lari Giorgescu va conduce spectactorii printr-un colaj de poezii ale actorului și scriitorului Emil Botta.

Participanții înscriși în festival se vor putea bucura și de o serie de spectacole cu circuit închis, aduse special pentru ei din facultățile de teatru din țară.

Una dintre provocările cele mai mari ale festivalului este dezvoltarea personală (și potențial profesională) a participanților, care se vor bucura din nou de ateliere special pregătite pentru ei, pe competențe artistice specifice. Acestea sunt susținute de studenți și absolvenți ai facultăților de profil din țară: Voicu Aniței, Doina Antohi, Vlad Bălan, Bianca Babașa, Andrei Bibire, Minodora Broscoi, Eduard Burghelea, Mădălin Hîncu, Ștefan Huluba, Cristina Juncu, Adi Loțcu, Andreea Lăcătuș, Silvana Mihai, Maria Negoiță, Catinca Nistor, Irina Ștefan, Alexandru Voicu, Veliko Velikov.

Și celelalte tradiții ale festivalului continuă: Searching For I.D. – o activitate de socializare între participanții din festival, care pregătesc scurte momente artistice pentru colegii lor de breaslă; Noaptea în Teatru – atelier alternativ de grup, susținut de formatorii festivalului chiar pe scena Teatrului.

Între 10-19 iulie stagiunea se redeschide la Bacău pentru teatrul tânăr!

Intrarea la toate spectacolele este liberă! Accesul la toate spectacolele invitate este deasemenea gratuit, dar se face pe bază de rezervare telefonică (numere de telefon mai jos).

În cazul spectacolelor care necesită rezervare, locurile rămase libere vor fi distribuite la fața locului în funcție de ordinea sosirii.

Organizator: Asociația „Ingenious Drama”

Parteneri: Primăria Municipiului Bacău; Teatrul Municipal Bacovia; Colegiul Tehnic de Comunicaţii „N.V. Karpen” Bacău; Logotip Print & Graphics; Berăria cu Noroc; Leo Alpha Young & Smart Club Bacău; Club The Stage; Praktiker; Asociația Oblio; Café du Théâtre Bacău; Club Principe; Cafeneaua Bliss Coffee.

***
The Ingenious Drama Festival – Festivalul Naţional de Teatru pentru Tineri  este organizat în totalitate de către cei aproximativ 50 de liceeni voluntari ai asociației Asociaţiei Ingenious Drama. Fondat în 1997 și preluat de Asociația proaspăt înființată în 2009, acesta este unul dintre primele festivaluri de teatru tânăr din țară și prima inițiativă de educație non-formală prin practicarea artelor spectacolului și a managementului și organizării de evenimente culturale. O lungă periodă de timp s-a desfășurat în limba engleză, iar din 2014 se desfășoară în limba română. De cel puțin 10 ediții a devenit unul dintre cele mai importante evenimente culturale locale și a adus comunitatea din nou

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: