I..AȘI în Trail​, ediția a patra 14 aprilie 2019 – Bârnova, Iași

Primul concurs de trail running din Moldova extracarpatică. Prima competiție românească de trail running, din afara lanțului carpatic, certificată ITRA și calificantă UTMB. Probabil cea mai “verde” competiție de alergare din România

I..AȘI în Trail​ – primul concurs de trail running din Moldova extracarpatică, și de asemenea, prima cursă românească de trail running (din afara lanțului carpatic), membră certificată ITRAși calificantă UTMB – este o competiție de alergare în natură, organizată de Asociația Mai Bine se află la a patra ediție ce va avea loc duminică, 14 aprilie 2019, pe poteci și drumuri forestiere din Pădurea Bârnova­-Repedea, din sudul Municipiului Iași.

I..AȘI în Trail are o abordare de pionierat și prin faptul că este cea mai verde competiție de alergare din România. Una dintre principalele componente organizatorice este aceea de a diminua impactul negativ asupra mediului înconjurător prin activitățile pregătitoare și cele logistice din ziua concursului. Ne dăm silința să implementăm organic o serie de inovații sociale fără a compromite confortul alergătorilor. Alegem cu atenție furnizorii, preferându-i pe cei locali care utilizează materii prime naturale și/sau reciclate, nu folosim pahare de unică folosință, oferim apă de izvor la stațiile de realimentare, servim în exclusivitate hrană vegetariană în farfurii comestibile, oferim premii și trofee câștigătorilor cât mai prietenoase cu mediul și oferim medalii tuturor participanților realizate manual din materiale naturale, etc.

Competiția a suscitat interesul iubitorilor de natură încă de la prima ediție (300 concurenți). Pentru ultimele ediții, desfășurate în 2017 și 2018 toate locurile de 400, respectiv 550 participanți alocate au fost epuizate cu mult timp înainte de data startului. De asemenea în 2018 au fost participanți din 18 județe din România dar și atleți internaționali. Pentru ediția a patra, sunt pregatite 650 locuri, participanții putând opta între Crosul Rezervației Repedea – 12,5 kilometri, Semimaratonul Pădurii Bârnova – 21,6 kilometri sau Maratonul Codrii Iașilor, 44,7 kilometri (maxim 100 participanți).

Exista si două curse pe distanță scurtă pentru copii, pe segmentele de vârstă 5-7 și 7-12 ani. De la ora 10:15, imediat dupa start semimaraton, organizatorii au pregatit o plimbare în natură pentru copii (vârsta între 7 și 12 ani) pentru observarea insectelor, animalelor/urmelor lor, identificare și cules de plante comestibile.

Pasionații de fotografie au ocazia să participe până pe 10 aprilie la concursul foto – Codrii Iașilor la una dintre următoarele categorii: Arbori remarcabili, flora și fauna, omul și natura. Se vor acorda premii iar juriul este format din: Sorin Onișor, Marius Petric, Dan Mirică și Raluca Ene.

Scopul concursului este de a aduce la cunoștință opiniei publice importanța protejării pădurii Bârnova-Repedea. Parte din vechii Codrii ai Iașului, pădurea, una dintre cele mai întinse din afara arcului carpatic, prezintă un ecosistem cu mare biodiversitate recunoscută prin înființarea mai multor obiective specifice: “Zona a fost declarată sit de importantă comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România) și se întinde pe o suprafață de 12.216 hectare. Situl se suprapune ariei de protecție specială avifaunistică Pădurea Bârnova și include mai multe rezervații naturale: Locul fosilifer Dealul Repedea, Poiana cu Schit, Poieni­-Cărbunăriei și Pădurea Pietrosu”.

În ce privește aria de adresabilitate a concursului, poziţia sa în calendarul competiţional de profil îl recomandă ca unul cu însemnătate cel puțin naţională, fiind un bun prilej de verificare al abilităților sportive înainte de debutul sezonului de vară al concursurilor montane. Această afirmaţie se fundamentează pe faptul că, la startul primelor ediţii s-au aliniat concurenţi din toată ţara, ba chiar şi de peste hotare.

Organizarea celei de-a patra ediției a fost posibilă cu sprijinul sponsorilor -Amazon Iași, Transgor Logistik, Sussol și a partenerilor: Iași Urcă, Aventura Parc Hamak, Restaurantul Gramps, Hai pe Munte, Cuib, Redu, TopKineto, Vivertine, Dulce Plai, Iasi.Travel, Societatea Ornitologică Română, Wink, Iași Bike, Cercetașii României, Încotro, Webbing.

INFO

www.iasiintrail.ro

www.facebook.com/iasiintrail

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: