HR Summit Iasi – De vorba cu Nicoleta Capata (HR Director Flanco)

Conferinta de resurse umane HR Summit, eveniment ce sta sub semnatura Libero Events, se va desfasura pe 8-9 Octombrie 2015, in Iasi, printre speakerii invitati numarandu-se si: Nicoleta Capata (Flanco), Delia Sofonea (eMAG), Florentina Vasiliu (Xerox), Radu Panait (IBM), Mihai Gavan (Romanian Software), Iulian Circiumaru (7 Card).

De vorba cu Nicoleta Capata (HR Director Flanco): Promovarea este un proces constant. 85% din echipa de management Flanco este promovata din intern.

speakeri-Iasi-facebook-Nico

Nicoleta Capata este HR Director la Flanco de la inceputul anului 2010. Cu o experienta de peste 10 ani in domeniul Resurselor Umane, Nicoleta se ocupa in prezent de dezvoltarea strategiei de resurse umane a companiei si are in subordine 1100 angajati din 56 de orase. In toamna acestui an, pe 8-9 octombrie, va participa la editia HR Summit Iasi, cea mai mare platforma regionala dedicata industriei de Resurse Umane din Romania. Nicoleta Capata afirma faptul ca: “Promovarea este un proces constant. 85% din echipa de management Flanco este promovata din intern.”

Prezentaţi ideea ca orice frumoasa prietenie incepe cu o perioada de cunoastere reciproca. Astfel, cat de important este ca o companie sa acorde atentie etapelor pentru angajare?

Timpul si atentia alocate etapelor de selectie sunt esentiale pentru o companie. Am adaptat recrutarea, identificand un profil ideal al angajatului Flanco pentru fiecare functie in parte, folosind si un studiu de comportament organizational, dar si un checklist de interviu pentru selectie. Procesul nu se opreste in ziua in care angajatul a semnat actele de angajare, ci este continuat cu un altul pe care insistam mult intern – stagiul initial de pregatire, integrarea in echipa. Suntem constienti ca un client are aceleasi asteptari de la magazinul Flanco, indiferent ca este abordat de un angajat nou sau un angajat cu vechime in companie, astfel ca pregatirea initiala are doua obiective: de a-l face pe noul coleg sa se simta binevenit in echipa, dar si de a-l pregati rapid pentru responsabilitatile noului rol.

Sloganul companiei la care activati este “mereu peste asteptari”. Cum reusiti astfel sa fie depasite asteptarile si in randul echipei, la nivel intern?

Incercam sa ii surprindem placut pe colegi cu numeroase concursuri pe diverse teme. In afara competitiilor de performanta, organizam evenimente care nu au legatura cu ceea ce facem zi de zi, dar prin care ne cunoastem mai bine pasiunile, familia, prietenii. Astfel, am organizat concursuri de fotografie, concursuri de 1 Iunie pentru copiii angajatilor nostri, concursuri de ziua indragostitilor.

Care sunt strategiile de retentie si de fidelizare a angajatilor pe care mizati?

In primul rand ne urmarim cu recurenta Net Promoting Scorul Intern, sau gradul de satisfactie a angajatilor Flanco si actionam punctual acolo unde identificam nemultumiri. Dincolo de acestea, avem un sistem de management al performantei care ofera angajatilor un proces transparent de evaluare. El se deruleaza pe baza unui etalon echitabil si aplicabil pentru toate magazinele retelei si pentru toate functiile sau rolurile interne, astfel incat fiecare angajat sa se simta evaluat corect si obiectiv, dar si ca in urma evaluarii sa poata sa desprinda un plan de actiune pentru a fi mai performant. Am adaugat acestui sistem de management al performantei si un portal de comunicare interna, prietenos si interactiv, care sa le ofere angajatilor posibilitatea contributiei personale, dar si sentimentul de apartenenta la o comunitate care impartaseste aceleasi valori, aceeasi misiune si aceleasi obiective. Obiectivul este sa construim o comunitate unita, puternica si entuziasta, aducandu-ne fiecare contributia, in mod deschis si transparent.

Care a fost una dintre acele neasteptate situatii, in care echipa dvs. a reusit sa va depaseasca asteptarile?

Imi este greu sa definesc o situatie, insa orice moment in care colegii mei actioneaza ca o echipa, se sprijina reciproc si obtin rezultate peste obiectivele pe care ni le-am stabilit initial imi demonstreaza ca au inteles misiunea si asteptarile noastre, dar si ca le place ceea ce fac.

Ascensiunea in cariera, ceea ce aproape fiecare angajat isi doreste. Care sunt calitatile pe care va axati pentru promovarea in functie a unui angajat din echipa Flanco?

Promovarea este un proces constant. 85% din echipa de management este promovata din intern. Dincolo de profilul particular urmarit pentru fiecare pozitie pe care alegem sa o promovam, urmarim cateva calitati general-valabile. Acestea tin in special de abilitatile de leadership, de viziune si strategie, de abilitatea de a depasi obstacolele, performanta in rolul anterior, rezultatele evaluarilor 360 care ne ofera o imagine asupra intregului comportament organizational. Ca elemente esentiale, ne uitam atent la caracterul, valorile, practic la “coloana vertebrala” a candidatului.

In aceasta toamna, o sa fiti prezenta la HR Summit Iasi – cel mai mare eveniment regional dedicat industriei de resurse umane din Romania. Ce mesaj doriti sa le transmiteti viitorilor participanti?

Le-as transmite viitorilor participati ca rolul cel mai important al unui om de HR este acela de “constiinta” a companiei, rolul de a ramane conectat la ceea se se intampla cu adevarat la cea mai importanta resursa a companiei – angajatii. La acest rol se adauga viziunea, pasiunea, valorile sanatoase, consecventa cu care faci lucrurile si, nu in ultimul rand, deschiderea catre inovatie. In final, as vrea sa folosesc un citat pe care il ador: “Well done is better than well said”- Benjamin Franklin.

INFO

iasi.hrsummit.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: