Holocaustul, masacrul care a umbrit Europa. Un dialog cu scriitorul Cătălin Mihuleac

27 ianuarie este decretată Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului, iar ASJ propune un dialog cu scriitorul Cătălin Mihuleac, pe baza romanelor autorului: „America de peste pogrom” și „Ultima țigară a lui Fondane”

Asociația Studenților Jurnaliști din Iași invită la dialog și comunicare în contextul Zilei Internaționale a Comemorării Victimelor Holocaustului. Evenimentul îl are în centru pe Cătălin Mihuleac, scriitorul apropiat de poveștile de viață ale evreilor care au suferit de pe urma Holocaustului și de pe urma Pogromului de la Iași.

Evenimentul va avea loc pe 28 ianuarie 2017, de la ora 17.00, în incinta Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, sala „B. P. Hasdeu”. Întâlnirea este deschisă tuturor iubitorilor de literatură.

Studenții de la Jurnalism se vor întâlni cu autorul și vor dialoga pe baza cărții „Ultima țigară a lui Fondane”, volum apărut la editura Cartea Românească în 2016. De asemenea, pentru că a stârnit admirație și a adunat fani, romanul „America de peste Pogrom” (Cartea Românească, 2014) va fi pus în discuție pentru cei curioși să afle despre cum s-au născut povestea.

Studenții de la Jurnalism și-au propus să dialogheze cu autorul despre cum sunt abordate temele mari ale istoriei de către un scriitor care nu se dă în lături de la registrul comic al abordării textului. Cătălin Mihuleac va citi un fragment din „Ultima țigară a lui Fondane”, spre încântarea celor prezenți.
Așadar, pe 28  ianuarie, ASJ Iași propune un dialog, o discuție de la suflet la suflet, despre teme dureroase, dar transmise nouă cu atâta „blândețe în scris” de Cătălin Mihuleac. Discuția va cuprinde și întrebări referitoare la trucurile folosite de scriitor, mai ales că unele fac să pară totul adevărat, fără pic de ficțiune.

Cea mai frecventă întrebare care mi se adreseaza pe tărâm literar este de ce mă preocupă chestiunea Holocaustului românesc dacă nu sînt evreu. Răspunsul meu invariabil este că mă preocupă tocmai pentru că nu sînt evreu. «America de peste pogrom» și «Ultima țigară a lui Fondane» trebuie privite ca doua replici la adresa acelui patriotism de tinichea care ne face să mototolim paginile neconvenabile din istorie și să le aruncăm la coș, în loc să ni le asumam cu onestitate. Misiunea acestor cărți este să scadă nivelul îngrijorător pe care ura rasială îl arată în timpurile noastre și să facă lumea mai bună pe raza lor de cititori. În alegerea titlului de față a primat admirația mea pentru Fondane, această ființă superioară, care i-a suflat cu superba impertinență abstinentului Hitler fumul de țigară drept în ochi”. (Cătălin Mihuleac)

„Ultima țigară a lui Fondane” conține treisprezece microromane halucinante cu miez evreiesc. Savuroase, surprinzătoare în balansul lor continuu de la tristețe la veselie, de la moarte la viață, de la resemnare la speranță, ele îmbină într-un dozaj misterios ficțiunea cu realitatea istorică. Aceste scrieri sînt indisolubil legate de „America de peste pogrom”, romanul bestseller bazat pe documente de epoca tulburătoare din România interbelică. Dacă în roman intriga se desfășoară pe două direcții paralele, noul volum surprinde o multitudine de planuri și situații, învăluite metaforic în norii ultimei țigări fumate de Fondane, înainte de execuția sa de la Auschwitz. În ipostazele de victima, călău ori simplu figurant apar, alături de oameni obișnuiți, Benjamin Fondane, Marilyn Monroe, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Adolf Eichmann, Emil Cioran, primarul Cernăuțiului, Traian Popovici, sau cuplul Billy Wilder &    I. A. L. Diamond. Dar și profesorul universitar Ioan Gottlieb, marele privitor la stele pe timpul detenției sale de la Mauthausen, căruia autorul i-a promis că va scrie cîndva o nuvelă frumoasă avîndu-l ca erou. Istoriile lui Cătălin Mihuleac cuceresc printr-un stil seducător – melanj de rigoare lingvistică și documentară –, prin tandrețe și finețe în redarea și decriptarea comportamentelor.

INFO

Asociația Studenților Jurnaliști din Iași

asjiasi.com

facebook.com/asj.iasi

www.instagram.com/asjiasi

twitter.com/asjiasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: