Campania de informare HIV Street Art se adresează în special tinerilor, categoria de populație cu risc major de infectare cu HIV. Pentru ca ei să fie bine și corect informați cu privire la această afecțiune, dar și pentru a conștientiza nevoia testării HIV, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA(UNOPA), în parteneriat cu Spitalul de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva” şi având susţinerea partenerului principal Palas Iaşi, derulează la Iaşi, în weekendul 16 – 18 mai, etapa locală a Campaniei naţionale de informare și educare HIV STREET ART.
HIV STREET ART este un proiect inovator și diferit de toate proiectele de până acum. Arta urbană a fost aleasă drept instrument de transmitere a mesajului pentru că, prin imagini vizuale, mesajul este mai accesibil și de impact, arta urbană, sub toate formele ei, de la graffiti, street dance, până la teatrul de stradă identificându-se cu publicul țintă.
HIV STREET ART se adreseazã atât tinerilor expuși la risc – cei care au contacte sexuale neprotejate, au multipli parteneri sexuali, sunt homosexuali, sunt consumatori de droguri injectabile, şi-au făcut tatuaje sau au avut de curând boli cu transmitere sexuală (BTS), cât și tuturor celorlalți tineri care trebuie să ia decizii în cunoștință de cauză.
HIV STREET ART este, de fapt, o POVESTE! Povestea unei tinere infectate cu HIV! Această poveste este transpusă, cu ajutorul graffiti, pe 5 panouri care ilustrează etapele vieții tinerei, de la comportamentul la risc, testare, aflarea diagnosticului, stigmatizarea și autoizolarea, și până la acceptarea bolii și a tratamentului care o vor duce către o viață normală, cu o familie fericită și cu copii sănătoși.
Panourile se vor afla, pe perioada campaniei, în grădina Palas, pe amplasamentul patinoarului. Cele 5 panouri de graffiti cu scene din viața tinerei vor fi expuse, urmând ca al șaselea panou să fie creat prin contribuţia tuturor celor interesaţi, fiecare participant putând să își exprime gândurile folosind arta grafitti.
Tot în cadrul campaniei, organizatorii şi voluntarii UNOPA vor mai desfăşura activităţi precum: distribuţie de flyere, distribuţie de prezervative, momente scurte de street dance. MESAJELE pe care le transmite această poveste sunt despre: recunoașterea comportamentelor la risc, testarea, în cazul comportamentului la risc, acceptarea diagnosticului, a bolii deci, și a tratamentului, viaţa merge mai departe cu HIV, persoanele infectate pot duce o viață normală, pot să-și întemeieze o familie, să aibă copii sănătoși.
“Lecţia învăţată trebuie să fie aceea de a ne proteja pentru a evita riscul de infectare. Caravana HIV STREET ART poposeşte la Iaşi 3 zile, și va desfășura tot felul de activități de informare la faţa locului. Voluntari UNOPA vor fi prezenţi și vor oferi detalii despre panourile expuse, relatând povestea tinerei, transmiţând mesajele campaniei și oferind flyere cu informaţii pentru tineri”, declară Iulian Petre, director executiv UNOPA.
“Mesajul nostru, al specialiştilor din domeniul bolilor infecţioase, este că e mai uşor să prevenim, decât să tratăm. Apreciez în mod deosebit conceptul campaniei HIV STREET ART pentru că reuşeşte să transmită, într-un mod original, artistic, potrivit tinerilor, informaţii utile pentru modul în care aceștia se pot proteja împotriva unei infecţii deosebit de periculoase“, afirmă prof. Carmen Dorobat, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi.
Campania a debutat în ianuarie a.c., la Bucureşti, şi se va derula, pe parcursul acestui an, în oraşele mari din ţară.
PROGRAM HIV STRRET ART IASI
Vineri, 16 mai
- 10.00 – Amplasarea fotografii
- 12.00-12.10 – Street Dance
- 13.30-13.40 – Street Dance
- 14.20-14.30 – Street Dance
- 14.30 – 15.30 – Conferinta de presa: Prof. Carmen Dorobăt, Iulian Petre – UNOPA
- 15.30-15.40 – Street Dance
Sâmbătă, 17 mai
- Fotografii amplasate
- Voluntari, distribuire flyere
- Street dance – 4 reprezentații (TBD)
Duminică, 18 mai
- Fotografii amplasate